Aktualno Aktualno

Unaprjeđenje izborne hrvatske nastave

Predsjednica Odbora za obrazovanje Hrvatskog nacionalnog vijeća Margareta Uršal, asistentica u obrazovanju HNV-a Nataša Stipančević, dopredsjednica Udruge Naša djeca Ninoslava Pirša i profesor Hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture u Srijemskoj Mitrovici Dario Španović, sastali su se danas u Srijemskoj Mitrovici s načelnikom gradske uprave za obrazovanje Zoranom Đurićem i prosvjetnim inspektoricama Snežanom Konjević i Milkom Vlajić. Ovo je prvi sastanak predstavnika Odbora za obrazovanje HNV-a s predstavnicima gradske uprave u Srijemskoj Mitrovici gdje učenici 12 godina u četiri osnovne škole izučavaju izborni predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture.

Predstavnici gradske uprave istaknuli su veliku važnost izučavanja tog predmeta u srijemskomitrovačkim školama, s obzirom da je Srijemska Mitrovica multikulturalna sredina gdje između ostalih žive i pripadnici hrvatskoga naroda. Predstavnici gradske vlasti ocijenili su da je suradnja s profesorom Dariom Španovićem na izuzetnom nivou i izrazili su volju da se u narednoj godini pokuša uvesti izborni predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture i u srednje škole, s obzirom da trenutno djeca srednjoškolskog uzrasta taj predmet fakultativno izučavaju u prostorijama katoličke župe. Na sastanku je predstavljen i projekat Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture – upoznaj i voli svoje, a poštuj tuđe koji financira Ministarstvo prosvjete znanosti i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Također je bilo riječi i mogućnostima realiziranja nekoliko zajedničkih projekata u budućnosti, koji bi imali za cilj upoznavanje djece s kulturnim i povijesnim znamenitostima Srijemske Mitrovice i Subotice, a dogovoren je i uzvratni posjet.

Nakon sastanka u gradskoj upravi, gosti iz Subotice posjetili su osnovne škole: Boško Palkovljević Pinki, Jovan Jovanović Zmaj, Sveti Sava i Jovan Popović, u kojima djeca izučavaju izborni predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture. Ravnateljima škola ovom prigodom uručeni su darovi u vidu nastavnog materijala za učenike.

S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika