Sport i zabava Sport i zabava

Najveći uspjeh

Protekli tjedan i svoje nastupe na IX. Memorijalu Jovana Kukarasa, ETA turniru za tenisačice do 14 godina, Subotičanka Lana Virc pamtit će zauvijek. Igračica TK-a Spartak, kluba organizatora ovog respektabilnog međunarodnog juniorskog natjecanja 2. jakosne kategorije, doslovno je u ždrijeb upala u posljednji trenutak, dobivši pozivnicu za nastup. A povjerenje predsjednika kluba Milana Vučkovića opravdala je na najljepši mogući način, jer je svladala nekoliko znatno bolje rangiranih protivnica i osvojila treće mjesto u konkurenciji 32 mlade tenisačice iz devet zemalja.

Razgovarali smo s Lanom u nedjelju, nekoliko dana od njezinog nastupa u polufinalu u kome je poražena od kasnije pobjednice turnira Melinde Bíró (Mađarska) i zamolili je da nam svojim riječima ispriča tri pobjednička meča koji su je lansirali u fokus interesiranja domaće teniske javnosti. Baš kao što ju je i svojevremeno, na početku njene teniske karijere, prva javnosti predstavila Hrvatska riječ (9. studenoga 2018. godine).

1. kolo VIRC – ARTAMANOVA (Rusija, 6. nositeljica) 1:6, 6:1, 6:1

Nisam baš dobro ušla u meč, jer sam imala malo tremu na početku duela protiv šeste nositeljice i dosta sam griješila. Nakon gubitka seta više sam se skoncentrirala i postupno sam počela popravljati svoju igru. Vidjela sam kako mi ne može više parirati s dubokim loptama i da polagano ispada iz igre, te se počinje i mnogo više nervirati zbog nepovoljnog rezultata. Svoju dobru igru krunisala sam uvjerljivom pobjedom i izborila plasman u drugo kolo.

2. kolo VIRC – LAZARENKO (Ukrajina) 6:4, 6:3

Ponesena iskustvom iz prijašnjeg susreta i potpunim odsustvom natjecateljskog straha mnogo bolje sam ušla u susret, i prvi set dobila 6:4. Dobru igru, vođenu velikom količinom samopouzdanja, finalizirala sam dobitkom drugog seta i ukupnom pobjedom 2:0 u setovima. Iskoristila sam dobitni recept iz prvoga meča, igrala duboke lopte i napravila mnogo manje neprisiljenih pogrešaka.

3. kolo VIRC – STEVANOVIĆ (Srbija, 2. nositeljica) 4:6, 6:4, 6:4

U mlađim kategorijama sam jednom igrala protiv nje i tijesno izgubila u tie breaku trećega seta, pa sam donekle znala kako bih trebala igrati, te kao i za svaki prethodni susret temeljito razradila taktiku sa svojim trenerom Veselinom Rakočevićem. Solidno sam ušla u meč, ali je ona ipak uspjela dobiti prvi set. Drugi je, istim rezultatom pripao meni (6:4), iako moram kazati kako sam tijekom seta imala osjetnu rezultatsku prednost koju sam skoro prokockala. U trećem sam imala break zaostatka (0:2), ali sam se pribrala i svoju dobru igru uspjela materijalizirati za veliku pobjedu protiv još jedne favorizirane protivnice.

4. kolo VIRC – BÍRÓ (Mađarska, 3. nositeljica) 4:6, 2:6

Bila sam jako sretna zbog plasmana u polufinale i pomalo sam opušteno ušla u ovaj susret. Igrala sam bez opterećenja, jer je ipak u pitanju aktualna prvakinja Mađarske i, pokazalo se na koncu, kasnija osvajačica pobjedničkog naslova. Prvi set je bio dobar, čak sam i vodila 2:0, pa se malo iznervirala kada sam izgubila prednost. Ali, sve u svemu, protivnica je zasluženo pobijedila. Plasmanom u polufinale sam osvojila treće mjesto na ovom jakom međunarodnom turniru, opravdala povjerenje organizatora i stigla do svog najvećeg igračkog uspjeha.

D. P.

 

ANTRFILE 1

Veselin Rakočević, trener

Lanin uspjeh je značajan iz tri razloga. Ostvaren je na njenom prvom nastupu na turniru iz europskog kalendara. Drugo, dogodio se u tzv. ulaznoj natjecateljskoj godini, odnosno s trinaest godina u konkurenciji igračica do četrnaest godina starosti. Konačno, postignut je pred domaćom publikom među kojom su je imali prilike vidjeti ljudi dobre volje, koji će, uz klub, ponuditi i osobnu financijsku pomoć za njen budući razvoj, a što je neophodno za nastavak boljih rezultata.

ANTRFILE 2

Želje

Do kraja ove godine voljela bih upasti u državnu reprezentaciju i osvojiti još nekoliko turnira.

Najava događaja

22.06.2024 - ​​​​​​​Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji

U organizaciji splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika od 22. do 26. lipnja bit će priređeni »Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji«. U bogatom programu nastupit će HKPD Matija Gubec i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta, HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

22. 6. (subota) u 19:30 sati

Velika dvorana Nadbiskupskoga sjemeništa

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Split, HU Benedikt, Hrvatsko Nadzemlje)

23. 6. (nedjelja) u 11 sati

Svečana pjevana Misa u crkvi sv. Josipa na Mertojaku

Predstavljanje likovnog stvaralaštva u tehnici slame

(HMI Podružnica Split, župa sv. Josipa – Mertojak, LU »Emanuel Vidović«)

23. 6. (nedjelja) u 20 sati

Gradina Solin

Folklorni koncert HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, Tamburaškog orkestra HGU-a »Festival bunjevački pisama«, Folklornog ansambla »Jedinstvo« i Kulturno-umjetničkog društva »Salona«

(HMI Podružnica Split, Javna ustanova u kulturi »Zvonimir – Solin«)

25. 6. (utorak) u 19:30 sati

Dvorac Vitturi – Kaštel Lukšić

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama« i folklorna koreografija HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, KUD-a »7 Kaštela« i KUD-a »Ante Zaninović«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Kaštela)

22.06.2024 - Marijanski pučki festival u Monoštoru

Međunarodni Marijanski pučki festival pod nazivom Zdravo budi, Marijo! bit će održan u subotu, 22. lipnja, u Monoštoru.

Manifestacija se održava u crkvi Sv. Petra i Pavla, a početak je u 19 sati. Festival organizira KUDH Bodrog iz Monoštora.

24.06.2024 - Etnografska izložba »Vrijeme nade« u Zagrebu

Narodno sveučilište Dubrava poziva na svečano otvorenje međunarodne etnografske izložbe Vrijeme nade slamarska umjetnost – nematerijalna kulturna baština Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca, koja će se održati u galeriji Kontrast Kulturnog centra Dubrava, na adresi Dubrava 51a u Zagrebu, 24. lipnja, u 19 sati. Na izložbi će se predstaviti radovi u tehnici slame Marije Kravčuk iz Ukrajine i Jozefine Skenderović iz Subotice.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika