Tema Tema

Blagdan sv. Josipa u Somboru

Hrvatska zajednica u Srbiji obilježila je prošlog petka, 19.ožujka, jedan od svoja četiri praznika – blagdan svetog Josipa, zaštitnika hrvatskoga naroda. Dan zajednice obilježen je u programom u Somboru – misom u crkvi svetoga Križa te sjednicom Hrvatskog nacionalnog vijeća u zgradi somborske Županije.

Na sjednici HNV-a podnijeta su izvješća o radu i planovi rada za tekuću godinu kako krovne institucije hrvatske zajednice u Srbiji tako i institucija i fondacija čiji je HNV osnivač.

Značajna potpora Hrvatske

Na dnevnom redu sjednice bilo je više od 20 točaka, a najopsežnije izvješće bilo je ono koje se ticalo rada HNV-a u 2020. godini. Izvješće je podnijela predsjednica HNV-a Jasna Vojnić, navodeći sve aktivnosti koje su obelježile prošlu godinu, a o čemu je Hrvatska riječ detaljno izvještavala.

»Ovaj IV. saziv HNV-a realizirao je i realizira sve ono što je zacrtano Platformom Hrvati ZAjedno. Ostvarili smo brojne kontakte i razgovore s predstavnicima vlasti u Hrvatskoj i Srbiji. Bila su dva sastanka s predsjednikom Aleksandrom Vučićem, dva s premijerom Hrvatske Andrejom Pelekovićem, jedan s predsjednikom Zoranom Milanovićem; ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman u prošloj godini pokazao je izuzetno veliki interes za Hrvate u Srbiji i s njim smo imali nekoliko susreta i razgovora. Također, s tajnikom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonkom Milasom, srbijanskom ministricom za ljudska i manjinska prava Gordanom Čomić, razgovarali smo s dužnosnicima vojvođanskih gradova i općina, osnažili suradnju s Crkvom. Načinili smo korake ka proširenju centralnog ureda u Subotici na Beograd i Novi Sad, osnovali smo dvije fondacije i jedan spomen-dom«, dio je onoga što je u svom izvješću navela predsjednica HNV-a.

Ona je kazala kako se iz proračuna Srbije, iz koga se godišnje dobija 150.000 eura, financiraju četiri uposlene osobe, ali je HNV osigurao još 472.000 eura, prije svega iz Hrvatske, što je omogućilo angažiranje dodatnih osoba, ali i realiziranje brojnih aktivnosti.

»HNV je u 2016. godini iz Hrvatske dobio 26.000 eura, u 2017. godini 10.000, a od IV. saziva HNV-a ta pomoć se uvećava, pa je 2018. iznosila 151.000, 2019. 203.000 i prošle godine 299.000 eura. Ovom eksponencijalnom rastu nadamo se i ove godine. Hrvatska Vlada dala je sredstva za kadrovsko osnaživanje i izgradnju Hrvatske kuće, pomogle su i županije, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a ta sredstva uložili smo u jaslice, obrazovanje, udruge. Najveća sredstva ulažemo u obrazovanje i kulturu«, kazala je Jasna Vojnić.

Završena je projektna dokumentaciju za Hrvatsku kuću, narednog tjedna bit će objavljena javna nabava za izbor izvođača radova i vrlo brzo počet će gradnja, jer su za početak radova sredstva osigurana iz Hrvatske. Završena je i projekta dokumentacija za Spomen-dom bana Jelačića, a novac je osiguran od Vlade Srbije koja je izdvojila 100.000 eura za realizaciju tog projekta. U 2021. moći ćemo otvoriti Hrvatsku kuću u Subotici, kuću bana Jelačića u Petrovaradinu, prostor koji smo dobili u Beogradu, Šokačku kuću u Monoštoru, kazala je Jasna Vojnić, navodeći najznačajnije planove u ovoj godini.

Popis, popis, popis

Ono što će obilježiti 2021. godinu bit će popis stanovništva, koji je najavljen za listopad.

»Sve što budemo radili, bilo da je to susret udruga, studijsko putovanje, susret elektora... sve mora biti u funkciji budućeg popisa. Popis je u listopadu i imamo dovoljno vremena pripremiti se. Najavili smo da ćemo u ovom sazivu obići sva mjesta gdje žive Hrvati. Nastavljamo to i ove godine, a posebnu pozornost imat će Sombor i Sonta. U planu je povezivanje grada Zaprešića i Novog Sada ukoliko epidemiološke mjere dozvole, u planu je uređenje prostora u Beogradu za što je urađen elaborat, potpora šokačkim i bunjevačkim kućama, Kada krene izgradnja Hrvatske kuće, bit će naručen i projekt za Muzej Hrvata koji će biti u sadašnjime prostoru HNV-a, a ove godine tehničku potporu dobit će udruge kulture«, dio je planova HNV-a za 2021. godinu o kojima je govorila Jasna Vojnić.

Ona je najavila mogućnost da se u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH uposli osoba koja bi brinula o Hrvatima u Srbiji. U pripremi je bilten o stanju u hrvatskim udrugama, bilten o povredi prava, registar akademskih građana, registar socijalnih potreba, registar gospodarstvenika. U planu je i dalje Hrvatski školski centar, te Rekreacijsko-edukacijski centar.

Svoja izvješća podnijeli su i predsjednik IO HNV-a Lazar Cvijin, predsjednica Odbora za obrazovanje Margareta Uršal i član IO HNV-a za kulturu Vojislav Temunović.

Sačuvati ljude

O radu i planovima govorili su i dopredsjednici HNV-a. Za Ladislava Suknovića, dopredsjednika HNV-a za Suboticu, u narednom razdoblju važan će biti rad na umrežavanja udruga kroz lokalne akcijske grupe, te povezivanje manifestacija radi podizanje kvalitete i smanjivanja troškova.

»Moramo raditi na ponalaženju novih fondova, jer se očekuje da će kulturni programi imati manju financijsku potporu, pa se udruge trebaju okretati novim područjima djelovanja. Udruge imaju kapaciteta odgovoriti novim izazovima, treba raditi na medijskoj vidljivosti projekata i manifestacija«, kazao je Suknović.

Po mišljenju dopredsjednika za Sombor Željka Šeremešića glavni zadatak udruga je sačuvati ljude.

»Moramo oganizirati na bilo koji način manifestacije kako bismo članove održali na okupu«, kazao je Šeremešić.

Darko Vuković, dopredsjednik za Srijem, istaknuo je sudjelovanje predstavnika hrvatske zajednice u gradskoj vlasti u Novom Sadu.

»Budući da dolazim iz Petrovaradina, naša vizija je da kuća bana Jelačića bude mjesto koje će okupiti ljude, ali i mjesto događanja koje će nas povezati s drugim kultirnim programima«, kazao je Vuković.

Međunarodni tajnik HNV-a Darko Baštovanović u svom izvješću i planovima kazao je da će se raditi na pokretanju članova Vijeća za međunacionalne odnose na lokalnima razinama.

»Planira se priručnik koji bi pojasnili djelokrug rada i načine kako se može koristiti jedno lokalno tijelo, koje, na žalost, do sada nismo dobro koristili. U pripremi je priručnik o povredi prava Hrvata u kome je dana i neka vrsta protokola o postupanju kada su u pitanju kršenja prava Hrvata. Napravili smo, osim protokola, i stupnjevanje oblika diskriminacije. U 2020. godini pobrojali smo više od 100 najgorih mogućih na(t)pisa, a ove godine već više od 50. Na to moramo pronaći određenu vrstu odgovora«, kazao je Baštovanović.

Izvješća i planovi usvojeni su jednoglasno, kao i izvješća i planovi ustanova i fondacija čiji je osnivač HNV – NIU Hrvatska riječ, Cro-Fond, Zaklada Spomen-dom bana Jelačića i Fondacija Antun Gustav Matoš.

Na sjednici Vijeća usvojen je i novi pravilnik o nagrađivanju za što će trebati još 3,6 milijuna dinara.

Proslavi Dana zajednice u Somboru nazočio je i generalni konzul Generalnog konzulata RH u Subotici Velimir Pleša.

Z.V.


ANTRFILE

Barjak

U crkvi sv. Križa svetu misu vodio je župnki vikar Luka Poljak. Za tu prigodu u crkvi je bio postavljen barjak sv. Josipa HKUD-a Vladimir Nazor iz Sombora, koji se u ovom društvu čuva od 1939. godine.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika