Aktualno Aktualno

Potpora sunarodnjacima u Srbiji

Predsjedništvo Mladeži Hrvatske demokratske zajednice organiziralo je u ponedjeljak, 22. ožujka, sjednicu na kojoj je sudjelovali i članovi Predsjedništva Mladeži Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. Zajednička sjednica organizirana je kao sjednica dvije demokršćanske proeuropske stranke, koje veže dugogodišnja suradnja, priopćio je DSHV.

Sjednica je održana primjereno uvjetima pandemije virusa covid-19 online putem, a na njoj su sudjelovali i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas i predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov. Zajednička sjednica dvaju predsjedništva bila je informativnog i radnoga karaktera, a povod za zajedničko organiziranje jesu najnovija događanja u Srbiji i izazovi s kojima se suočava hrvatska zajednica.

Predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov upoznao je predstavnike sestrinske stranke s najvažnijim izazovima s kojima se danas suočava hrvatska zajednica, posebno istaknuvši probleme koji su nastali nakon odluke Grada Subotice da se tzv. bunjevački jezik uvede u službenu uporabu. Žigmanov je podcrtao kako je zbog legitimnih reakcija naše stranke i Hrvatskog nacionalnog vijeća došlo do pokretanja novoga vala antihrvatskoga raspoloženja, prijetnji i ugroze sigurnosti najviših čelnika hrvatske manjine u Srbiji. Također, istaknuo je predsjednik Žigmanov kako se i u ovakvim izazovima pokazalo kako je kohezija unutar zajednice na visokoj razini, te kako se DSHV još jednom pokazao kao stožerna stranka hrvatske manjine, koja je spremna reagirati i u najtežim uvjetima i izazovima, te biti čimbenikom okupljanja hrvatskoga naroda i artikulacije njegovih interesa. Žigmanov je govorio i o drugim problemima kao što su podzastupljenost Hrvata u političkim tijelima Srbije, kršenje međunarodnih i bilateralnih sporazuma, najprije Bilateralnog sporazuma o međudosobnoj zaštiti manjina između Hrvatske i Srbije, koji člankom 9 obvezuje srbijansku državu osigurati Hrvatima participaciju u predstavničkim tijelima na svim razinama i u izvršnoj vlasti na lokalnoj razini u Srbiji.

Osim predsjednika DSHV-a, na sjednici su sudjelovali i Marin Piuković, predsjednik Mladeži DSHV-a; Ninoslav Radak, predsjednik Mladeži subotičke podružnice DSHV-a; Darko Baštovanović, međunarodni tajnik Hrvatskog nacionalnog vijeća; Antonija Rudić iz Tavankuta i David Blazović iz Starčeva, članovi Predsjedništva DSHV-a. Oni su svoje kolege iz Mladeži HDZ-a podrobnije izvijestili o aktualnim problemima i izazovima mladih pripadnika hrvatske zajednice te o organiziranju i djelovanju Mladeži DSHV-a.

Ministar Gordan Grlić Radman i državni tajnik Zvonko Milas iskazali su još jednom jasnu podršku svojim sunarodnjacima u Srbiji te naglasili kako će Hrvatska uvijek stajati uz svoj narod u susjednoj državi. Također su istaknuli kako su koraci razbijanja hrvatskoga naroda nedopustivi jednome društvu koje sebe smatra demokratskim te pretendira biti članicom europske obitelji. Predsjednik Mladeži HDZ-a Ivan Vidiš naglasio je kako je iznimno važno postojanje komunikacije između mladeži dvije stranke, te kako će se ista nastaviti i u budućnosti i biti još intenzivnija.

»Želim istaknuti da nam je bilo drago što smo imali mogućnost sudjelovati na zajedničkoj sjednici predsjedništava dviju Mladeži. Cijeli susret su uveličali posebni gosti, te smo ih mogli upoznati s prilikama u kojima živimo. Ovakvi susreti su nam i više nego potrebni kako bismo mogli mlade kolege upoznati s našom svakodnevicom i izazovima s kojima se susrećemo. Drago mi je što je Mladež HDZ-a na čelu s kolegom Ivanom Vidišem pokazala spremnost i sluh za naše potrebe, spremni smo na dalju suradnju i nadam se plodovima zajedničkog rada«, rekao je Marin Piuković.

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika