Sport i zabava Sport i zabava

Čudo u Maksimiru

Kada je Harry Kane, napadač Tottenhama i engleske reprezentacije, 11. ožujka u Londonu s dva pogotka u mreži Livakovića ispratio dinamovce put Zagreba, samo oni najfanatičniji navijači modrih vjerovali su kako se u uzvratu na Maksimiru može dogoditi čudo i izboriti prolaz u četvrtfinale Lige Europe. Velika većina čak nije vjerovala niti da će hrvatski prvak izboriti častan rezultat... Ali, večer četvrtka, 18. Ožujka, svjedočila je nezaboravnim golovima Mislava Oršića i odličnoj partiji cijele momčadi u plavim majicama. I čudo se dogodilo!

Mislav Oršić

Rođeni Zagrepčanin (29. prosinca 1992.) nogometnu karijeru je započeo u niželigašu Kustošiji i Interu iz Zaprešića. Njegov talent i sklonost ka postizanju golova ubrzo je zapeo za oko većim klubovima, bio je nadomak prelasku u Hajduk ali je na koncu završio u talijanskoj Speziji. Nakon godinu dana kupila ga je Rijeka, ali se nije uklopio u planove trenera Keka i poslan je na posudbu u Celje. Sljedeća destinacija boila je Južna Koreja (Jeonam Dragons, Ulsan Hundai) i polugodišnja sezona u Kini (Changchun Yatai). Konačno, uslijedio je poziv iz Dinama i od 2018. godine Oršić se vratio doma u Zagreb. Za protekle tri godine u majici Dinama upisao je 100 nastupa i zabio 44 pogotka, od kojih su 17 europski i sada je najbolji strijelac svog kluba, ali i Hrvatske u međunarodnim klupskim natjecanjima. Za hrvatsku nogometnu reprezentaciju je debitirao 2019. godine protiv Azerbajdžana u Bakuu, 1:1) i dosad zabilježio 5 nastupa.

Uzvratni susret osmine finala Lige Europe protiv Tottenhama u Zagrebu za Mislava Oršića je zasigurno, njegova najbolja partija otkada se profesionalno bavi nogometom. Postigao je tri fantastična pogotka, a posljednji koji je i odlučio konačnog pobjednika ovoga euro dvomeča pravo je malo remek djelo u stilu najvećeg nogometaša svih vremena, besmrtnog Diega Maradone. Jer, kako drugačije opisati pogodak postignut nakon uzimanja lopte na polovici terena, prolazak kroz četiri protivnička igrača i majstorsku realizaciju oštrim šutem s ruba šesnaesterca. Treba li na koncu reći kako je cijena ovoga dinamovca nakon hattricka londonskim pijetlovima skočila u nebesa Transfermarkta. Ne treba. Tko je gledao susret, sve mu je potpuno jasno.

Dominik Livaković

Nepravedno bi bilo izostaviti još jednu Dinamovu zvijezdu te nezaboravne nogometne večeri na zagrebačkom Maksimiru. Zvijezdu bez koje bi se fantastična Oršićeva predstava na koncu mogla tragično svršiti. Vratar Dinama i hrvatske reprezentacije, Dominik Livaković zaustavio je u posljednjim trenucima susreta upravo Kaneov šut u praznu mrežu i tim potezom krunisao svoju vrhunsku partiju na vratima hrvatskog prvaka. Podsjetimo kako je upravo svojim obranama Livaković uvelike pridonio osvajanju prvog mjesta u skupini Europske lige (samo jedan primljeni gol), te sigurnim partijama protiv Krasnodara i Tottenhama.

Dinamo

Uz dvije prve perjanice čudesne maksimirske večeri, sve pohvale zaslužuje i ostatak momčadi predvođene novim trenerom Damirom Krznarom, ali velikog udjela u stvaranju ove momčadi jamačno ima doskorašnji šef stručnog štaba i sportski direktor Zoran Mamić. U svojevrsnoj nogometnoj predstavi Davida protiv Golijata, budući da je pogon Tottenhama sedam puta skuplji od svih nogometaša 1. HNL zajedno i tri puta skuplji od Dinama, pobijedili su inat i upornost oplemenjeni snažnom vjerom u vlastitu kvalitetu. Jer osnovu internacionalne postave višestrukog hrvatskog prvaka ipak čine nogometaši koji su i reprezentativci Hrvatske (Livaković, Petković, Oršić), aktualnog svjetskog viceprvaka. Plus, ne tako davno (2018. godine) u polufinalu SP-a u Rusiji Hrvatska je, također u produžecima, svladala moćnu i favoriziranu Englesku. Momčad Dinama pokazala je, još jednom Europi, kako u svojim njedrima ima mnoštvo talenata spremnih da eksplodiraju na najvećoj sceni, a da daleki dometi u europskim natjecanjima nisu više plod slučajnosti.

Villareal

Ždrijeb u Lyonu dodijelio je Dinamu za protivnika u četvrtfinalu Lige Europe momčad Villarreala, predvođenu trofejnim trenerom Unai Emeryiem (trostruki osvajač Lige Europe sa Sevillom). Prije jedanaest godina, u skupini D, isti rivali odigrali su dva meča i mnogo se dobro sjećaju velike Dinamove pobjede od 2:0 u Zagrebu (Rukavina, Sammir), ali i visokog porazu u uzvratu (3:0). Zanimljivo, u novom duelu ove dvije momčadi bit će i jedan modri igrač iz toga doba, kapetan Arijan Ademi. Vrijeme je za obostrani revanš, a prilika su susreti zakazani za 8. travnja (Zagreb) i 15. travnja (Villarreal).

D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika