Aktualno Aktualno

Čanak: POKS treba zabraniti zbog stava o hrvatskom jeziku

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak je jučer ocijenio da Pokret obnove kraljevine Srbije (POKS) svojim nastupima ugrožava ustavni poredak i suverenitet Srbije, zbog stava da hrvatski može biti službeni jezik u Vojvodini samo ako srpski bude službeni u Hrvatskoj, objavila je Beta.

»U Vojvodini je odlukom Skupštine AP Vojvodine iz 2003. godine hrvatski jezik uvršten u službene jezike, što je na snazi i dan-danas, te je jedino pitanje sprovođenja te odluke, a ne nekakvog njenog ponovnog donošenja. POKS je svojim stavom prekršio Statut Vojvodine i Ustav Srbije, oni ne poštuju odluke Skupštine Vojvodine, koja je ustavna kategorija i odriču se suvereniteta Republike Srbije«, rekao je Čanak za agenciju Beta. Čanak koji je bio predsjednik Skupštine Vojvodine u vrijeme kada je ta odluka donijeta, u mandatu od 2000. do 2004. godine, dodao je da zbog takvih zalaganja POKS mora biti zabranjen kao i svaka slična »antidržavna« organizacija.

»Uvjetovati jednu državu u odnosu prema vlastitim građanima postupanjem druge države prema njenim građanima, praktično znači dovoditi dio građana Srbije u poziciju da o njima odlučuje druga država, čime oni postaju za vlastitu državu građani drugog reda, a za svoju državu taoci druge države, umjesto ravnopravni građani, sa svojim obvezama i pravima«, kazao je Čanak.

Predsjednik POKS-a Žika Gojković je izjavio kako smatra da Srbija od Hrvatske treba zatražiti uvođenje srpskog kao službenog jezika i naveo da čudi zahtjev Hrvatskog nacionalnog vijeća da se u Vojvodini kao službeni jezik uvrsti hrvatski, s obzirom na to da on još od 2002. godine ima taj status.

»Srbija treba da utvrdi reciprocitet s Hrvatskom, da traži uvođenje i srpskog jezika kao službenog u njihovoj državi, da bi se primjenjivala odluka koju je donijela Skupština AP Vojvodine iz 2002. godine«, izjavio je predsjednik POKS-a.


H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika