Aktualno Aktualno

Špilerova kuća će biti očuvana i zaštićena

S društvenih mreža krenula je priča o tome kako će najstarija kuća u Novom Sadu i okolici, tzv. Špilerova kuća u Petrovaradinu, najvjerojatnije biti srušena kako bi se osigurao prostor za eventualnu izgradnju stanova. U pitanju je objekt koji je 2013. utvrđen za spomenik kulture odlukom Vlade Srbije i dio je zaštićene prostorno kulturno-povijesne cjeline Petrovaradinska tvrđava s podgrađem. Na ovu spekulaciju u dijelu javnosti, reagirale su također i pojedine političke stranke (Liga socijaldemokrata Vojvodine, Stranka slobode i pravde, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini). No, ubrzo je stigao odgovor iz nadležne ustanove – Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada. Zavod je u svojem priopćenju za javnost naveo kako je Špilerova kuća predviđena za restauraciju, te da neće biti srušena. Obnova objekta će biti izvršena tijekom godine, u sklopu većeg projekta koji se financira sredstvima Ministarstva kulture i informiranja.

Kako se navodi u priopćenju, na zahtjev vlasnika objekta stručni tim Zavoda je u listopadu 2020. izašao na teren da utvrdi zatečeno stanje objekta i tom prilikom je konstatirano kako je stanje rezultat različitih faktora: starost objekta, nebriga i neodržavanje, kao i neodgovarajući zahvati i intervencije na objektu. Kako je konstatirano, sve uočene nedostatke i oštećenja moguće je otkloniti poduzimanjem sveobuhvatnih mjera zaštite, tj. sanirati, u skladu s konzervatorsko-restauratorskim uvjetima koje utvrđuje Zavod.

»Zavod je na zahtjev stranke 29. siječnja 2021. utvrdio konzervatorsko-restauratorske uvjete za preduzimanje mjera tehničke zaštite, tj. izdao dokument kojim je precizno opisano u kojoj mjeri, od kog materijala i na koji način stranka može da izvodi radove na objektu u skladu s konzervatorsko-restauratorskim principima. Stranka je preuzela iste i upoznata je s njihovom sadržinom«, navode iz Zavoda.

Također, na zahtjev stranke Zavod je izdao suglasnost na Prijedlog preparcelacije katastarskih parcela br. 790/4 i 791 K. O. parcela čiji dijelovi ulaze u zaštićenu okolinu spomenika kulture Špilerova kuća, koja se nalazi na katastarskoj parceli br. 790/1 K. O. Petrovaradin. Predlogom preparcelacije obuhvaćeni su dijelovi spomenutih parcela u granicama i površini zaštićenoj okolini spomenika.

Kako se u priopćenju napominje, u ovoj godini planirana je realizacija projekta obnove 14 objekata u Petrovaradinu i na Petrovaradinskoj tvrđavi, uključujući i Špilerovu kuću, sredstvima koje je opredijelilo Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije, u ukupnom iznosu od 300 milijuna dinara. Trenutno je u izradi projektno-tehnička dokumentacija za pripremu planirane obnove navedenih objekata.

Podsjetimo, Špilerova (ili Špilerkina) kuća vrijedan je trag katoličke baštine u Petrovaradinu. Neposredno nakon dolaska isusovaca u to mjesto ovaj je objekt sagrađen 1693. godine kao njihov ladanjski dvor, odnosno majur, a nakon toga, 1701. kao samostan s crkvom sv. Jurja Mučenika.

D. B. P. / Foto: FB Baština bez zaštite

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika