Aktualno Aktualno

Bunjevački jezik mimo zakonskih okvira?

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić podnio je 23. veljače prijedlog da se promijeni Statut Grada Subotice kako bi se u ravnopravnu službenu uporabu na teritoriju lokalne samouprave uveo i bunjevački jezik i pismo.

Bakić je prijedlog podnio na inicijativu Nacionalnog vijeća bunjevačke nacionalne manjine, navodi se u obrazloženju ove odluke.

Istovremeno, u Povjerenstvo za izradu nacrta akta o promjeni Statuta Grada Subotice imenuju se Jovana Jokanović, u svojstvu predsjednice, dok se za članove predlažu Gyula Ladócki, Marija Ušumović Davčik, Ágota Bálint, Petar Pantelinac, Sava Stambolić, Ibolya Kovács i Zoran Prćić.

Prijedlog će se naći na dnevnom redu prve iduće sjednice Skupštine grada Subotice.

Prijedlog gradonačelnika Subotice, na svojem twitter nalogu komentirao je predsjednik DSHV-a i vijećnik u subotičkoj skupštini Tomislav Žigmanov.

»Ne dovodeći u pitanje legitimnost inicijative, pitam kako se ishod može unaprijed znati! Tim prije, jer u Zakonu piše nešto drugo: do 15 posto stanovništva na teritoriju Grada Subotice nedostaje skoro 6 posto! O 'jeziku roda mog' ne bih! Hoće li politički voluntarizam opet pobijediti?«, naveo je Žigmanov.

Podsjetimo, prema aktualnom Zakonu o službenoj uporabi jezika i pisma, lokalna samouprava obavezna je uvesti u ravnopravnu uporabu jezik i pismo nacionalne manjine ukoliko je postotak njenih pripadnika na tom teritoriju 15 posto. Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine, Bunjevcima se izjasnilo 13.553 građana, odnosno 9,57 posto stanovnika grada.

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika