Sport i zabava Sport i zabava

Nagrada za sav uloženi trud

Matej i Ivan Sabanov, senzacionalni osvajači ATP turnira u Beogradu

Nagrada za sav uloženi trud

Još od njihovih malih teniskih nogu Hrvatska riječ vjerovala je u blizance s Palića, braću Mateja i Ivana Sabanova i godinama redovito bilježila razvoj njihove teniske karijere. U subotu, 24. travnja, pobjedom protiv južnoameričke kombinacije Behar-Escobar (6:3, 7:6) u finalu ATP turnira iz serije 250 stigli su do svog dosadašnjeg najvećeg trofeja. Velikog i senzacionalnog naslova o kojem je proteklih dana brujio cijeli teniski svijet. Jer ne događa se baš tako često da jedan par s pozivnicom, koji je prije ovoga turnira imao svega tri nastupa na velikoj sceni uz skor 1-3, na koncu superiorno, bez izgubljenog seta, pokori mnogo poznatije i rankingom bolje protivnike. U ekskluzivnom razgovoru s Matejom, jednim od naših teniskih heroja, zamolili smo ga da s našim čitateljima podijeli dojmove zvjezdanog trenutka njihove bratske karijere.

Kada ste počeli vjerovati da biste mogli napraviti nešto veliko na ATP turniru u Beogradu?

Nakon prvog kola u kome smo pobijedili treće nositelje turnira Klaasena i Mclachiana shvatili smo kako možemo pobijediti svakoga na ovom turniru.

Koji Vam je susret bio najteži  na cijelom turniru?

Najteži meč nam je bio meč polufinala protiv talijanske kombinacije Berrettini-Vavassori. Obojica su servirali jako dobro i imali smo samo nekoliko šansi koje smo, na sreću, uspjeli iskoristiti. Berrettinijeva lopta sa zadnje linije izuzetno je teška i morali smo taktički igrati tako da neutraliziramo njegove snažne udarce. Mislim da smo se za taj susret jako dobro taktički pripremili.

Predočite nam doživljaj finalnog susreta na jednom ATP 250 natjecanju?

Večer prije finala obojica smo spavali samo 2-3 sata, adrenalin je bio jači od sna. Ponovo smo s trenerima napravili taktički plan i od početka je sve funkcioniralo kako treba. Stigli smo do ranog breaka u prvom setu i držali servis bez većih problema. U drugom setu poticali smo sebe da moramo ostati agresivni i u jedanaestom gemu nam se to isplatilo, ‘brejknuli’ smo ih i servirali za meč. U tom trenutku krenule su razne misli i, kako to biva, na meč loptu u sljedećem gemu ruka je zadrhtala. Protivnici su to odmah iskoristili i napravili break. U tie-breaku trebalo nam je nekoliko minuta da se saberemo, a onda mi je Ivan rekao: »U finalu smo, vodimo set i igramo tie-break drugog seta. Blizu smo, tu smo«. Nakon toga odigravamo pet nevjerojatnih poena i meč se završava našom pobjedom.

Što za Vas dvojicu znači ovaj prvi ATP naslov?

Ovaj naslov je nagrada za veliki trud i rad koji godinama ulažemo u naše snove, ali i velika motivacija i poticaj za daljnji rad koji nas čeka na putu do svjetskog teniskog vrha, gdje mislimo i vjerujemo da nam je mjesto.

Braća Sabanov upisala su svoje ime u povijest svjetskog i tenisa na ovim našim prostorima i nakon Beograda više ništa neće biti isto. Kakvi su Vam daljnji planovi u nastavku sezone?

Plan nam je odigrati dva Challenger turnira prije sljedećeg ATP turnira koji će se također igrati u Beogradu i na kojem ćemo ponovno imati Wild card pozivnicu. Nakon toga očekuje nas nastup na našim prvim Grand Slam turnirima.

Antrfile

Turnir za povijest

1. kolo Sabanov, Sabanov – Klaasen, Mclachian 6:4, 6:2

2. kolo Sabanov, Sabanov – Bedene, Sharan 6:1, 6:3

3. kolo Sabanov, Sabanov – Berrettini, Vavassori 7:6, 6:3

Finale Sabanov, Sabanov – Behar, Escobar 6:3, 7:5

D. P.

ITF turnir u Subotici

Naslovi za Samardžića i Urbanovu

Na terenima TK Spartak iz Subotice prošloga tjedna odigran je ITF turnir za tenisače i tenisačice do 18 godina starosti, na kome su sudjelovale mlade nade »bijeloga sporta«. U pojedinačnoj muškoj konkurenciji naslov je osvojio Matija Samardžić (Crna Gora) koji je u finalnom susretu svladao Mateja Dodiga (Hrvatska). U konkurenciji djevojaka slavila je Lucia Urbanová (Češka) pobjedom protiv Andreje  Obradović (Srbija). Naslov pobjednika muških parova pripao je Samardžiću (Crna Gora) i Hadžimehmedoviću (Srbija) nakon slavlja protiv kombinacije Hinju, Zheng (Kina). Čehinje Urbanová- Smekalová slavile su u natjecanju ženskih parova protiv sestara Vaschenko (Ukrajina).

D. P.

POGLED S TRIBINA

Derbiji

Proteklo 31. kolo 1. Hrvatske nogometne lige donijelo je dva derbija u kome su snage odmjerila četiri najveća kluba u državi. Na Maksimiru su igrali Dinamo i Hajduk (2:0), dok su na Rujevici snage odmjerili Rijeka i Osijek (0:0). Postignutim rezultatima najviše je profitirao aktualni prvak i branitelj naslova Dinamo, jer je kiksom Osijeka uvećao prednost na četiri boda uz susret manje. Osječanima će trebati nogometno čudo da se u preostalim prvenstvenim kolima dokopaju prvog šampionskog naslova u klupskoj povijesti. Baš kao što bi čudo bilo da se Hajduk uspije dokopati pozicije koja vodi u Europu. Zahuktala Rijeka, unatoč remiju na svom terenu, sve je bliža ostvarenju glavnog cilja sezone i plasmanu na treću, euro poziciju.

Na drugoj strani tablici odigran je i derbi začelja između Varaždina i Istre (1:1), dvije momčadi koje se bore da izbjegnu pretposljednju poziciju koja vodi u doigravanje za ostanak u 1. HNL. Po bod svakome ostavio je potpuno otvorenu situaciju u kojoj trenutačno baražni fenjer u rukama Puljana koji za Varaždincima zaostaju jedan bod. No, ostalo je još pet prvenstvenih kola do konačnog raspleta.

Kako stvari stoje, na početku svibnja koji će donijeti i službeni završetak ove prvenstvene sezone, prvak će biti Dinamo, a ligu napušta Lokomotiva. Viceprvak je Osijek, dok će treću poziciju osvojiti Gorica ili Rijeka. U baražu za ostanak igrat će Istra ili Varaždin.

Hajduku na petom mjestu ostaje samo da što prije zaboravi ovu katastrofalnu sezonu...

D. P.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika