Aktualno Aktualno

Potencijalno umanjenje stečenih prava

Sutra (subota, 20. veljače) završava javna rasprava o izmjenama i dopunama Zakona o kulturi. U Hrvatskom nacionalnom vijeću upozoravaju kako bi predloženim izmjenama toga zakona iz upravljačkih struktura ustanova kulture te Nacionalnog savjeta za kulturu mogli biti isključeni predstavnici manjina, što ocjenjuju i kao potencijalno umanjenje stečenih prava.

Izmjena Zakona predviđa smanjenje broja članova Nacionalnog vijeća za kulturu u kojem je, prema sadašnjoj regulativi, od 19 članova dvoje izabrano u koordinaciji s nacionalno-manjinskim vijećima. Nacrtom se predviđa smanjenje na sedam članova, a u HNV-u smatraju kako bi trebalo sačuvati mogućnost sudjelovanja manjina u ovom tijelu te da se dva člana i dalje biraju kao zajednički prijedlog nacionalnih vijeća, što je sukladno i Zakonu o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina. Također, izmjenama se predviđa smanjenje članova upravnih i nadzornih odbora u ustanovama kulture. Trenutno u radu tih tijela sudjeluju i članovi iz redova nacionalnih manjina, u slučaju da je jedno ili više vijeća proglasilo pojedinu ustanovu za ustanovu od posebnog značaja za očuvanje nacionalnog identiteta te manjine. Po mišljenju predstavnika HNV-a, država bi trebala napraviti izuzetak smanjenja kod ustanova koje su nacionalne manjine proglasile ustanovama od posebnog značaja. Isto tako, i da se nađe model za participaciju manjina u upravljačkim strukturama ustanova koje će tek proglašavati takvima.

»Važno nam je sačuvati mogućnost sudjelovanja predstavnika nacionalnih manjina u upravljanju ustanovama kao i u radu Nacionalnog vijeća za kulturu. Moguće da je ovo potencijalno umanjenje samo proba, te da bi takva praksa mogla biti primijenjena i kod drugih zakona. Također, ovakve izmjene bi dovele i do kolizije s nekih drugim zakonima, poput Zakona o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina gdje se točno navodi gdje i na koji način nacionalne manjine delegiraju svoje predstavnike. Na koncu, isključivanje manjina je diskriminatorno. Nakon javnih rasprava, plan je da se Koordinacija nacionalnih vijeća nacionalnih manjina očituje o ovim pitanjima«, kaže Darko Baštovanović iz HNV-a.

Predstavnik Ministarstva kulture i voditelj radne skupine za izmjene Zakona o kulturi Radovan Jokić izrazio je tijekom javne rasprave spremnost pronalaska kompromisa i uvažavanja primjedaba predstavnika nacionalnih manjina.

Važeći Zakon o kulturi usvojen je 2009. godine, a mijenjan je i dopunjavan 2016. te 2020. godine.

D. B. P.

Najava događaja

13.06.2021 - Dužijanca malenih u Subotici

U sklopu subotičke »Dužijance 2021.« bit će održana i festival dječjeg stvaralaštva »Dužijanca malenih«, u organizaciji HKC-a »Bunjevačko kolo«.

Prvi dio manifestacije bit će održan u nedjelju 13. lipnja, kada će u subotičkoj katedrali-bazilici sv. Terezije Avilske, s početkom u 10 sati, biti služena misa zahvalnica za darove njiva koju će predvoditi mons. Stjepan Beretić. Na svetoj misi sudjelovat će i male bandašice i bandaši iz okolnih sela, koji će biti predvođeni bandaškim parom iz Subotice. Ovogodišnja mala bandašica i mali bandaš su Marija Kujundžić i Davor Dulić.

Drugi dio manifestacije koji je zabavno-edukativnog karaktera, bit će održan 11. rujna 2021. godine.

Pokrovitelji manifestacije su: Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije, Grad Subotica i Hrvatsko nacionalno vijeće.

15.10.2021 - HRCKO i KUŽIŠ?!: NATJEČAJ ZA PJESME I PROZU

Dječji i omladinski časopisi »Hrcko« i »Kužiš?!« raspisali su natječaj za literarne radove pod sloganom: »Budi pisac, pjesnik budi / Nek riječi polete iz grudi, u sebi maštu probudi!«.

Radovi (pjesma, proza u obliku kratke priče) mogu biti pisani hrvatskim standardnim jezikom, te mjesnim hrvatskim govorima (bunjevačka i šokačka ikavica).

Pjesme ili priče šalju se na e-mailove: hrcko@hrvatskarijec.rs ili kuzis07@gmail.com.

Prvi rok za slanje radova je kraj školske godine, a drugi do 20. rujna 2021. godine.

Autori najboljih radova bit će nagrađeni na »Danima hrvatske knjige i riječi – danima Balinta Vujkova« u listopadu.

Čeka vas iznenađenje!

Uz svoj rad(ove) potrebno je poslati sljedeće podatke: ime i prezime, razred, naziv škole i mjesta, ime i prezime učitelja, nastavnika ili profesora (mentora).

Organizatori natječaja su: NIU »Hrvatska riječ«, Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatska čitaonica Subotica.

26.06.2021 - Proljetni susret hrvatskih udruga kulture

Hrvatsko nacionalno vijeće u suradnji sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata priređuje redoviti radni susret s predstavnicima hrvatskih kulturnih udruga na temu Nova 'normalnost' u radu hrvatskih udruga kulture i mogućnost nadilaženja izazova. O temi će govoriti Vojislav Temunović, član izvršnog odbora HNV-a zadužen za kulturu i Katarina Čeliković, stručna suradnica za kulturne programe u ZKVH-u, te predstavnici udruga. Susret će biti održan u Baču, u subotu 26. lipnja u Didinoj kući. Program započinje obilaskom franjevačkog samostana u Baču u 15 sati.

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay