Sport i zabava Sport i zabava

Zapažen početak sezone

Proteklog vikenda je, pod sloganom »Probudi zmaja u sebi«, na Adi Ciganliji u Beogradu održan šesti Beogradski Dragon boat festival i peti Dragon boat kup za studente i srednjoškolce. Svoju vještinu u azijskom veslanju na tradicionalnom Dragon kupu odmjerilo je jedanaest ekipa, među kojima je zapažen nastup imala i mještovita ekipa Salašari somborski iz Sombora, koja je u izuzetno brzoj i do samog kraja neizvjesnoj utrci uspjela pobijediti domaću ekipu, osigurati sudjelovanje u polufinalu i na iznenađenje svih prisutnih osvojiti odlično peto mjesto.

Ponovo s veslom u ruci

»Sezona utrka je ovime napokon otvorena i drago nam je da smo ponovo aktivni. Prethodna godina nas je, kao i sve, malo usporila, nismo trenirali, sve utrke su bile otkazane i ovo sudjelovanje nas je ponovo probudilo«, rekao je kapiten momčadi Salašari somborski Gašpar Matarić i dodao da je izuzetno zadovoljan rezultatom, jer ekipa nema priliku trenirati u ovakvom čamcu, te da se s njim susreću samo na natjecanjima.

»Željeli bismo za potrebe treninga nabaviti jedan ovakav čamac i tako biti spremni da postižemo vrhunske rezultate.«

Za obje ekipe Salašara somborskih treninzi u lađi su započeli prije mesec dana, kada su vremenski uvjeti dozvolili. U ekipi vlada dobra atmosfera i svi su jedva dočekali da sjednu u lađu i zaveslaju. Godina dana pauze je samo pojačalo želju kod svih.

»Ove sezone imamo ozbiljne planove i drago nam je da sve utrke imaju predviđene datume, pa nas tako prvo očekuje utrka u Boroviku, pa Vukovar – Ilok, gdje branimo prvo mjesto, zatim su tu utrke u susjednom Bezdanu koje tradicionalno budu prije same krune sezone koja je za nas Maraton lađa u Metkoviću. Nakon toga imamo plan oprobati se opet u Dragon boat čamcima, s nadam se većom posadom, gdje imamo velike šanse za ulazak u finale.«

Matarić je dodao kako je tim svake godine sve bolji i da je naglasak na animiranju mlađih generacija da se pridruže timu.

Dugogodišnji član ekipe Tomica Vuković, sa svim obvezama koje poljoprivreda donosi, daje sve od sebe da dođe do treninga.

»Uz obaveze koje imam prema salašu, poljskim radovima i hranjenju stoke koje zahtijevaju točnost, nije lako pronaći vrijeme za trening, ali ljubav prema veslu i atmosfera koja nastaje u lađi kad veslamo ne daju mi mira, pa nekako nađem način. Nisam najredovitiji, ali uspijevam. Ovo će mi biti deseta godina u timu i član sam ekipe od osnutka, i, kao i svake godine, nadam se da ćemo postići najbolji plasman do sada.«

Pojačanje iz Bezdana

»Četvrtu sezonu zaredom okupila se ženska ekipa Salašari somborski i započele smo s treninzima u našoj neretvanskoj lađi. Trudimo se održati treninge barem jednom tjedno, ali djevojke dolaze i češće, organizirajući se s muškom ekipom. Skoro svaka od nas ima svoje individualne treninge van lađe, bilo da je to teretana, plivanje, trail trčanje ali i trčanje kraćih i dužih distanci, pa i polumaratona«, rekla je kapetanica ženske ekipe Marija Mandić.

»Ono što je posebno naglašeno ove godine, uz podršku naše Udruge i voditelja sportske sekcije Pavla Matarića, jest da se naše postojanje neće ograničiti na odlazak na Maraton lađa Neretve već planiramo posjetiti i Beograd, te druge utrke u Hrvatskoj, a nužno i u Bezdanu i Mađarskoj, pa je potrebno da se svi redovito odazivaju na treninge i stalno održavaju kondiciju na zavidnoj i potrebnoj razini. Također, planiramo proširiti tim, prvo s djevojkama iz Bezdana koje su nam se pridružile ovog tjedna na treningu.«

Na kraju je Marija pozvala mlade djevojke i žene iz Sombora, Subotice i okolice da im se jave, da se upoznaju s radom udruge HKUD Vladimir Nazor, njihovom sportskom sekcijom i veslačkim timom Salašari somborski, te da im se pridruže u lađi.

»U ovim turbulentnim vremenima sigurno nije lako odvojiti vrijeme, volju i energiju za tako neobičnu aktivnost, ali, vjerujte nam, sve se stostruko vraća u osjećajima, sjećanjima, prijateljstvu i zajedništvu koje vlada među veslačima i muške i ženske ekipe.«

Jedna od mlađih veslačica je Dajana Korpak, koja je trenutno studentica treće godine Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja. Dajana potvrđuje da su vam želja i ljubav prema lađi dovoljni da uskladite sve obveze i dođete do treninga.

»Moja ljubav prema veslanju pojavila se kad sam prvi put sela u lađu, prije tri godine. Osjetila sam posebnu vezu između sebe, vesla i vode. Od tada ta veza postaje jača svakim sljedećim treningom.

Uz obveze na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja koje studiram, uspijevam odvojiti vrijeme za trening, jer svaka dobro veslana utrka daje mi motivaciju da svaku sljedeću utrku veslam još bolje, a to se ne postiže bez dobrog i redovitog treninga. Očekujem puno od ove godine, prije svega puno dobrih plasmana i uspjeha u brojnim najavljenim utrkama i zasigurno sjajnom nastupu na najvažnijem maratonu lađarica. Osim uspjeha, nešto što nas spaja i daje nam vjetar u leđa je dobra atmosfera u lađi.«

Ove će godine, kako najavljuju organizatori, biti puno više ženskih ekipa nego do sada, pa će uz vjetar u leđa, redoviti treninzi bit od najveće važnosti za djevojke.

I na kraju, kada smo konstatirali da su svi veslači prisutni, da redovito treniraju i imaju veliku želju za veslanjem i uspjehom, treba spomenuti da imaju stalnu i snažnu potporu HKUD-a Vladimir Nazor, koji, kako pročelnik sportske sekcije Pavle Matarić kaže, daje sve kako bi veslačima osigurao potrebne uvjete za trening i potrebna sredstva za odlazak na utrke i sudjelovanje na njima.

Sklad koji postoji u ovom timu koji, osjeća se i iz ovih razgovora, obećava dobru sezonu. Sretno Salašari somborski!

Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika