Aktualno Aktualno

HNV traži mišljenje o odluci Grada Sombora

Hrvatsko nacionalno vijeće uputilo je Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i Pokrajinskom tajništvu za upravu propise i nacionalne zajednice zahtjev za davanje mišljenja na Prijedlog odluke o kriterijima za raspodjelu sredstava iz proračuna Grada Sombora za financiranje rada nacionalnih vijeća nacionalnih manjina. Ovaj zahtjev je upućen, jer je Grad Sombor u prijedlog odluke, osim tri kriterija koja su navedana u Zakonu o nacionalnim vijećima, uveo i četvrti i tako proširio broj nacionalnih manjina koje imaju pravo na korištenje tih sredstava.

Ovakav prijedlog na sjednici Vijeća za međunacionalne odnose Grada Sombora na dnevnom redu bio je prije godinu i pol dana. Tada je Vijeće dalo pozitivno mišljenje na nacrt odluke, koja je potom prošla i Gradsko vijeće, ali je već tada HNV ukazao da postoje odstupanja od zakonom utvrđenih kriterija. Prijedlog odluke nije za proteklih godinu i pol dana bio na dnevnom redu Skupštine grada Sombora, pa se  ponovo našao pred novim Vijećem za međunacionalne odnose. Ovoga puta predstavnici hrvatske zajednice nisu dali pozitivno mišljenje, a budući da Vijeće odluke donosi konsenzusom ovakav prijedlog ostao je bez pozitivnog mišljenja Vijeća za međunacionalne odnose, pa nije upućen u skupštinsku proceduru.

U dopisu HNV-a ističe se da je Odluka je sporna, jer se u njoj protivno Zakonu o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina, odnosno člankom 115. kojim se regulira financiranje rada Nacionalnih vijeća nacionalnih manjina iz proračuna lokalnih samouprava, uvodi novi kriterij koji nema zakonsko uporište. Navedeni članak Zakona utvrđuje kriterije prema kojima se raspodjeljuju sredstva nacionalnim vijećima, a pravo na ta sredstva imaju nacionalna vijeća sa sjedištem na teritoriju lokalne samouprave; vijeća koja predstavljaju nacionalnu manjinu koja u pučanstvu lokalne samouprave dostiže 10 posto ukupnoga pučanstva, te vijeća koja predstavljaju nacionalnu manjinu čiji je jezik u službenoj uporabi na teritoriju jedinice lokalne samouprave.

Prema predloženoj Odluci, kao novi kriterij uvodi se da je skupštinskom odlukom Grada Sombora potvrđeno kako je određena ustanova kulture ili obrazovanja od osobitoga značaja za unaprjeđenje i razvoj kulturne posebnosti i očuvanje nacionalnoga identiteta nacionalne manjine te da nacionalno vijeće sudjeluje u njezinome upravljanju.

H. R.

Najava događaja

15.10.2021 - HRCKO i KUŽIŠ?!: NATJEČAJ ZA PJESME I PROZU

Dječji i omladinski časopisi »Hrcko« i »Kužiš?!« raspisali su natječaj za literarne radove pod sloganom: »Budi pisac, pjesnik budi / Nek riječi polete iz grudi, u sebi maštu probudi!«.

Radovi (pjesma, proza u obliku kratke priče) mogu biti pisani hrvatskim standardnim jezikom, te mjesnim hrvatskim govorima (bunjevačka i šokačka ikavica).

Pjesme ili priče šalju se na e-mailove: hrcko@hrvatskarijec.rs ili kuzis07@gmail.com.

Prvi rok za slanje radova je kraj školske godine, a drugi do 20. rujna 2021. godine.

Autori najboljih radova bit će nagrađeni na »Danima hrvatske knjige i riječi – danima Balinta Vujkova« u listopadu.

Čeka vas iznenađenje!

Uz svoj rad(ove) potrebno je poslati sljedeće podatke: ime i prezime, razred, naziv škole i mjesta, ime i prezime učitelja, nastavnika ili profesora (mentora).

Organizatori natječaja su: NIU »Hrvatska riječ«, Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatska čitaonica Subotica.

20.05.2021 - Poziv za »Liru naivu 2021.«

Hrvatska čitaonica i Bunjevačko-šokačka knjižnica Ivan Kujundžić pri Katoličkom društvu Ivan Antunović Subotica upućuju poziv za devetnaesti susret hrvatskih pučkih pjesnika pod nazivom Lira naiva 2021.

Zainteresirani pjesnici trebaju poslati 3-5 svojih (neobjavljenih) pjesama koje mogu biti pisane standardnim hrvatskim jezikom ili ikavicom (bunjevačkom ili šokačkom), a bit će objavljene u zbirci. Pokrajinski susret pjesnika Lira naiva 2021. bit će održan 29. svibnja 2021. godine u Vajskoj.

Pjesme i prijavu (s kraćom biografijom te fotografijom/portret), u wordu, treba poslati do 10. travnja 2021. na adresu: Hrvatska čitaonica, Bele Gabrića 21, 24000 Subotica ili putem elektroničke pošte na adresu: katarina.celikovic@gmail.com

Detaljnije informacije mogu se dobiti putem telefona broj +381/64-6590-752.

31.05.2021 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha ovoga festivala je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

Propozicije:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja 2021. godine.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XXI. »Festival bunjevački pisama«

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay