Aktualno Aktualno

Vera Hornjak kandidatkinja hrvatske zajednice

Izborni procesi za izbor članova savjeta 42 mjesne zajednice na području Grada Novog Sada u nedjelju, 13. lipnja, obuhvaća i izbore za članove Savjeta Mjesne zajednice Petrovaradin. Žitelji Petrovaradina imat će priliku izabrati 15 članova Savjeta na dva glasačka mjesta: u odjeljenju Osnovne škole Jovan Dučić u Ulici Franje Malina br. 2/A, te u prostorijama Mjesne zajednice u Ulici Čajkovskoga br. 1/A. Na rednom broju 10 na glasačkom listiću nalazit će se Vera Hornjak, koja se kandidira kao predstavnica zajednice petrovaradinskih Hrvata, unutar zajedničke liste na kojoj se nalazi još 14 kandidata koje je kandidirala Srpska napredna stranka.

»Članovi hrvatske zajednice do sada nisu uspijevali uključiti se u Savjet Mjesne zajednice jer, kao što je poznato, nismo bili uključeni niti u jednu političku stranku koja bi nam mogla značajno pomoći pri glasanju. Ovoga puta smo odgovorili na poziv vodeće stranke našega mjesta da predložimo jednoga kandidata i da nastupimo skupa na izborima za Savjet Mjesne zajednice«, kaže Hornjak.

Ona navodi da bi se, u slučaju da bude izabrana u Savjet, zalagala za afirmaciju interesa Hrvata, kako preko programa koji provodi Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo Jelačić, tako i uvažavajući ostale aktivnosti koje podržava Hrvatsko nacionalno vijeće.

Hornjak navodi i konkretne projekte za koje će se zalagati i davati im prednost u radu Savjeta.

»Bolno pitanje su naše glavne ulice, Preradovićeva i Račkog. Po tim cestama se odvija jak promet teretnim motornim vozilima, napose u ulici koja vodi ka Rumi. Obilaznica oko Petrovaradina je neophodna. Svi naši sugrađani znaju da se moraju rješavati i pitanja vodovoda i kanalizacijske mreže, biciklističkih staza, nogostupa, naročito na rubnim dijelovima Petrovaradina, budući da se grad naglo širi. Moramo sačuvati i stare zgrade, napose u Podgrađu tvrđave, te naše stare kuće, crkve i objekte koji čine sve što je u Petrovaradinu autentično, i to kako za nas tako i za turiste iz cijeloga svijeta koji obilaze Petrovaradinsku tvrđavu. Posebno je vrijedna rodna kuća bana Jelačića, koju je uz pomoć Vlade Srbije dobilo u vlasništvo Hrvatsko nacionalno vijeće. Tu je i adaptacija crkve sv. Jurja. Uz potporu svemu ovome, nastojat ću da Savjet obrati i više pozornosti hrvatskom življu koji preko HKPD-a Jelačić promovira svoju baštinu, a tako i sam Petrovaradin, tijekom cijele godine. Sve je to motiv da i naši susjedi i članovi naše hrvatske zajednice iziđu na glasanje i zaokruže članove na našoj zajedničkoj listi - Petrovaradin ide naprijed.«

Vera Hornjak je master tehnologije, zaposlena u Institutu za javno zdravlje Vojvodine. Članica je Upravnog odbora HKPD-a Jelačić, te članica Komisije za rodnu ravnopravnost Skupštine grada Novog Sada.

M. T.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika