Kolumne Kolumne

Kratak put od jezika do prijetnji

Odavno jedan tjedan nije bio tako dinamičan kada govorimo o temama koje se izravno tiču ili dotiču Hrvata u Srbiji kao što je to bio ovaj iza nas. Od sjednice Skupštine grada Subotice na kojoj je pokrenuta inicijativa za izmjenu Statuta kako bi četvrti službeni jezik postao »bunjevački jezik«, do naslovnice jedne od najtiražnijih srbijanskih dnevnih novina gdje se Hrvatima pripisuje (sračunato) da će (poslije zahtjeva da se hrvatski kao službeni uvede na cijelom teritoriju Vojvodine) tražiti uporabu hrvatskog jezika na cijelom teritoriju Srbije. Tekst je propraćen i negiranjem odabranih srbijanskih lingvista da hrvatski kao jezik uopće i postoji. I naravno i očekivano izazvao je sve one kojima je i manje od toga dovoljno da iz pričuve izvuku stare, već poznate parole i poruke.

Između ta dva događaja prošlo je šest dana, a u tih šest dana stalo je mnogo toga. Prozivanje veleposlanika Hrvatske u Beogradu Hidajeta Biščevića, koji je prvi reagirao na inicijativu za uvođenje »bunjevačkog jezika« kao službenog, koji je proglašen (od strane subotičkog gradonačelnika) osobom koja je iskoristila gostoprimstvo jedne države i usudila se kritizirati jednog gradonačelnika, prosvjedna nota ministra vanjskih poslova Hrvatske Grlića Radmana, zahtjev predsjednice HNV-a Jasne Vojnić da se po načelu pozitivne diskriminacije (bez obzira na postotke) hrvatski, uz cijelu Vojvodinu, uvede u službenu uporabu u Apatin, Bač i Sombor, još po koje političko i stručno mišljenje i na koncu prijetnje uz već poznati vokabular uz obvezno pominjanje ustaša i iseljavanje onih kojima ovdje nešto smeta.

Nisu metom direktnih prijetnji, ali su uplašeni. Još jednom. A pri tome mislim na one pripadnike hrvatskog naroda koji žive u manjim rubnim mjestima i koji se u svakodnevnom životu s prišivenim etiketama teško mogu nositi.

I da se vratim na jezik. Hladne glave, ili točnije rečeno: iz kuta jednog jezikoslovca, razliku između govora i jezika objasnio je u intervjuu za Hrvatski riječ ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Željko Jozić. Jednostavno i precizno. Valjda će poslije toga svima sve biti jasno.

Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika