Aktualno Aktualno

Kroničar i promotor šokačkih Hrvata

Sinoć, 8. veljače, u 66. godini života, preminuo je novinar, pjesnik, autor dramskih komada i publicist iz Sonte Ivan Andrašić. Među ostalim, ostat će upamćen po svojem angažmanu u kulturnom i medijskom životu hrvatske zajednice u Vojvodini, posebice među šokačkim Hrvatima u Sonti, ali i Podunavlju.

U rodnom mjestu završio je osnovnu školu, a gimnaziju u Somboru. Radio je u Pregradi do 1982., a potom u Sonti gdje se bavio fotografijom.

Bio je član Uredništva, dopisnik i kolumnist (Bać Ivin štodir) tjednika Hrvatska riječ, te stalni suradnik katoličkog mjesečnika Zvonik. Kao novinar, pisao je i za apatinski Glas komune.

Pisao je kazališne komade, satirične pripovijetke i poeziju s temama iz života šokačkih Hrvata u Sonti. Osim na autentičnoj šokačkoj ikavici stare akcentuacije, pisao je i književnim hrvatskim jezikom. Pjesme su mu objavljivane u zbirkama Lira naiva, Rešetarački susreti pjesnika i Banatsko pero te kalendaru Subotička Danica i književnom časopisu Nova riječ.

Drame su mu objavljene u antologijama Teška vrimena i Mali diplomat te u književnom časopisu Klasje naših ravni. Bio je tajnik, voditelj Dramskog odjela i aktivan član Literarnog odjela Kulturno-prosvjetne zajednice Hrvata Šokadija iz Sonte. Po njegovim tekstovima i u njegovoj režiji, udruga je postavila nekoliko predstava: Ljubav iz baba-Mandine kujne, Knez nije zno plivat, Knez više nije knez i Dovedeni, zatečeni i naši.

Autor je i knjige Izgradnja kuća nabijača u Sonti u XX. stoljeću koju je objavio Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata. 

Sahrana će biti sutra (srijeda, 10. veljače) u 16 sati na groblju u Sonti.

H. R.


 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika