Sport i zabava Sport i zabava

Brojna obitelj rekreativaca

Istraživanja pokazuju da bavljenje sportom pozitivno utječe na mentalni, fizički i socio-emocionalni razvoj najmlađih, ali i na njihovo samopouzdanje i samopoštovanje. Također, sport pomaže djeci da razviju socijalne vještine koje će im koristiti tijekom čitavog života. Dodatne prednosti uključivanja djece, ali i starijih, u sportske aktivnosti su zdraviji način života te veća spremnost i kondicija. Rukovodeći se pozitivnim stranama bavljenja sportom, na inicijativu Šiđanina Predraga Maleševića, sportaša s dugogodišnjim iskustvom, u Šidu je 2015. godine osnovana Udruga Sport za sve. Glavna aktivnost ove udruge upravo je bavljenje i uključivanje što većeg broja ljudi da se bave rekreativnim sportom, s akcentom i na humanitarni segment. S obzirom na brojne dosadašnje aktivnosti, s pravom se može konstatirati da u svojoj nakani da kontiunirano šire obitelji rekreativaca u tome i uspijevaju.

Obnova zapuštenih terena

Tijekom dosadašnjeg rada članovi ove udruge realizirali su veći broj projekata kako bi najmlađim i starijim sugrađanima osigurali prostor za bavljenje sportom. Tako je prije dvije godine na inicijativu predsjednika ove sportske udruge na nekadašnjem omiljenom prostoru za igru djece obnovljeno nogometno igralište u Šidu, popularno pod nazivom Rupača. Općina Šid je dala odobrenje Sportskom savezu i drugim javnim institucijama da pomognu u obnovi ovog sportskog terena. Teren je očišćen, trava je pokošena, a na radost šidskih mališana postavljeni su novi golovi s mrežama. Danas se na ovom prostoru redovno održavaju sportski turniri za najmlađe.

»Na početku svake godine napravimo programe i projekte koji se trebaju provesti tijekom godine kako bismo uključili što veći broj sudionika u tim događajima. Kroz naše djelovanje unazad nekoliko godina u suradnji s fondacijama i Sportskim savezom Općine Šid uspjeli smo realizirati nekoliko projekata: izgraditi trim stazu u Slovačkom parku, osposobiti nogometno igralište Rupača, a održani su i mnogobrojni turniri u različitim sportovima. Humanitarni segment također je bio uključen u sportske turnire. Trudimo se kroz različite akcije pomoći ljudima u potrebi i sportskim društvima kako bismo im olakšali uvjete za život i rad. Naše malo nekome puno znači«, navodi predsjednik udruge Malešević.

Humanitarni rad

Članovi ove udruge su veoma aktivni u humanitarnom radu. Dio sredstava s održanih turnira doniraju socijalno ugroženim obiteljima s područja šidske općine. Uz pomoć njih jednoj višečlanoj obitelji je prošle godine uručen televizor i dio prehrambenih sredstava. Financijska sredstva prikupljena od prodaje dresova također su uplaćena na račun njihove bolesne sugrađanke Jelene Radovanović (koja čeka na transplantaciju srca), sa željom da lakše prebrodi hladne zimske dane. Želja predsjednika udruge je da i ubuduće u suradnji s Centrom za socijalni rad pomaže socijalno ugroženim ljudima iz šidske općine.

»Zahvaljujući dobrim ljudima počekom prosinca prošle godine prodali smo 14 dresova (poznatih sportaša) i ta sredstva su uplaćena za liječenje naše sugrađanke. Nadamo se da ćemo i u ovoj godini nastaviti u istom tempu, s više događaja i humanitarnih akcija«, ističe Malešević.

Sportske aktivnosti u seoskoj idili

U želji da rekreativcima omogući bavljenje sportom u prirodnim uvjetima na selu Malešević je u Batrovcima osigurao prostor za te namjene. U prirodnom okruženju svi zainteresirani mogu igrati tenis u dnevnim i noćnim terminima, družiti se uz propratnu zabavu (roštilj, bilijar, košarku, šah, mali nogomet), uz korištenje vikendice. Također, na ovom terenu odigravaju se teniske sportske manifestacije, koje su nažalost trenutno zbog novonastale situacije odgođene do daljnjeg.

Uz poštivanje aktualnih mjera zbog prevencije širenja zarazne bolesti covid-19, Asocijacija Sport za sve Srbije službeno je u prosincu u svojim prostorijama ugostila delegaciju iz sustava redovnog članstva – Sport za sve, Šid. Radnom sastanku prisustvovali su u ime Asocijacije Sport za sve Srbije generalni tajnik Filip Vešović i stručna suradnica za međunarodnu suradnju i projekte Marina Vukotić, dok su delegaciju Sporta za sve Šida predstavljali predsjednik sportskog udruženja Predrag Malešević i dopredsjednik Dušan Kovinčić. Tom prilikom dan je osvrt na programske aktivnosti u prethodnom periodu i ukazano na strukturu Misije Aktivna Srbija 2030 – Za bolju Srbiju kroz Sport za sve, kao i mogućnost tehničke podrške Asocijacije u pogledu jačanja programa Sporta za sve u Šidu kroz dva segmenta: prekogranično financiranje iz fondova Europske unije i integraciju izbjeglih osoba kroz sport – IRTS, kroz projekt Međunarodne Asocijacije za sport i kulturu – ISCA. Udruzi Sport za sve iz Šida uručen je set sportskih rekvizita opredijeljenih za realiziranje sportsko-rekreativnih programa na lokalnom nivou. Predstavnici sportske udruge iz Šida su se zahvalili na gostoprimstvu i dodijeljenim sportskim rekvizitima i tom prilikom ukazali na mogućnost službenog sudjelovanja i u međunarodnim događajima kao što su festivali, radničko-sportske igre, kongresi i slično. Na taj način bi, kako su rekli, širi krug suradnika i partnera mogao kroz Sport za sve proširiti svoje kontakte i suradnju ili ostvariti određeni nivo edukacije.

Završnica humanitarnog karaktera

U okviru programskih aktivnosti iz sustava članica Sporta za sve, poštujući aktualne mjere prevencije širenja zarazne bolesti covid-19, na samom kraju kalendarske godine u Šidu su 24. prosinca 2020. godine, održane polufinalne i finalne sportsko-rekreativne utakmice Londonium cup u mini nogometu u organizaciji Sportskog udruženja Sport za sve. Ova sportska udruga realizirala je završnu godišnju programsku aktivnost humanitarnog karaktera, gdje su se susrele četiri ekipe u mini nogometu, po tri igrača. U ime Sporta za sve Šida predsjednik Malešević se zahvalio svim ekipama na sudjelovanju, kao i lokalnoj samoupravi, Sportskom savezu Šida i Asocijaciji Sport za sve Srbije na podršci u programskim aktivnostim namijenjenim svim zainteresiranim građanima. Tom prilikom uručio je Asocijaciji Sport za sve Srbije poklon sliku Šid 1941. godine – repliku jednog od najpoznatijih slikara Save Šumanovića.

»Sportsko-rekreativni turnir u mini nogometu, kao primjer dobre prakse, preporučuje se i u drugim sredinama, a u planu je da se uskoro pokrene na nivou sela šidske općine, s tendencijom da se aktivnosti sustavno dalje prošire«, istaknuo je Malešević.

S. D.

Najava događaja

06.03.2021 - Folklorna trilogija HKC-a »Bunjevačko kolo«

Trilogija 50 je projekt HKC-a Bunjevačko kolo u okviru obilježavanja 50. obljetnice od osnutka, i predstavlja zamjenu za njihov tradicionalni godišnji koncert koji se održava u prosincu. Bojazvuk i emocije su nazivi tri priče u ovoj folklornoj verziji trilogije. Svaka priča se sastoji od tri koreografije i sve zajedno čine jednu cjelinu ispričanu mnogo puta, ali ovoga puta na drugačiji, originalni način. Svaki segment trilogije ima različitu scenografiju, većinu prati dramska radnja ili neki lajtmotiv.

Svaku večer u razdoblju od 20. do 28. veljače na Facebook stranici i YouTube kanalu Bunjevačkog kola od 20 sati premijerno će biti prikazana po jedna koreografija.

Raspored prikazivanja:

 • 20. – 22. veljače u 20h - Boje
 • 23. – 25. veljače u 20h – Zvuk
 • 26. – 28. veljače u 20h – Emocije
 • 1. ožujka u 20h – Cio koncert Trilogija 50 s bonus točkama
 • 6. ožujka u 20h – kratak film Iza scene

20.05.2021 - Poziv za »Liru naivu 2021.«

Hrvatska čitaonica i Bunjevačko-šokačka knjižnica Ivan Kujundžić pri Katoličkom društvu Ivan Antunović Subotica upućuju poziv za devetnaesti susret hrvatskih pučkih pjesnika pod nazivom Lira naiva 2021.

Zainteresirani pjesnici trebaju poslati 3-5 svojih (neobjavljenih) pjesama koje mogu biti pisane standardnim hrvatskim jezikom ili ikavicom (bunjevačkom ili šokačkom), a bit će objavljene u zbirci. Pokrajinski susret pjesnika Lira naiva 2021. bit će održan 29. svibnja 2021. godine u Vajskoj.

Pjesme i prijavu (s kraćom biografijom te fotografijom/portret), u wordu, treba poslati do 10. travnja 2021. na adresu: Hrvatska čitaonica, Bele Gabrića 21, 24000 Subotica ili putem elektroničke pošte na adresu: katarina.celikovic@gmail.com

Detaljnije informacije mogu se dobiti putem telefona broj +381/64-6590-752.

31.05.2021 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha ovoga festivala je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

Propozicije:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja 2021. godine.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XXI. »Festival bunjevački pisama«

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay