Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Virtualna tamburaška priča

Međunarodno natjecanje tamburaša okupilo je i ove godine ljubitelje tamburaške glazbe na VII. Tambura instrumental festivalu, koji je održan virtualno od 15. do 17. ožujka.

U kategoriji osnovnih, odnosno nižih škola nastupilo je 52 učenika, dok je u srednjoj školi sudjelovalo 23 učenika. Natjecanju se priključilo i šest studenata Glazbene akademije iz Zagreba i Akademije za umjetnost i kulturu iz Osijeka, četiri komorna tamburaška sastava, a ove godine prvi puta i učenici iz Bosne i Hercegovine.

Sudionici iz tri zemlje

Natjecanje je podijeljeno u nekoliko kategorija: na klasičnu i folklornu glazbu; po instrumetnu-prim (bisernica) i basprim (brač), te na poslijetku i po uzrastu, a sudionici ovogodišnjeg festivala su učenici 20 glazbenih škola iz Subotice, Ade, Apatina (istureno odjeljenje Sonta), Požege, Križevaca, Zagreba, Sesveta, Slavonskog Broda, Vukovara, Siska, Đakova, Orahovice, Marije Bistrice, Biograda na Moru, Varaždina, Bjelovara i Banja Luke.

Dodijeljene su brojne nagrade, a po riječima prof. Mire Temunović u pitanju su bile nijanse, odnosno i stotinke boda su igrale ulogu.

Svi sudionici morali su poslati originalnu snimku svog cjelovitog nastupa, a na članovima žirija, koji su bili raspoređeni po odgovarajućim kategorijama je bilo odabrati one najbolje.

»Svaki član žirija je preslušao dobivene snimke, ocijenio ih, te nam proslijedio bodovne liste. Temeljem toga što je pristiglo, zbrojili smo i dobili rezultate, te tako dobili ovogodišnje pobjednike. Upravo zbog toga su bodovi prikazani s decimalama«, kaže prof. Temunović i dodaje kako je ove godine donesena odluka da se onim učenicima koji su osvojili najviše bodova u nižoj, odnosno srednjoj školi, među studentima, kao i komornim sastavima dodijeli glavna nagrada – Gradn prix, koja je ove godine i novčana.

»Smatramo da je to dodatna motivacija učenicima da rade i da za svoj rad budu nagrađeni, pa i novčano. Još jedna od novina za ovu godinu jest da smo proglasili i najboljeg nastavnika-mentora festivala, s tim da u ovoj konkurenciji mogu biti samo profesori u osnovnoj i srednjoj školi. Tako je ove godine ovu titulu ponio prof. Nikola Matulin iz Križevaca, a naknadno će mu biti uručena i plaketa dr. Josip Andrić«, kaže prof. Temunović.

Nagrađeni učenici

S obzirom na veliki broj sudionika, dodijeljene su i brojne nagrade, među kojima valja spomenuti one najbolje. Glavnu nagradu Grand prix osvojili su: u osnovnoj školi – Marko Jakobović iz Đakova (98,33), u srednjoj školi – Klaudije Mažar iz Križevaca (98,83) i na akademiji – Roberto Hren iz Zagreba (99,00) i komorni sastav HGU Festival bunjevački pisama – Kockice iz Subotice (97,47) kojeg čine Matija Ivković Ivandekić (prim), basprim Iva Molnar, Lucija Horvacki, Andrija Mandić i Sara Uršal; Jasmina Vukov (e-basprim), Luka Marjanušić (čelo), Iva Gabrić (kontra) i Ivona Milodanović (bas), klasa: Mira Temunović

Iz Vojvodine su na ovome natjecanju sudjelovale Muzičke škole iz Subotice, Ade i Apatina, odnosno Sonte, a učenici su postigli sljedeće rezultate:

Muzička škola Bartók Béla, Ada

Bence Hajdú II. kategorija (prim) – (90,00) II./5. nagrada, klasa: Annamária Renkó

Boglárka Apró III. kategorija (prim) – (88,33) III./1. nagrada, klasa: Annamária Renkó

OMŠ Stevan Hristić, Apatin – PO Sonta

Una Popović, I. kategorija (prim) – (88,67) III./1. nagrada, klasa: Nikola Birač

Teodora Jakšić, II. kategorija (prim) – (86,00) III./3. nagrada, klasa: Nikola Birač

Dijana Gladić, II. kategorija (prim) – (84,67) pohvala, klasa: Nikola Birač

Milan Krtinić, III. kategorija (prim) – (82,33) pohvala, klasa: Nikola Birač

Muzička škola Subotica

Osnovna škola

Ana Perčić, I. kategorija (prim) – (88,33) III./2 nagrada, klasa: Vojislav Temunović

Matija Ivković Ivandekić, III. kategorija (prim) – (97,17) I./2. nagrada – srebrna medalja, klasa: Vojislav Temunović

Iva Molnar, III. kategorija (basprim) – (92,65) II./2 nagrada, klasa: Mira Temunović

Srednja škola

Marko Kujundžić, V. kategorija (basprim) – (94,70) II./1. nagrada, klasa: Mira Temunović

Stefana Lazić, V. kategorija (basprim) – (92,60) II./3. nagrada, klasa: Mira Temunović

Magdalena Temunović, V. kategorija (basprim) – (97,50) I./1. nagrada – zlatna medalja, klasa: Mira Temunović

Strahinja Segedinski, V. kategorija (prim) – (95,00) I./4. nagrada, klasa: Milan Pridraški

Komorni sastav Triola: prim Strahinja Segedinski i Lea Bagi; basprim Ivan Ivanković Radak i Stefana Lazić, Marko Kujundžić (čelo), Magdalena Temunović (kontra) i István Szakács (bas) – (94,83) II./1. nagrada, klasa: Milan Pridraški.

Novo iskustvo

Iza ovogodišnjeg, ako smijemo dodati, uspješnog festivala stoji puno rada i neka nova iskustva.

»Prošle godine Festival je izostao zbog situacije oko koronavirusa, ove godine nismo htjeli dozvoliti da se to ponovi i učinili smo sve što smo mogli da se organizira online. Svima nama u organizaciji, ali i profesorima i djeci je ovo jedno novo iskustvo, koje je pozitivno, ali nikada ne može zamijeniti muziciranje uživo, druženje, iskustvo slušanja drugih«, kaže Mira Temunović i dodaje da se nada kako će tamburaši već naredne godine uživo muzicirati.

Organizator ovogodišnjeg natjecanja bila je Hrvatska glazbena udruga Festival bunjevački pisama, a suorganizator je Glazbena škola Požega, koja će naredne godine biti nositelj VIII. Tambura instrumental festivala.

Organizacijski odbor ovogodišnjeg festivala činili su prim. dr. Marko Sente, prof. Saša Botički, prof. Vojislav Temunović, prof. Mira Temunović, Nenad Temunović, Nemanja Temunović i Magdalena Temunović, a festival je pomogao Zavod za kulturu Vojvođanskih Hrvata.

Svi oni koji to žele, snimku festivala mogu pogledati na YouTube kanalu Tambura instrumenta festival i uživati u nastupima malih i velikih umjetnika.

Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika