Aktualno Aktualno

Proračunski fond namijenjen obrazovanju

Republički Savjet za nacionalne manjine, kojim predsjedava premijerka Ana Brnabić, održao je sjednicu prošle srijede, 31. ožujka, u Beogradu.

Na sjednici je bilo riječi o aktivnostima u području položaja nacionalnih manjina u Srbiji, a podnijeto je i izvješće o provedbi Akcijskog plana o nacionalnim manjinama a vezano za proces pristupanja Srbije Europskoj uniji. Naglašeno je kako Proračunski fond za nacionalne manjine za ovu godinu iznosi 30 milijuna dinara, a da će sredstva biti uložena u obrazovanje kao prioritetnu oblast.

Brnabić je naglasila da, usprkos teškom periodu izazvanom pandemijom, sredstva za financiranje nacionalnih vijeća manjina nisu umanjivana, što predstavlja još jednu potvrdu da se položaju i pravima manjina pridaje veliki značaj, a pozvala je predstavnike nacionalnih manjina da u svojim sredinama rade na promoviranju cijepljenja, kako bismo što prije postigli kolektivni imunitet.

Također, Brnabić je istaknula i kako formiranje novog Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, na čijem je čelu Gordana Čomić, predstavlja snažan signal i pokazuju stav Vlade Srbije o značaju unapređivanja prava manjina.

Predstavnici nacionalnih vijeća nacionalnih manjina istaknuli su, među ostalim, probleme u izmjenama i dopunama Zakona o kulturi koji su protivustavni i kojima se oduzimaju ranije stečena prava nacionalnih manjina.

Uime Hrvatskog nacionalnog vijeća u radu sjednice sudjelovao je međunarodni tajnik Darko Baštovanović. Vezano za temu popisa stanovništva u Srbiji, Baštovanović je ovom prigodom iznio zahtjev da se izborna povjerenstva formiraju s maksimalnim brojem članova koje zakon osigurava (a to je sedam članova), kako bi što veći broj predstavnika nacionalnih manjina mogao biti uključen u rad tih povjerenstava.

Sjednica je održana uz prisustvo ministra prosvjete Branka Ružića, ministarice pravde Maje Popović, ministarice za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordane Čomić, kao i državnih tajnika ministarstava kulture, vanjskih poslova i financija.

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika