Kultura Kultura

Venere u kamenu

Izložba skulptura hrvatskog kipara Petra Hranuellija otvorena je 14. siječnja u beogradskoj Galeriji 73 u organizaciji HKD-a Hrvatski kulturni centar Beograd i spomenute Galerije te uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Izložene su 23 skulpture nastale u razdoblju od 2017. do danas i predstavljaju osvrt na nekoliko ciklusa, tema i motiva kojima se Hranuelli bavio prethodnih godina. Skulpture kojima se predstavlja su realizirane u kamenu, za koji je autor vezan svojim podrijtelom. Kamene skulpture oblika apstrahiranih iz figurativnog prikazuju najčešće žene (Venere) i ljudske likove općenito, redovito u dijalogu s tradicijom od prahistorije preko klasične antike do suvremenog doba.

Većina radova nastala je u Tamnjanici gdje je Hranuelli radio u specifičnom crvenom kamenu iz Sićevačke klisure. Dio skulptura izrađen je i u čuvenom mramoru iz Prilepa u Makedoniji, a uz njih izložene su i skulpture napravljene od ličkog i bračkog kamena.

O radovima ovog umjetnika govorili su: akademska slikarica i autorica teksta u katalogu Maja Obradović, dopredsjednik HKC-a Beograd Aleksandar Alač i opunomoćena ministrica u Veleposlanstvu Hrvatske u Beogradu Maja Bogdan, koja je otvarajući izložbu istaknula kako je ovo još jedna prilika da se pokaže koliko je kulturna suradnja važna u odnosima dviju zemalja.

»Autor kao da želi pokazati da Venera može biti i zagrebačka, i sićevačka, i prilepska i lička, a da nešto mekano i nježno leži u gotovo svakom kamenu i, zarobljeno, čeka da se pokaže«, navodi se u katalogu izložbe.
Otvorenju izložbe su, među ostalim, nazočili i predstavnici Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici, Hrvatskog nacionalnog vijeća, Fondacije Antun Gustav Matoš iz Beograda, Ruskog poslovnog kluba, značajan broj kulturnih djelatnika te medija.

Izložba je otvorena do 26. siječnja, a fotogalerija s otvorenja izložbe dostupna je na internetskoj stranici HKC-a Beograd: hkcbeograd.co.rs.

D. B. P. / Foto: hkcbeograd.co.rs

 

ANTRFILE

O autoru

Petar Hranuelli je rođen 1975. u Supetru. Izlagao je na 55 samostalnih i 106 skupnih izložaba u zemlji i inozemstvu. Mnoga djela mu se nalaze u stalnom postavu muzeja, galerija, privatnim kolekcijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Član je HDLU-a od 2006. godine. Živi i stvara u Zagrebu.

Najava događaja

06.03.2021 - Folklorna trilogija HKC-a »Bunjevačko kolo«

Trilogija 50 je projekt HKC-a Bunjevačko kolo u okviru obilježavanja 50. obljetnice od osnutka, i predstavlja zamjenu za njihov tradicionalni godišnji koncert koji se održava u prosincu. Bojazvuk i emocije su nazivi tri priče u ovoj folklornoj verziji trilogije. Svaka priča se sastoji od tri koreografije i sve zajedno čine jednu cjelinu ispričanu mnogo puta, ali ovoga puta na drugačiji, originalni način. Svaki segment trilogije ima različitu scenografiju, većinu prati dramska radnja ili neki lajtmotiv.

Svaku večer u razdoblju od 20. do 28. veljače na Facebook stranici i YouTube kanalu Bunjevačkog kola od 20 sati premijerno će biti prikazana po jedna koreografija.

Raspored prikazivanja:

 • 20. – 22. veljače u 20h - Boje
 • 23. – 25. veljače u 20h – Zvuk
 • 26. – 28. veljače u 20h – Emocije
 • 1. ožujka u 20h – Cio koncert Trilogija 50 s bonus točkama
 • 6. ožujka u 20h – kratak film Iza scene

20.05.2021 - Poziv za »Liru naivu 2021.«

Hrvatska čitaonica i Bunjevačko-šokačka knjižnica Ivan Kujundžić pri Katoličkom društvu Ivan Antunović Subotica upućuju poziv za devetnaesti susret hrvatskih pučkih pjesnika pod nazivom Lira naiva 2021.

Zainteresirani pjesnici trebaju poslati 3-5 svojih (neobjavljenih) pjesama koje mogu biti pisane standardnim hrvatskim jezikom ili ikavicom (bunjevačkom ili šokačkom), a bit će objavljene u zbirci. Pokrajinski susret pjesnika Lira naiva 2021. bit će održan 29. svibnja 2021. godine u Vajskoj.

Pjesme i prijavu (s kraćom biografijom te fotografijom/portret), u wordu, treba poslati do 10. travnja 2021. na adresu: Hrvatska čitaonica, Bele Gabrića 21, 24000 Subotica ili putem elektroničke pošte na adresu: katarina.celikovic@gmail.com

Detaljnije informacije mogu se dobiti putem telefona broj +381/64-6590-752.

31.05.2021 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha ovoga festivala je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

Propozicije:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja 2021. godine.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XXI. »Festival bunjevački pisama«

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay