Sport i zabava Sport i zabava

Željela bih osvojiti naslov državne prvakinje

Učenica drugog razreda subotičke Gimnazije Petra Buljovčić nastavlja obiteljsku tradiciju bavljenja jedrenjem i tijekom proteklih prvosvibanjskih praznika sudjelovala je na istoimenoj tradicionalnoj regati na jezeru Palić. Razgovor smo vodili u subotu, kada je zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta suspendirano natjecanje, ali je već sutradan jak vjetar išao na ruku svim natjecateljima u ovom lijepom, olimpijskom sportu. Sjedeći u ugodnom ambijentu caffe restorana Jedriličarskog kluba popričali smo o njenom aktualnom »vodenom« sportskom trenutku.

»Za moje bavljenje jedrenjem kriva je i zaslužna cijela moja obitelj. Svi su se bavili ovim sportom, a kada su moje sestre išle na natjecanja, ja sam, kao najmlađa, bila njihova svojevrsna maskota. No, protokom vremena došao je trenutak da i ja sjednem u čamac i nastavim obiteljsku tradiciju. Bilo je to na Ohridskom jezeru kada sam imala sedam godina«, otkriva nam Petra svoje početke.

Laser 4.7

Najmlađa članica jedriličarske obitelji Buljovčić trenutačno se natječe u klasi Laser 4.7 koja je među klasa između početničke Optimist i već znatno ozbiljnije Laser Radial.

»Ovo mi je posljednja godina u Laseru 4.7 i sljedeće godine prelazim u natjecateljsku konkurenciju Laser Radial. Laser 4.7 je klasa namijenjena mlađoj starosnoj dobi, a potom slijedi prelazak u jaču i zahtjevniju klasu Radial koja je prvenstveno namijenjena ženskom spolu. U biti, sve je u jedru i njegovoj zahtjevnosti, jer za Standard klasu je potrebna i određena snaga, te vrsnija tehnika uporavljanja čamcem.«

Prvosvibanjska regata

Tradicionalna jedriličarska regata koja se svake godine tijekom prvosvibanjskih praznika održava na Paliću ove godine ima karakter i državnog prvenstva. Petra je sudionica u već spomenutoj klasi Laser 4.7 i pojašnjava nam program natjecanja.

»Natječemo se tri dana, jučer (petak) smo imali tri utrke jer su bili odlični uvjeti za jedrenje. Danas (subota), zbog nepovoljnih okolnosti i slabog vjetra, nismo uopće izlazili na vodu, a za nedjelju je prognoziran jak vjetar i bit će dobrih rezultata.«

S obzirom na situaciju s pandemijom kovida-19 svaki sport je doživio određene promjene u sustavu organizacije planiranih natjecanja. Kakva je situacija s jedrenjem?

»Prošla godina je zbilja bila pomalo kaotična i nepredvidiva, te su zbog zdravstvenih mjera brojna natjecanja bila otkazana ili suspendirana. Ove godine smo prvu regatu imali prošlog tjedna, također ovdje na Paliću, sada je Prvosvibanjska, a za ostale ćemo vidjeti jer u ovom našem sportu sve ovisi ponajviše od vremenskih uvjeta. Prema aktualnom planu slijede regate na Golupcu, Donji Milanovac, Palić će zasigurno biti domaćin još nekih natjecanja.«

Trening

Petra živi na Paliću i to joj u velikoj mjeri olakšava organiziranje treninga i dolaske u Jedriličarski klub koji se nalazi u neposrednoj blizini Ženskog štranda. A kako je iz obitelji koja ima bogatu tradiciju i dugogodišnje iskustvo bavljenja jedrenjem, pred njom je lijepa budućnost u ovom sportu na vodi.

»Sada već možemo normalno trenirati, osobito vikendima, a nedavno mi je bio u posjetu i moj trener Bane Erac, koji živi i radi u Crnoj Gori. U nekoj uobičajenoj rutini izlazim najmanje tri puta tjedno na trening, naravno sve ovisi o snazi vjetra i važećim dnevnim uvjetima. Ukoliko je sve u redu, nakon izlaska na vodu slijede uobičajene vježbe, manevri, koordiniranje, startovi i svi ostali sastavni tehnički dijelovi koji su nezaobilazni dijelovi jedriličarskog sporta. Za dobru utrku je najvažnije imati dobar pregled situacije, a nakon starta sve vrijeme se mora voditi računa kako o sebi tako i o svojim protivnicima i njihovim trenutačnim pozicijama. Izuzetno je važno sve vrijeme držati visoku razinu koncentracije i biti pribran u svim kritičnijim situacijama. Mislim da u ovom trenutku imam potrebnu kvalitetu za osvajanje naslova najbolje djevojke u svojoj natjecateljskoj konkurenciji i željela bih biti državna prvakinja u klasi Laser 4.7. Ostaje mi da to i dokažem u svim predstojećim regatama.« 

D. P.

 

ANTRFILE1

Pobjednica

Nakon šest održanih utrka na Prvosvibanjskoj regati na Paliću, Petra Buljovčić je osvojila prvo mjesto u svojoj natjecateljskoj klasi – Laser 4.7 djevojke.

 

ANTRFILE2

Reful

Petra Buljovčić članica je jedriličarskog kluba Reful, koji je osnovan 2011. godine.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika