Aktualno Aktualno

Svjetlo uskrsnuća neka nam daruje snagu

Čovjek se susreće u svom životu, čak i ne želeći, sa žalosnom činjenicom da i pored najbolje volje nije u stanju živjeti uvijek onako kako bi htio, biti dobar u miru sa sobom i drugima.

Ovo se odnosi ne samo na stvari nego još više na naše međuljudske odnose, naš odnos prema Bogu, prema stvorenom svijetu, pa čak i prema nama samima. Poslije takvih iskustava, kad ostanemo sami, u tišini svoga srca, rađa se žudnja i želja da neuspjesi, pogreške, slabosti i uvrede nestanu iz našega života, da se stvari opet vrate u normalu, da naši odnosi opet budu u redu.

Najviše nas tište ona iskustva koja su plod našeg grijeha, namjernih propusta ili akcija. Povrede koje nanosimo drugima, pa i samom Bogu, stvorenom svijetu ili ljudima, ranjavaju i nas, tište nas, ne ostavljaju nas u miru.

Slušajući riječ Božju i slaveći svetu Euharistiju Bog ozdravljuje naše rane, briše naše grijehe, daje nam novu snagu za svagdašnji život, i to upravo u svjetlu uskrsnuća i novoga života! Iz ovog iskustva crpimo nadu, i ne samo nadu nego i pozitivno djelovanje.

Na uskrsnu nedjelju, za vrijeme svete mise, obnavljamo naša krsna obećanja. Ova praksa oživljuje u nama najveću tajnu i bit našega kršćanskog života: Isus je umro za nas – mi smo umrli s Njim, Isus je uskrsnuo za nas – i mi smo uskrsnuli s Njim. Na vječni život. Nemojmo to zaboraviti ni onda kada nam ne ide baš najbolje. Svjetlo uskrsnuća znači da pred Bogom i za Boga uvijek postoji šansa početi nešto dobro, nešto novo, da možemo uvijek ozdraviti.

Pogledajmo u sebe same i zapitajmo se: što je meni danas najpotrebnije, što je to najtamnije i najskrivenije u mom životu i mojoj svijesti što bi svjetlost uskrsnuća mogla obasjati i promijeniti? Dozvolimo da i u najtajniji kutak našeg života dopre svjetlost uskrsnuća i probudi novi život tamo gdje prema svim ljudskim mjerilima vlada strah i smrt. Neka nam svjetlost Božja, svjetlost uskrsnuća, daruje snagu života i neka nas obasja u tami naših slabosti, kako bismo mogli prepoznati uskrslog Gospodina Isusa Krista.

Sretan Uskrs svima vama!

mons. dr. Ladislav Nemet, zrenjaninski biskup

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika