Aktualno Aktualno

Čovjek koji je razumio naše prilike i potrebe

Dugogodišnji gradonačelnik Zagreba Milan Bandić preminuo je jučer u Zagrebu u 66. godini, od posljedica srčanog udara.

Živio je za svoj grad, za Zagrepčanke i Zagrepčane koji su mu u svemu što je radio bili na prvom mjestu, za posao koji je s ljubavlju i energijom, unoseći cijeloga sebe – bez ostatka, obavljao 21 godinu, objavio je Grad Zagreb povodom Bandićeve smrti.

Uz izraze sućuti njegovoj obitelji i suradnicima, u povodu smrti Milana Bandića oglasili su se brojni dužnosnici u Hrvatskoj i regiji, a među ostalim i predstavnici Hrvata iz Srbije.

Prijatelj Hrvata u Srbiji

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić je u svojoj poruci istaknula kako Hrvati u Srbiji iskreno žale zbog smrti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića budući da su ga poznavali »kao čovjeka koji je razumio naše prilike i potrebe, čovjeka koji je za nas imao empatiju, koji nam je pružao podršku i uvijek bio spreman pomagati«.

»Hrvatsko nacionalno vijeće o tome može bogato posvjedočiti – rado je i redovito primao vodstvo HNV-a u svomu uredu, pokazivao je interes za naše izazove, a značajan broj njih riješili smo upravo zahvaljujući njemu. Djeca koja pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku u Vojvodini ljetuju više od deset godina u odmaralištu zagrebačkog Crvenog križa u Novom Vinodolskom, pokrivao je troškove izleta na Plitvice, bio je angažiran i u osiguravanju udžbenika za nastavu na hrvatskom jeziku, Grad Zagreb donirao je binu za kulturne priredbe hrvatske zajednice, Etno salaš Balažević u Tavankutu danas vjerojatno ne bi postojao da njega nije bilo, osigurao je polovicu novčanih sredstava za kupovinu prostorija u kojima se nalazi Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Grad Zagreb bio je glavni donator Prela mladeži više od 10 godina, aktivno je lobirao u dobivanju prostora za rad Hrvata u Beogradu, kazališne predstave Bunjevački blues zagrebačkog Histriona 2013. također ne bi bilo, Dužijanca u Zagrebu održana je 2018. upravo zahvaljujući njemu... Riječju, višedesetljetna i kontinuirana pomoć i podrška brojnim potrebama Hrvata u Vojvodini«, navodi Vojnić.

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini u svojoj poruci navodi kako će se Hrvati u Vojvodini Bandića trajno sjećati po velikodušnim podrškama brojnim inicijativama i programima.

»U odsutnim trenucima, kada je bilo malo onih koji su htjeli pomoći, krijepio je naše nade… Hvala mu na tako čemu!«, naveo je predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata je na svojoj Facebook stranici objavio kako Milana Bandića »pamte po njegovoj nevjerojatnoj energiji i zauzetosti za Hrvate koji u Vojvodini (Srbiji) čuvaju i njeguju kulturu, identitet Hrvata. Pamtimo ga i po njegovoj želji da se ne ugase veze među Hrvatima u domovini i Srbiji! Na tome je kontinuirano radio. Hvala mu na svemu!«.

Poruke iz Srbije

Povodom smrti Milana Bandića očitovali su se i dužnosnici iz Srbije. Sućut Upravi Grada Zagreba i obitelji Bandić, uputili su aktualni i nekadašnji gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i Siniša Mali.

Radojičić je u telegram sućuti, među ostalim, ukazao da Beograd i Zagreb »spajaju ne samo autoput i zajednička povijest, već i gospodarstvo, kultura, umjetnost, sport, i sve druge djelatnosti, ali prije svega ljudi«.

»Ljudi kao što je bio Milan Bandić, koji stvaraju veze i odnose i zbog toga danas i Beograd žali za njim«, naveo je Radojičić.

»Biti gradonačelnik jednog grada znači buditi se i ići na počinak s problemima svojih sugrađana i svakodnevno sudjelovati u malim i velikim bitkama za grad. Gospodin Bandić je tako živieo i radio više od 20 godina i njegov grad i sugrađani će to pamtiti«, poručio je Mali.

Patrijarh Porfirije, koji je jučer služio prvu liturgiju u Zagrebu od kako je postavljen za poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC), na kraju svoje propovijedi izrazio je žaljenje zbog smrti gradonačelnika Bandića istaknuvši da je bio prijatelj pravoslavnih Srba i svih ljudi Zagreba.

Komemoracija u čast Milana Bandića bit će održana sutra u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, a sprovod će biti u srijedu, 3. ožujka, na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Karijera

Milan Bandić rođen je 22. studenoga 1955. u Grudama u Bosni i Hercegovini, gdje je završio osnovnu i srednju školu.

Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, a godine 2000. je upisao poslijediplomski studij na tom fakultetu.

Od 1980. do 1983. radio je u tvornici Ledo, a od 1983. do 1990. bio je zaposlen u Općini Pešćenica.

Od 1995. do 2000. bio je vijećnik u Skupštini Grada Zagreba, od 2000. zastupnik u Zastupničkom domu hrvatskog Sabora, potpredsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. 

Za gradonačelnika hrvatske prijestolnice bio je biran čak šest puta, prvi put 2000. godine.

Bio je oženjen i imao jednu kćer.

H. R.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika