Aktualno Aktualno

Bilčik: Dobra mapa puta za Srbiju

»Izvješće Europskog parlamenta je dobra mapa puta i plan kako Srbija treba raditi na određenom broju pitanja i problema koje treba riješiti i unaprijediti, kako bi se pokrenuo proces pristupanja i započeo rad na novoj metodologiji«, izjavio je izvjestilac Europskog parlamenta za Srbiju Vladimir BIlčik na konferenciji za medije.

On je ocijenio da je izvješće izbalansirano, da je EP kroz interne rasprave pokazao kulturu dijaloga i da je to ono što se traži i od partnera iz Srbije i ostatka zapadnog Balkana.

On je izrazio nadu da će se druga faza međustranačkog dijaloga pokrenuti ovog mjeseca, dodajući da će kao krajni ishod tih razgovora biti unapređenje izbornih uvjeta.

»Nadam se da će i drugi posredinici uspjeti osigurati smislen dijalog svih proeuropskih snaga u Narodnoj skupštini, ali također i onih koji su bojkotirali prošle izbore, da dođu do jednog smislenog ishoda koji će unaprijediti izborne uvjete, ali i značiti da Srbija ima potpuno sudjelovanje oporbenih snaga na sljedećim parlamentarnim izborima«, istakao je Bilčik.

Bilčik je ponovio da je potrebno istaći slobodu medija, kao i da su bilo koji napadi na novinare neprihvatljivi.

Prema njegovim riječima, dijalog Beograda i Prištine područje je u kom je Srbija napravila veliki napredak.

»Ova skupština i vlada ima snagu isporučiti dogovor između Beograda i Prištine. To je područje gdje smo vidjeli veliki napredak. Nadam se da će Srbija nastaviti raditi na dijalogu, kako bi se došlo do sporazuma koji će donijeti pomirenje, ali i Srbiju približiti Europskoj uniji«, zaključio je Bilčik.

Najava događaja

13.06.2021 - Dužijanca malenih u Subotici

U sklopu subotičke »Dužijance 2021.« bit će održana i festival dječjeg stvaralaštva »Dužijanca malenih«, u organizaciji HKC-a »Bunjevačko kolo«.

Prvi dio manifestacije bit će održan u nedjelju 13. lipnja, kada će u subotičkoj katedrali-bazilici sv. Terezije Avilske, s početkom u 10 sati, biti služena misa zahvalnica za darove njiva koju će predvoditi mons. Stjepan Beretić. Na svetoj misi sudjelovat će i male bandašice i bandaši iz okolnih sela, koji će biti predvođeni bandaškim parom iz Subotice. Ovogodišnja mala bandašica i mali bandaš su Marija Kujundžić i Davor Dulić.

Drugi dio manifestacije koji je zabavno-edukativnog karaktera, bit će održan 11. rujna 2021. godine.

Pokrovitelji manifestacije su: Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije, Grad Subotica i Hrvatsko nacionalno vijeće.

15.10.2021 - HRCKO i KUŽIŠ?!: NATJEČAJ ZA PJESME I PROZU

Dječji i omladinski časopisi »Hrcko« i »Kužiš?!« raspisali su natječaj za literarne radove pod sloganom: »Budi pisac, pjesnik budi / Nek riječi polete iz grudi, u sebi maštu probudi!«.

Radovi (pjesma, proza u obliku kratke priče) mogu biti pisani hrvatskim standardnim jezikom, te mjesnim hrvatskim govorima (bunjevačka i šokačka ikavica).

Pjesme ili priče šalju se na e-mailove: hrcko@hrvatskarijec.rs ili kuzis07@gmail.com.

Prvi rok za slanje radova je kraj školske godine, a drugi do 20. rujna 2021. godine.

Autori najboljih radova bit će nagrađeni na »Danima hrvatske knjige i riječi – danima Balinta Vujkova« u listopadu.

Čeka vas iznenađenje!

Uz svoj rad(ove) potrebno je poslati sljedeće podatke: ime i prezime, razred, naziv škole i mjesta, ime i prezime učitelja, nastavnika ili profesora (mentora).

Organizatori natječaja su: NIU »Hrvatska riječ«, Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatska čitaonica Subotica.

26.06.2021 - Proljetni susret hrvatskih udruga kulture

Hrvatsko nacionalno vijeće u suradnji sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata priređuje redoviti radni susret s predstavnicima hrvatskih kulturnih udruga na temu Nova 'normalnost' u radu hrvatskih udruga kulture i mogućnost nadilaženja izazova. O temi će govoriti Vojislav Temunović, član izvršnog odbora HNV-a zadužen za kulturu i Katarina Čeliković, stručna suradnica za kulturne programe u ZKVH-u, te predstavnici udruga. Susret će biti održan u Baču, u subotu 26. lipnja u Didinoj kući. Program započinje obilaskom franjevačkog samostana u Baču u 15 sati.

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay