Kolumne Kolumne

Kratak put od jezika do prijetnji

Odavno jedan tjedan nije bio tako dinamičan kada govorimo o temama koje se izravno tiču ili dotiču Hrvata u Srbiji kao što je to bio ovaj iza nas. Od sjednice Skupštine grada Subotice na kojoj je pokrenuta inicijativa za izmjenu Statuta kako bi četvrti službeni jezik postao »bunjevački jezik«, do naslovnice jedne od najtiražnijih srbijanskih dnevnih novina gdje se Hrvatima pripisuje (sračunato) da će (poslije zahtjeva da se hrvatski kao službeni uvede na cijelom teritoriju Vojvodine) tražiti uporabu hrvatskog jezika na cijelom teritoriju Srbije. Tekst je propraćen i negiranjem odabranih srbijanskih lingvista da hrvatski kao jezik uopće i postoji. I naravno i očekivano izazvao je sve one kojima je i manje od toga dovoljno da iz pričuve izvuku stare, već poznate parole i poruke.

Između ta dva događaja prošlo je šest dana, a u tih šest dana stalo je mnogo toga. Prozivanje veleposlanika Hrvatske u Beogradu Hidajeta Biščevića, koji je prvi reagirao na inicijativu za uvođenje »bunjevačkog jezika« kao službenog, koji je proglašen (od strane subotičkog gradonačelnika) osobom koja je iskoristila gostoprimstvo jedne države i usudila se kritizirati jednog gradonačelnika, prosvjedna nota ministra vanjskih poslova Hrvatske Grlića Radmana, zahtjev predsjednice HNV-a Jasne Vojnić da se po načelu pozitivne diskriminacije (bez obzira na postotke) hrvatski, uz cijelu Vojvodinu, uvede u službenu uporabu u Apatin, Bač i Sombor, još po koje političko i stručno mišljenje i na koncu prijetnje uz već poznati vokabular uz obvezno pominjanje ustaša i iseljavanje onih kojima ovdje nešto smeta.

Nisu metom direktnih prijetnji, ali su uplašeni. Još jednom. A pri tome mislim na one pripadnike hrvatskog naroda koji žive u manjim rubnim mjestima i koji se u svakodnevnom životu s prišivenim etiketama teško mogu nositi.

I da se vratim na jezik. Hladne glave, ili točnije rečeno: iz kuta jednog jezikoslovca, razliku između govora i jezika objasnio je u intervjuu za Hrvatski riječ ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Željko Jozić. Jednostavno i precizno. Valjda će poslije toga svima sve biti jasno.

Z. V.

Najava događaja

15.10.2021 - HRCKO i KUŽIŠ?!: NATJEČAJ ZA PJESME I PROZU

Dječji i omladinski časopisi »Hrcko« i »Kužiš?!« raspisali su natječaj za literarne radove pod sloganom: »Budi pisac, pjesnik budi / Nek riječi polete iz grudi, u sebi maštu probudi!«.

Radovi (pjesma, proza u obliku kratke priče) mogu biti pisani hrvatskim standardnim jezikom, te mjesnim hrvatskim govorima (bunjevačka i šokačka ikavica).

Pjesme ili priče šalju se na e-mailove: hrcko@hrvatskarijec.rs ili kuzis07@gmail.com.

Prvi rok za slanje radova je kraj školske godine, a drugi do 20. rujna 2021. godine.

Autori najboljih radova bit će nagrađeni na »Danima hrvatske knjige i riječi – danima Balinta Vujkova« u listopadu.

Čeka vas iznenađenje!

Uz svoj rad(ove) potrebno je poslati sljedeće podatke: ime i prezime, razred, naziv škole i mjesta, ime i prezime učitelja, nastavnika ili profesora (mentora).

Organizatori natječaja su: NIU »Hrvatska riječ«, Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatska čitaonica Subotica.

20.05.2021 - Poziv za »Liru naivu 2021.«

Hrvatska čitaonica i Bunjevačko-šokačka knjižnica Ivan Kujundžić pri Katoličkom društvu Ivan Antunović Subotica upućuju poziv za devetnaesti susret hrvatskih pučkih pjesnika pod nazivom Lira naiva 2021.

Zainteresirani pjesnici trebaju poslati 3-5 svojih (neobjavljenih) pjesama koje mogu biti pisane standardnim hrvatskim jezikom ili ikavicom (bunjevačkom ili šokačkom), a bit će objavljene u zbirci. Pokrajinski susret pjesnika Lira naiva 2021. bit će održan 29. svibnja 2021. godine u Vajskoj.

Pjesme i prijavu (s kraćom biografijom te fotografijom/portret), u wordu, treba poslati do 10. travnja 2021. na adresu: Hrvatska čitaonica, Bele Gabrića 21, 24000 Subotica ili putem elektroničke pošte na adresu: katarina.celikovic@gmail.com

Detaljnije informacije mogu se dobiti putem telefona broj +381/64-6590-752.

31.05.2021 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha ovoga festivala je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

Propozicije:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja 2021. godine.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XXI. »Festival bunjevački pisama«

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay