Aktualno Aktualno

Potpora budućim studentima

Hrvatsko nacionalno vijeće pruža potporu mladima iz hrvatske zajednice koji žele studirati u Hrvatskoj. I ove školske godine organizirane pripreme počele su još 1. listopada. Prema evidenciji HNV-a, na studij u Hrvatsku planira se za sada upisati 20-ak maturanata. Većina ih je iz Subotice i okolice, a jedan učenik je iz Srijemske Mitrovice. Zainteresirani su za sveučilišta u Osijeku i Zagrebu, a na listi želja prednjače profili na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Osijeku i Fakultetu elektrotehnike i računalstva u Zagrebu, a tu su Poljoprivredni i Filozofski fakultet te Umjetnička akademija u Osijeku i Hrvatsko katoličko sveučilište u Zagrebu.

Hrvatska, preko Središnjeg državnog ureda, iz godine u godinu pruža veću potporu izvandomovinskim Hrvatima, te su tako uvedene i posebne upisne kvote za studente iz dijaspore (prvo na zagrebačkom, a kasnije i na drugim sveučilištima). Kandidati koji se prijavljuju za upis studija putem kvote ne polažu državnu maturu, a oni koji imaju domovnicu imaju dva izbora: mogu se prijaviti za upis preko kvote i polaganje državne mature. Matura se sastoji od obveznih ispita (hrvatski jezik, matematika i strani jezik) i izbornih predmeta. Lista posebnih kvota za Hrvate izvan RH očekuje se u travnju, a ukoliko budu na lanjskoj razini, procjenjuje se da bi više od polovice trenutnih kandidata iz Srbije trebalo biti upisano na ovaj, olakšani način. U nastojanju da i ostalim ovogodišnjim kandidatima osigura ovakve uvjete, HNV je poslao dopis rektoratu Osječkog sveučilišta i Središnjem državnom uredu da se i na drugim visokim učilištima osiguraju kvote sukladno mogućnostima.

Nastava, dokumentacija, smještaj

U HNV-u se četvrtkom održava pripremna nastava hrvatskog jezika i književnosti za buduće studente.

»Učenicima smo osigurali i priručnike sa zadacima iz predmeta iz kojih se polažu ispiti, a pomažemo im i glede dokumentacije, dobivanja Potvrde o pripadnosti hrvatskoj manjini, koja je potrebna ako se žele upisati preko kvote, a koju izdaje Središnji državni ured za Hrvate izvan RH. Zahvaljujući Osječko-baranjskoj županiji, našim kandidatima je prošle godine bio osiguran smještaj i prehrana za vrijeme polaganja državne mature u učeničkom domu Hrvatskoga radiše u Osijeku gdje ih je ravnateljica doma Nataša Šimić srdačno primila. Također ravnateljica učeničkog doma Marija Jambrišak u Zagrebu, Ljubica Banović nam izlazi u susret već niz godina i osigurava smještaj za studente koji moraju u Zagrebu polagati određene ispite. Imamo dobru komunikaciju i iskustva s institucijama u Hrvatskoj, te se nadamo da ćemo uskoro našim studentima uspjeti osigurati i kvote za stipendije«, kaže asistentica za obrazovanje u HNV-u Nataša Stipančević.

Vanjska suradnica HNV-a Vedrana Cvijin, koja je završila studij u Hrvatskoj, svoja iskustva vezana za upis i studiranje dijeli s novim generacijama Hrvata iz Srbije koji visoko obrazovanje žele zadobiti u matičnoj državi. I prošloga četvrtka na sastanku u HNV-u s budućim studentima i njihovim roditeljima u kraćem predavanju upoznala ih je s važnim pitanjima vezanim za ovu temu.

»Mi smo učenicima potpora kako bi lakše i na vrijeme došli do potrebnih informacija vezanih za upis na fakultete u Hrvatskoj. Taj proces je sam po sebi stresan. Uočljivo je da se iz godine u godinu kandidatima izvan Hrvatske olakšava proces upisa. Sada postoje posebne upisne kvote, koje dosta znače«, objašnjava Cvijin.

Potpora koja znači

I ovogodišnji kandidati ističu kako im puno znači potpora koju dobivaju od HNV-a. Maturant subotičke Muzičke škole Ivan Ivanković Radak planira upisati studij tambure na osječkoj akademiji.

»Školovao sam se na srpskom jeziku, te mi pripremna nastava u HNV-u puno znači, iako meni najviše bodova nosi praktični dio – sviranje i solfeđo. Ne znam hoće li biti kvote na mom smjeru, gledam da se dobro spremim svakako«, kaže Ivanković Radak.

Učenica subotičke gimnazije Svetozar Marković Nina Kovač želi upisati komunikologiju na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

»Drago nam je što imamo ovakvu potporu. Nisam još sigurna hoće li biti kvota za smjer koji želim upisati, pripremam se za državnu maturu. Ako bude bilo kvote, naravno da ću iskoristiti tu pogodnost«, kaže Kovač.

D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika