Aktualno Aktualno

Ivan Gutman najbolji srpski znanstvenik na svjetskoj listi

Skupina istraživača sa sveučilišta Stanford je po drugi put zaredom objavila listu najboljih svjetskih znanstvenika, a na rang-listi za 2019. godinu nalazi se i 49 znanstvenika iz Srbije, među kojima je najbolje rangirani profesor emeritus Ivan Gutman s Prirodno matematičkog fakulteta u Kragujevcu.

Metodologija rangiranja bila je zasnovana na većem broju kriterija, među kojima su najznačajniji broj samostalnih znanstvenih radova, broj radova u kojima je znanstvenik prvi autor, broj citata tih radova, H indeks itd.

Na najnovijoj listi,  Gutman se za blizu tri stotine mjesta bolje pozicioniran negoli lane, odnosno nalazi se na 4.148 mjestu.

Akademik Ivan Gutman rođen je 1947. u Somboru. Osnovnu školu i gimnaziju je završio u Somboru, a 1966. godine otišao je na studij kemije u Beograd. Tri godine kasnije magistrirao je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. U Zagrebu je iste godine postao i doktor kemije, a 1981. na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu i doktor matematičkih znanosti. Za redovitog profesora Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu biran je od 1984. godine. Od 2012.  je profesor emeritus. U mirovini je, ali i dalje radi na matičnom fakultetu i to kao profesor na doktorskim studijama. Gostujući profesor bio je na sveučilištima u Njemačkoj, Tajvanu, SAD-u, Kanadi, Austriji, Venecueli, Malti, Kini, Meksiku, Čileu, Saudijskoj Arabiji.

Član je SANU-a od 1988. godine (redovni član od 1997.), zatim Međunarodne akademije matematičke kemije od 2005., Akademije nelinearnih znanosti (Moskva) od 2006. godine, a Europske akademije (London) od 2012. godine. Tijekom svoje karijere objavio je više od 1.370 znanstvenih i oko 300 stručnih radova. Na njihovoj izradi surađivao je s 770 kolega iz zemlje i inozemstva. Osim desetak radova monografskog i revijskog karaktera, napisao je i šest knjiga objavljenih kod renomiranih izdavača u inozemstvu. Gutman je među najcitiranijim znanstvenicima u svijetu; radovi su mu citirani preko 30.000 puta u znanstvenim radovima drugih autora i preko 5.100 puta u više od 460 knjiga i udžbenika.
Vodio je izradom velikog broja diplomskih radova, sedam specijalističkih, 10 magistarskih i 10 doktorata.

Suradnik je Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca.

D. B. P. / / Foto: www.infokg.rs 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika