Aktualno Aktualno

Čekamo dan da se tako što dogodi i u Srbiji

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini ocijenio je nakon jučerašnjih lokalnih izbora da se Hrvatska pokazala kao država konsolidirane demokracije te da čeka dan kada će i Srbija hrvatskoj manjini omogućiti zajamčene mandate po modelu koji se provodi u Hrvatskoj, piše Hina.

»Hrvatska se nanovo pokazala kao država konsolidirane demokracije s razvijenom vladavinom prava. Organizirala je i provela izbore za regionalna i lokalna tijela vlasti, unatoč unutarnjopolitičkim neslaganjima, na način koji to podrazumijevaju države koje su posvećene primjeni temeljnih demokratskih vrijednosti«, izjavio je predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.

Posebno pozdravlja »činjenicu da je i demokratska participacija nacionalnih manjina – s institutom zajamčenih mandata ostvarena na zakonima primjeren način«.

»DSHV čeka dan da se tako što dogodi i u Srbiji«, poručio je.

DSHV je ranije na Twitteru objavio da Srbija ne provodi Međunarodni sporazum o zaštiti manjina s Hrvatskom prema kojemu hrvatskoj manjini mora osigurati zajamčene mandate.

»Ključni problem Hrvata u Srbiji je isključenost iz procesa donošenja odluka! Članak 9 Međudržavnog sporazuma s RH se 16 godina ne primjenjuje! Skupa s hrvatskim Ministarstvom vanjskih poslova ponavljamo – RECIPROCITET! Bez političke participacije, bit ćemo kao narod rezidua folklorne skupine! Na to ne pristajemo!«, navodi DSHV.

Po njihovoj ocjeni, isključeni iz procesa donošenja odluka, Hrvati u Srbiji laki su objekti razarajućih politika!

»Jučer, tzv. bunjevački jezik i nasrtaji na hrvatski identitet Šokaca, danas porazi neprimjene međudržavnog sporazuma, sutra nastavak suradnje lokalnih SRB vlasti s RH bez i mimo nas...«, naveo je DSHV.

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika