Intervju Intervju

Pogodnosti za sve – od prvaša do brucoša

U proteklih nešto više od mjesec i pol dana razgovarali smo s mladim ljudima koji su pohađali cjelovitu nastavu na hrvatskom jeziku. Neki od njih danas upisuju svoju djecu u prvi razred, a odluka da ih upišu upravo u cjelovitu nastavu na hrvatskom dovoljno govori da su i oni sami bili zadovoljni tijekom svog obrazovanja.

No, bez obzira na tu činjenicu da je iz cjelovite nastave izašao veliki broj zadovoljnih učenika, pa i roditelja, i danas smo u situaciji da se obrazovanje na hrvatskom treba dodatno promovirati.

O tome kakvo je stanje danas na terenu i što je sve ono što će biti ostvareno u ovoj kalendarskoj i narednoj školskoj godini razgovarali smo s predsjednicom Odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća za obrazovanje Margaretom Uršal.

Upis u prve razrede započeo je 1. travnja i traje do 31. svibnja. Imate li već sada neke podatke koliko će djece biti od rujna u cjelovitoj nastavi kada je u pitanju prvi razred?

Iako su svake godine generacije sve manje, u nastavi na hrvatskom taj broj ne opada. Upis službeno završava 31. svibnja, a točna brojka znat će se tek u rujnu jer često zna biti slučaj da se tijekom ljeta još netko odluči prepisati u odjel na hrvatskom jeziku. Kako sada stvari stoje, za narednu školsku godinu upisano je 26 prvašića. Cjelovita nastava na hrvatskom bit će u Osnovnim školama Matko Vuković i Ivan Milutinović u Subotici, Vladimir Nazor u Đurđinu i Matija Gubec u Tavankutu.

Osim izučavanja hrvatskog jezika, cjelovita nastava na hrvatskom jeziku se, osim u Subotici i okolici, odvija i u Monoštoru. Prošle godine nije bilo prvoga razreda. Kakva je situacija ove godine u ovome mjestu?

Cjelovita nastava za sada zaživjela je jedino u Monoštoru, no za narednu školsku godinu još nemamo podataka. Na Hrvatskom nacionalnom vijeću je da osigura mogućnost, povlastice i kvalitetu, a animiranje svakako uvijek dolazi iz same zajednice tako da više čimbenika utječe na upis u nastavu na hrvatskom. U ovome mjestu, kao i drugima diljem Vojvodine i nadalje funkcionira izučavanje izbornog predmeta Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture, a ono što je novina jest da se od jeseni planira ovaj predmet izučavati i u Petrovaradinu i u Beogradu. Uz pomoć Ministarstva znanosti i obrazovanja Hrvatske učenici koji izučavaju spomenuti predmet izvan škola, odnosno koji nije u sustavu obrazovanja Srbije dobivat će svjedodžbe i učeničke knjižice. Takav primjer, kada je u pitanju srednja škola, za sada imamo u Srijemskoj Mitrovici, i za osnovnu školu u Somboru. Također, za nastavnike koji su do sada volontirali bit će osigurana plaća.

Naredne školske godine u Monoštoru će prvi puta krenuti viši razredi (od 5. do 8.). Je li osiguran nastavni kadar?

Jeste, nastavni kadar je osiguran za hrvatski jezik i pojedine predmete, a oni nastavnici koji nemaju dokaz o jezičnoj stručnosti su ove godine prioritet za upis na lektorat hrvatskog jezika na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Tijekom ove školske godine, po riječima roditelja, prijevoz je funkcionirao izuzetno dobro. Kakvi su vam planovi za narednu školsku godinu?

Zahvaljujući općinama i gradovima Vukovarsko-srijemske županije osigurana su sredstva za prijevoz učenika za ovu, ali i za narednu školsku godinu. Sretni smo i zadovoljni da prijevoz od kućnih do školskih vrata funkcionira, što je zaista veliki privilegij koji imaju učenici nižih razreda. Ako netko ima poteškoće oko prijevoza ili mu je to prepreka za pohađanje nastave na hrvatskom jeziku, potrebno je samo obratiti nam se i pokušat ćemo i to riješiti. Ove školske godine imali smo 34 učenika koji su koristili prijevoz na veliko zadovoljstvo i njihovih roditelja. Djeca vole ići organiziranim prijevozom, pogotovo zbog susretljivosti prijevoznika koji ih ponekad znaju čak i obradovati nekim darom.

Brojne su pogodnosti za djecu u cjelovitoj nastavi, od bona za školski pribor za prvašiće, do besplatnih udžbenika, izvannastavnih aktivnosti, prijevoza... Mogu li roditelji i djeca i u narednoj školskoj godini očekivati ovakvu pomoć?

Najveće pogodnosti za djecu u nastavi na hrvatskom jeziku nisu okom vidljive, tj. nisu materijalne iako i njih sada već ima podosta. Prednost odjela na hrvatskom jeziku su visoka kvaliteta nastave, nastavnih sredstava, posvećenost nastavnog kadra, rezultati na natjecanjima, pristup učenicima, odnosi u odjelima, međusobno uvažavanje, timski (gotovo obiteljski) duh, zajedništvo. O tome najbolje govore oni sami koji su prošli kroz sustav obrazovanja na hrvatskom jeziku. A onih, manje važnih, materijalnih povlastica i ove godine će naravno biti. U proračunu HNV-a, tj. financijskim sredstvima koja su namijenjena za obrazovanje, poticaji zauzimaju značajnu stavku, oko pet milijuna dinara (udžbenici, bonovi, prijevoz, izvannastavne aktivnosti…). Ne samo da planiramo zadržati sve ono što je do sada postojalo već planiramo i proširiti iste. Najviše u dijelu izvannastavnih aktivnosti koje dovode do upravo one kvalitete i atmosfere u hrvatskim odjelima koju smatramo našom najvećom prednošću. Planirane su nove radionice tijekom ljeta za učenike koji izučavaju predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture u mjestima u Vojvodini. Ipak, prilagođeno epidemiološkim mjerama od velikog dijela izvannastavnih aktivnosti i ove ćemo godine, na žalost, morati odustati.

Kada je u pitanju srednja škola i nadalje je cjelovita nastava prisutna u tri škole: Gimnaziji, Politehničkoj i Medicinskoj školi. Što je ove godine ponuđeno budućim srednjoškolcima, koji smjerovi?

U Gimnaziji, kao i svake godine, ponuđen je opći smjer na hrvatskom jeziku, u Medicinskoj školi smjer medicinska sestra tehničar, a u Politehničkoj školi tehničar tiska za 30 učenika od kojih će se sedam školovati u dualnom obrazovanju, što znači da će praksu obavljati kod poslodavca, u ovom slučaju u Rotografici i Birografici.

U srednju školu dolaze i učenici iz prigradskih naselja, ali i drugih mjesta izvan Subotice. Tko financira prijevoz učenika i imaju li još neke druge pogodnosti, poput boravka u učeničkim domovima?

Ove školske godine HNV je započeo financiranje mjesečnih karata srednjoškolcima koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku, a koji su osnovnu školu također pohađali na hrvatskom jeziku. U međuvremenu je HPD Bela Gabrić, putem natječaja Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske, osigurao sredstva po projektu za istu namjenu i potpomogao financiranje mjesečnih karata srednjoškolcima. Za financiranje smještaja u Domu učenika ove godine nije bilo zamolbi, ali ako ih bude učenici i njihovi roditelji trebaju samo podnijeti zamolbu HNV-u, a Odbor za obrazovanje će razmotriti zamolbe. Takvih zamolbi u proteklom periodu nije bilo mnogo i uvijek su bile pozitivno riješene.

Kakva je situacija kada su u pitanju udžbenici za srednju školu?

Kada su u pitanju udžbenici za srednju školu, sa zadovoljstvom ističemo kako smo konačno uspjeli osigurati udžbenike za prvi i drugi razred gimnazije, koji se mogu koristiti i u drugim strukovnim školama. Za treći razred je u tijeku prevođenje pojedinih udžbenika, i tu smo sustigli reformu obrazovanja u Srbiji, te ćemo i ubuduće, čim se pojavi udžbenik na srpskom jeziku raditi prijevod, a razlika će biti svega nekoliko mjeseci. Planira se i prevođenje uže stručnih predmeta, ali učenici koji pohađaju strukovne škole su već dobili pojedine udžbenike iz Hrvatske, s tim da nas u Zagrebu čeka spremna donacija udžbenika za Srednju medicinsku školu koja će, nadamo se, uskoro stići.

Tijekom proteklog perioda u organizaciji HNV-a su bile održavane pripreme za polaganje državne mature. Koliko je ove godine zainteresirano maturanata za studiranje u Hrvatskoj i koje su pogodnosti za njih osigurane?

Ove godine iznimno velika generacija srednjoškolaca maturira, pa i upisuje fakultete, tako da imamo 23 maturanta zainteresirana za upis fakulteta u Hrvatskoj preko posebnih upisnih kvota, a od tog broja njih sedam će polagati i državnu maturu. Veći broj zainteresiranih planira upisati fakultete u Zagrebu, ali ima zainteresiranih i za Osijek. Od pogodnosti, zahvaljujući posredovanju Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, osigurane su posebne upisne kvote za studije bez polaganja državne mature, a zalaganjem HNV-a budućim studentima bit će osigurani smještaj i hrana u učeničkom domu u Osijeku za vrijeme polaganja državne mature. Nakon upisa na željeni studij, smještaj u studentskom domu do sada smo uvijek rješavali i za one studente koji ga nisu uspjeli ostvariti putem natječaja, a ono oko čega još trebamo uložiti zajednički napor s Hrvatskom je da svaki student ima i osiguranu stipendiju tijekom svih godina studija.

Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika