Aktualno Aktualno

Gesta koja širi putove uzajamnosti

Umjetnici iz Srbije za Glinu, Petrinju i Sisak – slikari i fotografi za stanovništvo pogođeno zemljotresom u Hrvatskoj naziv je humanitarne akcije beogradskog mjesečnika na engleskom jeziku Diplomacy and Commerce koji prikuplja sredstva od prodaje slika i fotografija istaknutih autora za ugroženo stanovništvo pogođeno potresom u Hrvatskoj. Aukcija je dostupna na poveznici: http://www.diplomacyandcommerce.rs/serbian-artists-for-glina-petrinja-and-sisak. Ovu humanitarnu akciju, čiji će cjelokupni prihod biti doniran gradovima u Hrvatskoj pogođenim potresom, pokrenuo je mjesečnik na engleskom jeziku Diplomacy and Commerce u suradnji s Hrvatskim poslovnim klubom u Beogradu, veleposlanikom Hrvatske u Beogradu Hidajetom Biščevićem, novinarkom Duškom Jovanić i mnogim umjetnicima i javnim ličnostima iz Srbije. Među umjetnicima koji su donirali djela su slikari i fotografi: Cile Marinković, Biljana Cincarević, János Mészáros, Jelena Blečić, Dragan Stojkov, Milena Zevu, Milena Lasić, Sever Zolak, Miša Obradović, Marko Krunić, Nebojša Babić, Brian Rišić, a nekoliko svojih djela donirao je i Hidajet Biščević.

Osim Vlade Srbije, koja je pomogla gradovima pogođenim potresom u Hrvatskoj u iznosu od milijun eura, prema riječima veleposlanika Biščevića, Privredna komora Srbije donirala je iznos od 50 tisuća eura, a do sada su prikupljene i donacije velikih srpskih tvrtki u iznosu od preko 50 tisuća eura.

»Moram reći da sam bio više nego ugodno iznenađen kad je g. Robert Čoban predložio da magazin njegove Color Grupe Diplomacy and Commerce pokrene ovu akciju. Još mi je draže bilo vidjeti koliko se umjetnika odazvalo i koliki je medijski odjek cijela akcija poprimila, kako u Srbiji tako i u Hrvatskoj. Uz brojne druge iskaze solidarnosti, i od srpske Vlade, srpskih kompanija do običnih građana, ova je akcija na svoj način posebna sa svojim umjetničkim, pa i emotivnim nabojem«, izjavio je za naš tjednik Biščević.

»Teško je odmjeriti značaj ove humanitarne akcije. U ovom slučaju čak i nije toliko riječ o financijskoj pomoći – premda je odaziv kupaca za ponuđena umjetnička djela doista velik – koliko o velikoj ljudskoj gesti svakog umjetnika koji sudjeluje u akciji. Riječ je, dakle, o svojevrsnoj poruci. Nedvojbeno da se i ovakvim iskazima solidarnosti otvaraju prozori, šire putovi uzajamnosti i stvara ozračje u kojem bi trebalo očekivati i prevladavanje naslijeđenih zazora i predrasuda«, istaknuo je veleposlanik.

Također, zahvalio se svima koji su se uključili u humanitarnu akciju, od institucija do kompanija, a posebno Veranu Matiću, savjetniku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, na njegovom izuzetnom radu, ustrajnosti i dobroj volji da potiče i okuplja donatore iz Srbije.

»U situaciji kad je na stradalom području potrebno organizirati brzi smještaj ljudi i obitelji, svaka tisuća eura doprinos je kupnji toliko potrebnih stambenih kontejnera. S obzirom na odaziv kupaca i prodana umjetnička djela, siguran sam da će neki od kontejnera za Petrinju, Glinu i sela u Sisačko-moslavačkoj županiji imati i svoje srpsko umjetničko porijeklo«, rekao je Biščević.

Online prodaja slika i fotografija srpskih umjetnika traje do 25. siječnja. Nakon toga će na prijemu u rezidenciji veleposlanika Hrvatske u Beogradu kupci moći preuzeti kupljene slike i fotografije. 

S. D.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika