Aktualno Aktualno

Nevolja koja nas je ujedinila

Nadbiskup Stanislav Hočevar predslavio je euharistijsko slavlje 19. siječnja za stradale od razornih potresa u Hrvatskoj u beogradskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije. Na početku misnog slavlja katedralni župnik Mihael Sokol zahvalio je svima koji su se uključili u prikupljanje pomoći nastradalima.

»U ovom vremenu iskušenja svi trebamo novo snažno iskustvo da Božji Sin ne spava, nego nas poziva da autentično iskusimo dragocjenost života. Da znamo i vjerujemo da je samo on gospodar života. Samo vjerujući u njega možemo čuti njegov glas u svim strašnim olujama i nemirima i potresima, glas koji kaže: 'Utihni. Umukni!'«, rekao je u prigodnoj homiliji nadbiskup Hočevar pozvavši sve na molitvu, ali i na pomoć najpotrebnijima.

U ime Hrvatskog nacionalnog vijeća misnom slavlju prisustvovala je predsjednica HNV-a Jasna Vojnić, objavio je HNV.

»Nadbiskup Hočevar je u svojoj propovijedi naglasio kako nismo dobro razumjeli potrese ako nas oni ne ujedine. Ovo je, nažalost, zaista primjer kako nas nevolja, kroz koju prolaze naši sunarodnjaci u Sisačko-moslavačkoj županiji, povezuje. Hrvatska zajednica u Srbiji prikupila je, preko Fondacije Cro-fond i HNV-a, više od 10.000 eura, što je pokazatelj kako ljudi iskreno suosjećaju s onima koji su u patnji te kako čovječnost na koncu uvijek prevlada. Razgovori s nadbiskupom Hočevarom o budućim planovima i zajedničkom djelovanju HNV-a i Crkve također su bili dio ovog susreta, a poveznica je bio predsjednik Upravnog odbora Fondacije Antun Gustav Matoš Mato Princip koji će uz upraviteljicu Katicu Naglić biti ključna osoba u postavljanju temelja institucionalnom i kadrovskom osnaživanju Hrvata u Beogradu«, kaže Vojnić.

Misnom slavlju također su prisustvovali i predstavnici Caritasa Srbije i Srijemske biskupije, Veleposlanstva Hrvatske u Beogradu, Beogradske nadbiskupije, župe sv. Petra u Beogradu, Veleposlanstva Suverenog Malteškog reda u Srbiji i Fondacije Matoš u Beogradu.

H. R. / Foto: HNV

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika