Sport i zabava Sport i zabava

Ambiciozno u novu sezonu

Proteklog vikenda odigrano je treće kolo ženskog državnog vaterpolskog prvenstva u okviru kojeg se bori osam ekipa. Među njima je i ekipa iz Sente koja se u prethodnom kolu natjecala s ekipom iz Beograda i utakmicu dobila rezultatom 13:11. U sljedećem kolu gostuju kod ekipe Spartaka. Renata Steiner igra za ekipu iz Sente i ovo joj je prvo službeno prvenstvo u ženskom vaterpolu, a s Renatom smo razgovarali o njezinim planovima na polju vaterpola i mnogim drugim sportskim temama.

»Već nekoliko godina planiram nadograditi svoju dugogodišnju karijeru trenera plivanja postajući trenericom ženske vaterpolske ekipe. Kako dosad nemam iskustva u igranju važnih utakmica u ovom sportu, bilo mi je logično da prvo isprobam kapicu, kako bih svojoj budućoj ekipi mogla dati pravi savjet i, prije svega, svoj trening temeljiti na onome što sam i sama okusila. Najbolji treneri su zapravo bivši igrači. Ništa nije bolji učitelj od iskustva i prakse«, rekla je Renata Stajner, objašnjavajući kako je došlo do toga da zaigra za ekipu iz Sente.

»Sombor i Senta već dugi niz godina imaju zajedničku saradnju kada je u pitanju ženski vaterpolo. Sombor dugo nema svoj klub, ali godinama ima dobre igračice koje onda treniraju s muškom ekipom u Somboru, a utakmice igraju za Sentu, a neke i za Spartak s kojima također imamo saradnju. Kada smo pokrenuli ideju da osnujemo žensku ekipu i u Somboru, ona je naišla na dobar odziv. Trenutno nam epidemiološke okolnosti ne idu u prilog, pogotovo jer bazen u Somboru ne radi, pa smo okrenuli situaciju u našu korist i radimo na pripremi uvjeta za što bolji početak osnivanja ženskog tima, među kojima je i moje stjecanje iskustva kako u vodi, tako i kroz razgovore i savjete s trenerom. Velika podrška u cijelom ovom procesu mi je Saša Balaša, koji je dio stručnog štaba ženske vaterpolo reprezentacije kao pomoćni trener. Zaista sam sretna i privilegirana što ga imam za svog mentora koji ima dugogodišnje iskustvo i bogato iskustvo kao trener ženskog vaterpola i općenito kao trener Vaterpolo kluba Polet iz Sombora.«

Treće desetljeće u bazenu

U svijetu sporta Renata je poznata kao dobra trenerica plivanja. Plivače trenira već 12 godina i u tome uživa.

»Plivanje je moj sport. Plivanjem sam se počela baviti u dobi od 8 godina i imala sjajne rezultate, a onda sam ono što sam naučila htjela prenijeti na mlađe generacije koje dolaze. Treninge plivanja započela sam još kao srednjoškolka, a nakon što sam diplomirala na Fakultetu za sport, kao trenerica u plivačkom i Vaterpolskom klubu Polet, ne prestajem trenirati neplivače«, objasnila je Renata i dodala da je ono u čemu najviše uživa prilikom obuke to što radi s malim uzrastom i što može pratiti njihov razvoj od neplivača do perioda kada osvajaju medalje u plivanju.

»Gledam na to kao da im pružam pravu plivačku bazu iz koje, uz malo želje i puno truda, mogu postići sjajne rezultate.«

Na web mjestu Biciklističkog kluba S team iz Sombora stoji da je trenerica plivanja biciklistima Renata Steiner.

»Da, to je točno. Kao dio svog trenerskog posla i trenerskog rasporeda imam termine za ovaj naš uspješni biciklistički tim, točnije za njihove bicikliste. Kad sam dobila njihov poziv, imala sam dilemu hoću li previše proširiti svoj trenerski domet, ali jednostavno ne mogu suzbiti želju da svoje znanje i iskustvo u plivanju prenesem svima kojima je to potrebno, pogotovo kad mogu pridonijeti sportskom uspjehu djeteta. Suradnja koju imam s biciklistima je sjajna i imamo puno zajedničkih planova. Nadam se da će bazen uskoro početi raditi i da ćemo se punom brzinom moći vratiti treninzima.«

Da bismo dovršili priču o Renati Steiner s trenerske točke gledišta, važno je dodati suradnju i angažman koji su se dogodili u jesen prethodne godine i koji se razvijaju i čekaju da proljeće i ljepše vrijeme zasjaju. Riječ je o njezinom angažmanu kao kondicijske i plivačke trenerice u Kajakaškom klubu Sombor.

»Priča o Kajakaškom klubu Sombor i moj trenerski status u njemu su za mene nešto novo i projekt kojem se posebno radujem. Volim osvježenje i nove izazove i upravo je to tako došlo u moj život. Zimsko razdoblje je razdoblje blagog odmora za ovaj sport, iako pokušavamo održavati neko stanje suhim treninzima. No, kajak je vodeni sport i djeca se posebno raduju treningu kajaka, tako da jedva čekamo malo toplije vrijeme i povratak u vodu«, rekla je Renata.

Zapaženi natjecateljski rezultati

Pored angažmana u nekoliko klubova, Renata pronalazi vrijeme i za svoje sportske rezultate. Uz vaterpolska natjecanja i treninge, velika joj je strast triatlon koji izdvaja kao svoj sport.

»Volim velike i složene izazove. Za mene je triatlon upravo to: sport koji zahtijeva visoku razinu spremnosti, izdržljivosti i kondicije. Volim svaku od disciplina ovog sporta. Kao bivša plivačica svakako kao adut izdvajam plivanje, a jedno vrijeme sam mu posvećivala posebnu pažnju plivajući razne maratone u otvorenim vodama. Volim i trčanje, gdje posebno izdvajam trail, trčanje u prirodi. I ovdje sam osvojila nekoliko medalja u dobnim kategorijama, a prošle godine isprobala sam se u biciklističkom natjecanju. Točnije: sudjelovala sam u kronometru na razini državnog natjecanja i osvojila peto mjesto. S obzirom na to da nemam odgovarajuću opremu i da nisam posebno trenirala za ovo natjecanje, postignuti rezultat je zaista sjajan. Ipak, odlučila sam okupiti sve ove discipline i svoja sljedeća natjecanja usmjeriti isključivo na triatlon.«

Što se tiče ciljeva za ovu sezonu, Renata je jasna i svu svoju pažnju usredotočuje na half Ironmana distancu, u kojoj će se okušati na jesen.

»Bila sam spremna za ovu distancu i prošle godine, ali natjecatelj u meni ne bi bio zadovoljan završetkom utrke i pronalaskom sreće u sudjelovanju. Volim se popeti na postolje, dati sve od sebe i pobijediti.«

Kad govori o pobjedama, čini to s posebnim žarom. U njenoj karijeri ima mnogo medalja, ali posebno izdvaja onu koju je osvojila za prvo mjesto u kategoriji i četvrtu u apsolutnom plasmanu na Kupu Srbije u triatlonu, koji je održan u Somboru, »jer je najljepše da se natječeš i pobijediš u svom gradu«. Osvojila je mnogo pokala u triatlonu, tako da u svojoj arhivi ima treće mjesto, pa još jedno prvo mjesto u kategoriji i prvo mjesto u apsolutnoj kategoriji.

Renata ne može odlučiti uživa li više u pozivu trenera ili natjecatelja, ali jedno je sigurno: u oba ostvaruje sjajne rezultate i zacijelo ćemo još dugo pisati i čitati i o jednim i o drugim njenim uspjesima.

Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika