Aktualno Aktualno

U utrci više od 38.000 kandidata

U Hrvatskoj će 16. svibnja biti održani lokalni izbori i dva tjedna kasnije kada se održava drugi izborni krug. Lokalni izbori su izbori za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, izbori općinskih načelnika, gradonačelnika i župana te njihovih zamjenika i izbori zamjenika općinskih načelnika, gradonačelnika i župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina, odnosno iz reda pripadnika hrvatskog naroda. Redovni lokalni izbori održavaju se treće nedjelje u svibnju, svake četvrte godine.

Pravo birati na lokalnim izborima imaju državljani Hrvatske s navršenih 18 godina života koji imaju prebivalište na području jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave za čija se tijela izbori provode. Posljednji dan za predaju kandidatura i kandidacijskih listi za lokalnu izvršnu i predstavničku vlast bio je 29. travnja. Potpuni popis svih kandidacijskih i zbirnih lista za lokalne izbore objavljen je na stranicama Državnog izbornog povjerenstva.

Za izvršnu i predstavničku vlast na lokalnim izborima kandidiralo se više od 38.000 kandidata. Na listama za županijske skupštine, uključujući i Grad Zagreb, koji ima status županije, je 7.104 kandidata, a na listama za gradska i općinska vijeća 28.867 kandidata. Kandidata za župane i njihove zamjenike je 225, a u taj su broj uključeni i kandidati za zagrebačkog gradonačelnika i njegove zamjenike. Za općinske načelnike i gradonačelnike i njihove zamjenike kandidirala se 1.901 osoba.

Dva tjedna prije održavanja izbora premijer Hrvatske i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ocijenio je kako je HDZ već pobijedio u čak 48 jedinica lokalne samouprave, jer tamo nemaju protukandidate. »Imamo već četiri gradonačelnika – u Pakracu, Skradinu, Ninu i Hrvatskoj Kostajnici, ostalo su načelnici općina«, istaknuo je Plenković.

I dok HDZ već ima sigurnu pobjedu u nekoliko mjesta, SDP neće u Osječko-baranjskoj županiji imati svog kandidata za župana, jer lista za župana nije imala dovoljan broj pravovaljanih potpisa birača. Istodobno, HDZ u utrku za mjesto župana ulazi s provjerenim imenom, dosadašnjim županom Ivanom Anušićem.

Za gradonačelnika Zagreba borit će se 10 kandidata: Davor Filipović (HDZ), Joško Klisović (SDP),  Anka Mrak-Taritaš (GLAS), Davor Nađi (FOKUS), Jelena Pavičić Vukičević (Milan Bandić 365), neovisna kandidatkinja Vesna Škare-Ožbolt, Miroslav Škoro (Domovinski pokret), neovisni kandidat Željko Tokić, Tomislav Tomašević (Možemo) i Zvonimir Troskot (Most). U Splitu i Rijeci u utrci je 11 kandidata za dužnost gradonačelnika, a za tu pozociju u Osijeku će se za glasove birača boriti 10 kandidata.

Z. V.

 

ANTRFILE

Nacionalne manjine

Birači pripadnici nacionalnih manjina glasaju za iste liste i kandidate kao i sve biračice. Dodatno, imaju pravo birati zamjenika općinskog načelnika, gradonačelnicu, odnosno župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina u onim jedinicama u kojima pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje pet posto stanovništva. Pravo glasa imaju samo biračice i birači pripadnici manjina koji imaju prebivalište u toj jedinici.

Isto vrijedi i za pripadnike hrvatskog naroda u predstavničkom tijelu jedinice u kojoj pripadnici neke nacionalne manjine čine većinu stanovništva, objavio je GONG.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika