Aktualno Aktualno

Javna rasprava o uvođenju »bunjevačkog jezika« od 9. do 23. travnja

Skupština Grada Subotice oglasila je javnu raspravu u svezi Prijedloga odluke o izmjenama statuta Grada Subotice, a koji se tiče uvođenja tzv. bunjevačkog jezika u službenu uporabu u toj lokalnoj samoupravi. Javna rasprava počinje u petak, 9. travnja, i trajat će do 23. travnja 2021. godine.

U javnoj raspravi mogu sudjelovati svi zainteresirani građani, predstavnici udruga građana i sredstva javnog informiranja.

Prikupljanje prijedloga, sugestija i mišljenja građana i ostalih sudionika u javnoj raspravi u pisanoj ili elektroničkoj formi dostavljaju se na adresu: Skupština Grada Subotice, Subotica, Trg slobode 1, na poleđini omotnice naznačiti »za javnu raspravu«, a u elektroničkoj formi na adresu sgsekretar@subotica.rs.

Otvoreni sastanak za sve zainteresirane bit će organiziran u Svečanoj dvorani Gradske kuće, 23. travnja 2021. godine u 9 sati.

Prijedlog Odluke o izmjenama Statuta Grada Subotice objavljen je na internetskoj stranici Grada Subotice, te u »Službenom listu Grada Subotice« br. 8/21, a u tekst Prijedloga osobno možete izvršiti uvid svakog radnog radna od 9 do 14 sati u Gradskoj kući, u uredu 125 (Služba za skupštinske poslove).

Podsjetimo, Skupština grada Subotice je 4. ožujka usvojila odluku o izmjenama Statuta grada, kojom se omogućuje uvođenje tzv. bunjevačkog jezika u službenu uporabu u tom gradu. Protivljenje ovoj odluci iskazali su čelnici DSHV-a i HNV-a kao i predstavnici sviju hrvatskih udruga s područja Subotice, navodeći kako bunjevački nije jezik već samo jedan od hrvatskih govora, te da je u pitanju politička odluka. Također, ukazali su i kako je u slučaju bunjevačkog napravljen presedan glede zakona, odnosno cenzusa od 15 posto pripadnika neke manjine koliko je predviđeno za uvođenje nekog jezika u lokalnu samoupravu. Protivljenje odluci subotičkog parlamenta i potporu Hrvatima u Srbiji po ovom pitanju iskazala je i Republika Hrvatska kao i njezine institucije (Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Matica hrvatska, Društvo hrvatskih književnika, Hrvatski PEN centar...).

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika