Aktualno Aktualno

Snažna potpora hrvatskoj zajednici

Veleposlanik Republike Hrvatske u Beogradu Hidajet Biščević sa suradnicima boravio je danas u službenom posjetu institucijama i ustanovama hrvatske manjine sa sjedištem u Subotici – Hrvatskom nacionalnom vijeću, Novinsko izdavačkoj ustanovi Hrvatska riječ, Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata i Demokratskom savezu Hrvata u Vojvodini. Cilj posjeta bio je upoznati se s radom ovih institucija i ustanova.

»Temeljito smo razgovarali o političkom i društvenom položaju Hrvata u Srbiji pogotovo glede dogovora o političkoj zastupljenosti hrvatske zajednice. U tom smislu, maksimalno ćemo djelovati na diplomatskom planu kako bi se povećala uključenost Hrvata u politička tijela. Isto tako, dogovorili smo bolju koordinaciju između diplomatskih predstavništava Hrvatske i HNV-a. Željeli smo vidjeti gdje su problemi i kako ih rješavati imajući u vidu spremnost Hrvatske da brine o hrvatskoj zajednici u Srbiji«, izjavio je veleposlanik Biščević nakon sastanka u HNV-u.

Kako je kazao, politička zastupljenost samo je jedan od problema, dodavši kako je veliki problem opći društveno-politički odnos prema hrvatskoj zajednici.

»Hrvatska zajednica je polje na kome se prelamaju unutarnji politički odnosi u Srbiji. Smeta činjenica da se o Hrvatima u Srbiji govori samo kada se dogodi nešto negativno. To je širi problem koji se ne može rješavati uključivanjem 4 ili 5 Hrvata u izvršnu vlast. To je naravno važno kao simbolika, ali je važnije da se način zastupljenosti unese u izborni zakon«, naveo je veleposlanik.

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić je nakon sastanka ocijenila kako je ovom posjetom veleposlanik poslao poruku da država Hrvatska intenzivno i kontinuirano brine o Hrvatima u Srbiji i da se ta potpora nastavlja. Dodala je i kako su razgovarali o velikim projektima koji se tek trebaju realizirati, kao što je primjerice izgradnja »Hrvatske kuće« u Subotici.

Predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov je također istaknuo kako ovaj posjet predstavlja snažnu potporu hrvatskoj zajednici, te da se zajedničkim djelovanjem postižu bolji rezultati.

»Važno je da komunicuramo i razgovaramo o svim pitanjima, unutar sebe razmjenjujemo mišljenja da se međusobno što bolje informiramo, zajednički djelujemo i postižemo što bolje rezultate. Posjet je gest spremnosti veleposlanika da tu komunikaciju intenziviramo i u tom smislu mi smo rekli što je problem kada je riječ o društvenom položaju, što su izazovi, napose kada je riječ o sudjelovanju u politickom životu. Od Hrvatske očekujemo podršku i stalni interes. Mi smo živa, dobro posložena zajednica. Naravno da ima dosta izazova, kao što su isključenost iz procesa donošenja odluka, različite politike zaprečavanja i slično«, kazao je Žigmanov.

Svoj posjet hrvatskim institucijama i ustanovama, veleposlanik je započeo u NIU Hrvatska riječ, gdje se upoznao s djelatnošću ustanove i radom uredništva.

»Drago mi je vidjeti da tjednik radite onako kako se nekada radilo, da ne radite u stilu brzinksih tabloidnih novina gdje sadržaji odmah s ulice ulaze na portale ili u novine, već da je to jedna prava redakcija s novinarima, urednicima, lektorima, korektorima. To je vjerojatno jedan od razloga što uspjevate održati kvalitetu tjednika. Nije to diplomatska fraza, jer ja od mog dolaska u Beograd, imam policu u svom uredu gdje su svi brojevi 'Hrvatske riječi'. I profesionalno, ali i kao bivši novinar sa zanimanjem pratim 'Hrvatsku riječ'. Zahvaljujem se što pratite rad naših diplomatskih predstavništava i u Subotici i u Beogradu, što na neki način održavate živi duh koji je potreban hrvatskoj zajednici na prostoru Srbije«, kazao je Biščević.

Prigodom posjeta ZKVH-u Biščević je kazao kako je impresioniran rezultatima rada te ustanove te naglasio kako je očuvanje nacionalnog identiteta prioritet, a u tome Zavod ima veliku ulogu. U tom smislu iznimno je važno jačanje stabilnosti i kapaciteta unutar hrvatske zajednice čemu Veleposlanstvo daje svoju punu potporu.

Veleposlanik Biščević je u Subotici boravio sa suradnicima – opunomoćenim ministrom u Veleposlanstvu RH Beogradu Stjepanom Glasom i opunomoćenom ministricom Majom Bogdan te u pratnji generalnog konzula RH u Subotici Velimira Pleše.

H. R.

Najava događaja

22.06.2024 - ​​​​​​​Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji

U organizaciji splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika od 22. do 26. lipnja bit će priređeni »Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji«. U bogatom programu nastupit će HKPD Matija Gubec i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta, HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

22. 6. (subota) u 19:30 sati

Velika dvorana Nadbiskupskoga sjemeništa

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Split, HU Benedikt, Hrvatsko Nadzemlje)

23. 6. (nedjelja) u 11 sati

Svečana pjevana Misa u crkvi sv. Josipa na Mertojaku

Predstavljanje likovnog stvaralaštva u tehnici slame

(HMI Podružnica Split, župa sv. Josipa – Mertojak, LU »Emanuel Vidović«)

23. 6. (nedjelja) u 20 sati

Gradina Solin

Folklorni koncert HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, Tamburaškog orkestra HGU-a »Festival bunjevački pisama«, Folklornog ansambla »Jedinstvo« i Kulturno-umjetničkog društva »Salona«

(HMI Podružnica Split, Javna ustanova u kulturi »Zvonimir – Solin«)

25. 6. (utorak) u 19:30 sati

Dvorac Vitturi – Kaštel Lukšić

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama« i folklorna koreografija HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, KUD-a »7 Kaštela« i KUD-a »Ante Zaninović«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Kaštela)

22.06.2024 - Marijanski pučki festival u Monoštoru

Međunarodni Marijanski pučki festival pod nazivom Zdravo budi, Marijo! bit će održan u subotu, 22. lipnja, u Monoštoru.

Manifestacija se održava u crkvi Sv. Petra i Pavla, a početak je u 19 sati. Festival organizira KUDH Bodrog iz Monoštora.

24.06.2024 - Etnografska izložba »Vrijeme nade« u Zagrebu

Narodno sveučilište Dubrava poziva na svečano otvorenje međunarodne etnografske izložbe Vrijeme nade slamarska umjetnost – nematerijalna kulturna baština Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca, koja će se održati u galeriji Kontrast Kulturnog centra Dubrava, na adresi Dubrava 51a u Zagrebu, 24. lipnja, u 19 sati. Na izložbi će se predstaviti radovi u tehnici slame Marije Kravčuk iz Ukrajine i Jozefine Skenderović iz Subotice.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika