Aktualno Aktualno

Jezično usavršavanje nastavnoga kadra

Hrvatsko prosvjetno društvo Bela Gabrić iz Subotice provodi projekt »Jačanje jezičnih kompetencija odgajatelja, nastavnika i profesora koji odgojno-obrazovni i obrazovno-odgojni rad izvode na hrvatskom jeziku«, a kojega financira Ministarstvo prosvjete, znanosti i tehnološkog razvitka Srbije. U okviru toga projekta, u prostorijama HNV-a održano je nekoliko sastanaka s prosvjetnim djelatnicima koji sudjeluju u odgojno-obrazovnom radu na hrvatskom jeziku.

Nakon dva sastanka Aktiva odgojitelja u prošloj godini, 15. siječnja održan je sastanak Aktiva učitelja. Na sastanku je bilo riječi o izboru udžbenika, stručnom usavršavanju, organiziranju nastave u uvjetima pandemije, prijevozu učenika te planu izvannastavnih aktivnosti za drugo polugodište aktualne školske godine. Nakon toga, 21. siječnja, održan je i sastanak Aktiva profesora i nastavnika hrvatskog jezika na kojem je, osim o jezičnom usavršavanju nastavnoga kadra u drugom polugođu, bilo riječi i o ovogodišnjim natjecanjima iz hrvatskog jezika i književnosti.

Kako ističe predsjednica HPD-a Bela Gabrić i predsjednica Odbora HNV-a za obrazovanje Margareta Uršal, u ožujku i travnju bit će održana dva stručna skupa – seminara s temom jezičnog usavršavanja nastavnog kadra koji izvodi nastavu na hrvatskom jeziku. Jednodnevni stručni skup u ožujku bit će održan u Subotici i bit će namijenjen nastavnicima koji predaju Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture, dok će skup u travnju biti održan u Tavankutu, a polazit će ga svi prosvjetni djelatnici koji realiziraju programe na hrvatskom jeziku.

»Zbog velikog interesiranja za temu formativnog ocjenjivanja, osim profesora hrvatskog jezika, na skupu u travnju jedan od predavača bit će i pedagoška savjetnica Dušanka Ćuruvija koja je i prošle godine držala predavanje, ali sada će temu proširiti s pitanjem potrebne pedagoške dokumentacije u školi«, kaže Uršal.

Kada su u pitanju natjecanja iz Hrvatskog jezika i književnosti, Uršal ističe kako je školska natjecanja potrebno provesti do kraja ožujka, dok je plan da, prema kalendaru Ministarstva, okružno natjecanje bude održano 24. travnja, a republičko 29. svibnja.

D. B. P. / Foto: HNV

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika