Aktualno Aktualno

Bilčik: Dobra mapa puta za Srbiju

»Izvješće Europskog parlamenta je dobra mapa puta i plan kako Srbija treba raditi na određenom broju pitanja i problema koje treba riješiti i unaprijediti, kako bi se pokrenuo proces pristupanja i započeo rad na novoj metodologiji«, izjavio je izvjestilac Europskog parlamenta za Srbiju Vladimir BIlčik na konferenciji za medije.

On je ocijenio da je izvješće izbalansirano, da je EP kroz interne rasprave pokazao kulturu dijaloga i da je to ono što se traži i od partnera iz Srbije i ostatka zapadnog Balkana.

On je izrazio nadu da će se druga faza međustranačkog dijaloga pokrenuti ovog mjeseca, dodajući da će kao krajni ishod tih razgovora biti unapređenje izbornih uvjeta.

»Nadam se da će i drugi posredinici uspjeti osigurati smislen dijalog svih proeuropskih snaga u Narodnoj skupštini, ali također i onih koji su bojkotirali prošle izbore, da dođu do jednog smislenog ishoda koji će unaprijediti izborne uvjete, ali i značiti da Srbija ima potpuno sudjelovanje oporbenih snaga na sljedećim parlamentarnim izborima«, istakao je Bilčik.

Bilčik je ponovio da je potrebno istaći slobodu medija, kao i da su bilo koji napadi na novinare neprihvatljivi.

Prema njegovim riječima, dijalog Beograda i Prištine područje je u kom je Srbija napravila veliki napredak.

»Ova skupština i vlada ima snagu isporučiti dogovor između Beograda i Prištine. To je područje gdje smo vidjeli veliki napredak. Nadam se da će Srbija nastaviti raditi na dijalogu, kako bi se došlo do sporazuma koji će donijeti pomirenje, ali i Srbiju približiti Europskoj uniji«, zaključio je Bilčik.

Najava događaja

21.09.2024 - Gastrofest u Hrtkovcima

Hrvatsko kulturno društvo Dr. Nikola Dogan iz Hrtkovaca po prvi puta organizira 21. rujna manifestaciju pod nazivom Gastro fest. Gastronomska manifestacija će biti održana u župnom dvorištu, ulica Karađorđeva 1, u Hrtkovcima. Okupljanje sudionika je u 11 sati. Tijekom kuhanja sudionike će zabavljati tamburaši, a nakon kuhanja će od onoga što ekipe sudionika priprave biti poslužena večera. Cilj manifestacije je da se prikaže pripremanje jela i hrane s područja Srijema, Bačke, Banata i Slavonije. Ekipe se mogu prijaviti na broj telefona 063/1743178 ili na email: hkdnikoladogan@gmail.com

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika