Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Uskršnji kruh na tradicijski i suvremeni način

Na međunarodnom školskom projektu »Uskršnji kruh na tradicijski i suvremeni način« Srednje strukovne škole Antuna Horvata iz Đakova sudjelovale su i dvije osnovne škole iz Vojvodine: OŠ Ivan Goran Kovačić iz Sonte i OŠ 22. oktobar iz Monoštora. Osim spomenutih škola, u ovome projektu je sudjelovalo još 20 škola s područja Hrvatske te dvije strukovne škole iz Bosne i Hercegovine.

Želja organizatora je bila kroz projekt saznati kako se uskršnji kruh izrađuje danas – koriste li se tradicionalne recepture ili se kruh spravlja na suvremeni način? Željeli su se prikupiti recepte i načine izrade. Stoga su škole uz recept poslale i video zapis s postupkom izrade uskršnjega kruha.

Iz ovoga projekta učenici su mogli saznati kako su se na području cijele Hrvatske, pa i dijelova Bosne i Hercegovine, te Vojvodine izrađivali različiti oblici kruha, koji se razlikuju i po nazivu i načinu pripreme. No, svi oni nošeni su na blagosvlov jela ili »svetenje« i pripravljali su se isključivo za Uskrs. Tako smo saznali da se u Monoštoru u korizmi mijesila beskvasna pogača, a u Sonti pleteni uskršnji kruh u obliku vijenca.

Projekt je predstavljen otvorenjem izložbe 27. ožujka, koja je postavljena u Kući Reichsmann u Đakovu, a tom prigodom je predstavljena i brošura i upriličena degustacija uskršnjeg kruha i pogača. Nažalost, nismo mogli nazočiti, kao niti učenici iz vojvođanskih škola tom bogatstvu okusa i mirisa, ali smo od naših učenika iz Sonte doznati recept pa ako želite kušati, primite se posla.

Ivan Goran Kovačić iz Sonte predstavljala je mala, ali odabrana ekipa koju su činile učenice 5. b razreda Mia Đurica, Anđela Zabocki i Lenka Mihaljev. Mentorica je bila školska kuharica Tereza Bukovac, a sve je budnim okom nadgledala, pa i snimala razrednica Tamara Kokai. U pomoć je priskočila i učiteljica Biljana Ribić, a imali su i veliku podršku ravnatelja škole Zvonka Tadijana.

22. oktobar iz Monoštora predstavljala je ekipa koju su činili učenici drugog razreda Petar Turkalj, Aleksandra Mišković, Ivan Forgić, David Milošević i Emanuel Mišković, te učenici četvrtog razreda Milica Šarković, Ivona Pejak, Aleksa Šantor, Mateo Mišković i Vedran Lugonja. Mentorica je bila školska kuharica Katica Vinkov, uz pomoć i podršku učiteljica Lidije Marinković i Elene Brdar. I u ovome projektu imali su podršku ravnateljice Marije Mrgić.

Uskršnji kruh iz Sonte

Potrebno: 1 kg bijelog brašna, 500 ml mlijeka, 200 ml ulja, 4 žumanjka, 1 kvas, žlica soli i žlica šećera.

Postupak: U posudu staviti tri žumanjka, dodati šećer, sol i ulje. Dobro promiješati. Mlijeko ugrijati da bude mlako i dodati ga u smjesu. Sve pomiješati žlicom i toj smjesi dodati izmrvljeni kvasac. Zamijesiti rukom. Postupno dodavati brašno i mijesiti dok smjesa ne bude glatka. Nauljiti posudu u koju će se staviti tijesto da nadođe, pokriti ga i ostaviti na sobnoj temperaturi. Tijesto nakon odmaranja razvaljati u štrucu i prerezati ga nožem na jufke. Tijesto razvući u dugačak valjak i od njega praviti pletenicu i oblikovati vijenac. U nauljenu posudu za pečenje staviti tijesto i ostaviti ga ponovno da nadođe, premazati ga žumanjcem i peći u pećnici oko 35-45 minuta na 190 stupnjeva.

Dobar tek!

Ž. V.

Najava događaja

15.10.2021 - HRCKO i KUŽIŠ?!: NATJEČAJ ZA PJESME I PROZU

Dječji i omladinski časopisi »Hrcko« i »Kužiš?!« raspisali su natječaj za literarne radove pod sloganom: »Budi pisac, pjesnik budi / Nek riječi polete iz grudi, u sebi maštu probudi!«.

Radovi (pjesma, proza u obliku kratke priče) mogu biti pisani hrvatskim standardnim jezikom, te mjesnim hrvatskim govorima (bunjevačka i šokačka ikavica).

Pjesme ili priče šalju se na e-mailove: hrcko@hrvatskarijec.rs ili kuzis07@gmail.com.

Prvi rok za slanje radova je kraj školske godine, a drugi do 20. rujna 2021. godine.

Autori najboljih radova bit će nagrađeni na »Danima hrvatske knjige i riječi – danima Balinta Vujkova« u listopadu.

Čeka vas iznenađenje!

Uz svoj rad(ove) potrebno je poslati sljedeće podatke: ime i prezime, razred, naziv škole i mjesta, ime i prezime učitelja, nastavnika ili profesora (mentora).

Organizatori natječaja su: NIU »Hrvatska riječ«, Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatska čitaonica Subotica.

20.05.2021 - Poziv za »Liru naivu 2021.«

Hrvatska čitaonica i Bunjevačko-šokačka knjižnica Ivan Kujundžić pri Katoličkom društvu Ivan Antunović Subotica upućuju poziv za devetnaesti susret hrvatskih pučkih pjesnika pod nazivom Lira naiva 2021.

Zainteresirani pjesnici trebaju poslati 3-5 svojih (neobjavljenih) pjesama koje mogu biti pisane standardnim hrvatskim jezikom ili ikavicom (bunjevačkom ili šokačkom), a bit će objavljene u zbirci. Pokrajinski susret pjesnika Lira naiva 2021. bit će održan 29. svibnja 2021. godine u Vajskoj.

Pjesme i prijavu (s kraćom biografijom te fotografijom/portret), u wordu, treba poslati do 10. travnja 2021. na adresu: Hrvatska čitaonica, Bele Gabrića 21, 24000 Subotica ili putem elektroničke pošte na adresu: katarina.celikovic@gmail.com

Detaljnije informacije mogu se dobiti putem telefona broj +381/64-6590-752.

31.05.2021 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha ovoga festivala je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

Propozicije:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja 2021. godine.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XXI. »Festival bunjevački pisama«

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay