Kolumne Kolumne

Hrvatsko-srpski odnosi

Josif Runjanin (Srbin po nacionalnosti, skladatelj hrvatske himne) bio je veliki čovjek koji je spajao Srbe i Hrvate. To je u Novom Sadu, kraj Runjaninovog groba, kazao predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac. Zajedničku hrvatsku i srpsku povijest istaknula je i predsjednica HNV-a Jasna Vojnić. Pozitivne primjere u hrvatsko-srpskim odnosima podcrtao je i predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov. To je jedna strana priče o odnosima dvaju naroda. Druga strana te priče je incident koji se prije nekoliko dana desio u Kninu. Za one neupućene, član službenog srbijanskog izaslanstva, koje je Sisačko-moslavačku županiju posjetilo radi dostave humanitarne pomoći stradalima u potresu, kazao je u video snimci koju je objavio na društvenim mrežama kako je »Knin okupirani srpski grad«. Da stvar bude gora, hrvatski mediji uspjeli su doznati da je autor sporne snimke bio dio izaslanstva u kojemu je bio i dužnosnik Ministarstva državne uprave, što će reći službeni predstavnik srbijanske državne politike. Ista ta službena državna politika (Srbije) nije se ogradila, niti je osudila ponašenje člana svojeg izaslanstva. Ukoliko se izuzme usmjena isprika koju je veleposlanik Hrvatske Hidajet Biščević dobio u Ministarstvu vanjskih poslova Srbije, koje se usmeno ogradilo od neprimjerenih i štetnih izjava iz te video objave.

Ako je službeni Beograd propustio priliku za ispriku i osudu, nije ju propustio lider Srba u Hrvatskoj Milorad Pupovac. »Snimka s kninske tvrđave je velika sramota ne samo za ljude koji su to učinili. Nadam se da ćemo se mi ostali izdignuti iznad toga i vidjeti da je mnogo više onih koji se rukovode potrebom da budemo solidarni, bliski jedni s drugima i da izađemo iz ratnih priča u mirnodopske«, kazao je Pupovac. Ne u Zagrebu već u Beogradu.

A prvi čovjek srbijanske gospodarske komore Marko Čadež također u prvi plan stavlja srpsko-hrvatske odnose, ali ne one političke, već gospodarske. U fokusu gospodarskih interesa nije dnevna politika, ali ona često ima utjecaja na njihove poslove, pa je i gledano iz kuta gospodarstva interes da dvije države imaju što manje prijepora kako bi se investicije neometano širile. Nesputane od pojedinaca suženih pogleda.

Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika