Kolumne Kolumne

Hrvatsko-srpski odnosi

Josif Runjanin (Srbin po nacionalnosti, skladatelj hrvatske himne) bio je veliki čovjek koji je spajao Srbe i Hrvate. To je u Novom Sadu, kraj Runjaninovog groba, kazao predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac. Zajedničku hrvatsku i srpsku povijest istaknula je i predsjednica HNV-a Jasna Vojnić. Pozitivne primjere u hrvatsko-srpskim odnosima podcrtao je i predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov. To je jedna strana priče o odnosima dvaju naroda. Druga strana te priče je incident koji se prije nekoliko dana desio u Kninu. Za one neupućene, član službenog srbijanskog izaslanstva, koje je Sisačko-moslavačku županiju posjetilo radi dostave humanitarne pomoći stradalima u potresu, kazao je u video snimci koju je objavio na društvenim mrežama kako je »Knin okupirani srpski grad«. Da stvar bude gora, hrvatski mediji uspjeli su doznati da je autor sporne snimke bio dio izaslanstva u kojemu je bio i dužnosnik Ministarstva državne uprave, što će reći službeni predstavnik srbijanske državne politike. Ista ta službena državna politika (Srbije) nije se ogradila, niti je osudila ponašenje člana svojeg izaslanstva. Ukoliko se izuzme usmjena isprika koju je veleposlanik Hrvatske Hidajet Biščević dobio u Ministarstvu vanjskih poslova Srbije, koje se usmeno ogradilo od neprimjerenih i štetnih izjava iz te video objave.

Ako je službeni Beograd propustio priliku za ispriku i osudu, nije ju propustio lider Srba u Hrvatskoj Milorad Pupovac. »Snimka s kninske tvrđave je velika sramota ne samo za ljude koji su to učinili. Nadam se da ćemo se mi ostali izdignuti iznad toga i vidjeti da je mnogo više onih koji se rukovode potrebom da budemo solidarni, bliski jedni s drugima i da izađemo iz ratnih priča u mirnodopske«, kazao je Pupovac. Ne u Zagrebu već u Beogradu.

A prvi čovjek srbijanske gospodarske komore Marko Čadež također u prvi plan stavlja srpsko-hrvatske odnose, ali ne one političke, već gospodarske. U fokusu gospodarskih interesa nije dnevna politika, ali ona često ima utjecaja na njihove poslove, pa je i gledano iz kuta gospodarstva interes da dvije države imaju što manje prijepora kako bi se investicije neometano širile. Nesputane od pojedinaca suženih pogleda.

Z. V.

Najava događaja

06.03.2021 - Folklorna trilogija HKC-a »Bunjevačko kolo«

Trilogija 50 je projekt HKC-a Bunjevačko kolo u okviru obilježavanja 50. obljetnice od osnutka, i predstavlja zamjenu za njihov tradicionalni godišnji koncert koji se održava u prosincu. Bojazvuk i emocije su nazivi tri priče u ovoj folklornoj verziji trilogije. Svaka priča se sastoji od tri koreografije i sve zajedno čine jednu cjelinu ispričanu mnogo puta, ali ovoga puta na drugačiji, originalni način. Svaki segment trilogije ima različitu scenografiju, većinu prati dramska radnja ili neki lajtmotiv.

Svaku večer u razdoblju od 20. do 28. veljače na Facebook stranici i YouTube kanalu Bunjevačkog kola od 20 sati premijerno će biti prikazana po jedna koreografija.

Raspored prikazivanja:

 • 20. – 22. veljače u 20h - Boje
 • 23. – 25. veljače u 20h – Zvuk
 • 26. – 28. veljače u 20h – Emocije
 • 1. ožujka u 20h – Cio koncert Trilogija 50 s bonus točkama
 • 6. ožujka u 20h – kratak film Iza scene

20.05.2021 - Poziv za »Liru naivu 2021.«

Hrvatska čitaonica i Bunjevačko-šokačka knjižnica Ivan Kujundžić pri Katoličkom društvu Ivan Antunović Subotica upućuju poziv za devetnaesti susret hrvatskih pučkih pjesnika pod nazivom Lira naiva 2021.

Zainteresirani pjesnici trebaju poslati 3-5 svojih (neobjavljenih) pjesama koje mogu biti pisane standardnim hrvatskim jezikom ili ikavicom (bunjevačkom ili šokačkom), a bit će objavljene u zbirci. Pokrajinski susret pjesnika Lira naiva 2021. bit će održan 29. svibnja 2021. godine u Vajskoj.

Pjesme i prijavu (s kraćom biografijom te fotografijom/portret), u wordu, treba poslati do 10. travnja 2021. na adresu: Hrvatska čitaonica, Bele Gabrića 21, 24000 Subotica ili putem elektroničke pošte na adresu: katarina.celikovic@gmail.com

Detaljnije informacije mogu se dobiti putem telefona broj +381/64-6590-752.

31.05.2021 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha ovoga festivala je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

Propozicije:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja 2021. godine.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XXI. »Festival bunjevački pisama«

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay