Aktualno Aktualno

Financijska potpora i za Hrvate u Srbiji

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske donio je odluku o dodjeli financijske potpore temeljem provedenog 2. Javnog poziva za prijavu posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske u svrhu ostvarenja financijske potpore za 2020. godinu. Pozivom su raspodijeljena sredstva u ukupnom iznosu od 950.000 kuna. Javni poziv provodi se s ciljem promicanja veza i jačanja suradnje Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Hrvatske te očuvanja i jačanja nacionalnog identiteta, zaštite prava i interesa hrvatskih zajednica, očuvanja hrvatskog jezika, kulturnog stvaralaštva i baštine te poticanja hrvatskog kulturnog zajedništva, kao i pomoći ugroženim pojedincima – pripadnicima hrvatskog naroda izvan Hrvatske.

Financijsku potporu dobile su i hrvatske institucije, udruge te ugroženi pojedinci iz Republike Srbije. Od institucija i udruga to su: Beogradska nadbiskupija, Beograd – Katolički medijski centar - redovita aktivnost i opremanje prostora (10.000 kuna); Biskupijski Caritas Srijem, Petrovaradin – Pomoć siromašnim hrvatskim obiteljima u Srijemu (15.000); Fondacija za razvoj hrvatske zajednice u Republici Srbiji CroFond, Subotica – Izrada registra gospodarstvenika i poljoprivrednih gazdinstava hrvatske zajednice u Republici Srbiii (15.000); Hrvatska čitaonica Fischer, Surčin – Antimemoari kako je umirao moj narod II (10.000); HKPD Matija Gubec Tavankut – Rekonstrukcija stare i šivanje replika bunjevačke nošnje (6.000); Hrvatsko nacionalno vijeće, Subotica – Prve jaslice na hrvatskom jeziku u Republici Srbiji (29.000); KUDH Bodrog, Monoštor – Obnova-rekonstrukcija »Kuće naše župe« – završetak I. faze (10.000); Srijemska biskupija – RKT Župa Presveto Trojstvo Surčin – Nabava opreme za grijanje RKT crkve Presveto Trojstvo (10.000); Udruga banatskih Hrvata, Zrenjanin – Rad i aktivnosti Ureda banatskih Hrvata (6.000); UBH Dužijanca, Subotica – Muzej Dužijance - uređenje objekta starih strojeva (10.000); Udruga Široko, Niš – Odgovor na situacijsku prisilu pandemije COVID-a kroz solidarnost (6.000) i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Subotica – Topoteka Baština Hrvata u Srbiji - istraživanja u Srijemu (15.000). U kategoriji ugroženih pojedinaca, jednokratnu financijsku potporu od 3.000 kuna dobili su: Mira Kovačević iz Novog Sada, Nada Vuković iz Subotice i Veselka Josić iz Zrenjanina dok je jednokratnu potporu od 2.000 kuna dobio Vladislav Kovalčik iz Bačke Palanke.

H. R.

Najava događaja

13.06.2021 - Dužijanca malenih u Subotici

U sklopu subotičke »Dužijance 2021.« bit će održana i festival dječjeg stvaralaštva »Dužijanca malenih«, u organizaciji HKC-a »Bunjevačko kolo«.

Prvi dio manifestacije bit će održan u nedjelju 13. lipnja, kada će u subotičkoj katedrali-bazilici sv. Terezije Avilske, s početkom u 10 sati, biti služena misa zahvalnica za darove njiva koju će predvoditi mons. Stjepan Beretić. Na svetoj misi sudjelovat će i male bandašice i bandaši iz okolnih sela, koji će biti predvođeni bandaškim parom iz Subotice. Ovogodišnja mala bandašica i mali bandaš su Marija Kujundžić i Davor Dulić.

Drugi dio manifestacije koji je zabavno-edukativnog karaktera, bit će održan 11. rujna 2021. godine.

Pokrovitelji manifestacije su: Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije, Grad Subotica i Hrvatsko nacionalno vijeće.

15.10.2021 - HRCKO i KUŽIŠ?!: NATJEČAJ ZA PJESME I PROZU

Dječji i omladinski časopisi »Hrcko« i »Kužiš?!« raspisali su natječaj za literarne radove pod sloganom: »Budi pisac, pjesnik budi / Nek riječi polete iz grudi, u sebi maštu probudi!«.

Radovi (pjesma, proza u obliku kratke priče) mogu biti pisani hrvatskim standardnim jezikom, te mjesnim hrvatskim govorima (bunjevačka i šokačka ikavica).

Pjesme ili priče šalju se na e-mailove: hrcko@hrvatskarijec.rs ili kuzis07@gmail.com.

Prvi rok za slanje radova je kraj školske godine, a drugi do 20. rujna 2021. godine.

Autori najboljih radova bit će nagrađeni na »Danima hrvatske knjige i riječi – danima Balinta Vujkova« u listopadu.

Čeka vas iznenađenje!

Uz svoj rad(ove) potrebno je poslati sljedeće podatke: ime i prezime, razred, naziv škole i mjesta, ime i prezime učitelja, nastavnika ili profesora (mentora).

Organizatori natječaja su: NIU »Hrvatska riječ«, Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatska čitaonica Subotica.

26.06.2021 - Proljetni susret hrvatskih udruga kulture

Hrvatsko nacionalno vijeće u suradnji sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata priređuje redoviti radni susret s predstavnicima hrvatskih kulturnih udruga na temu Nova 'normalnost' u radu hrvatskih udruga kulture i mogućnost nadilaženja izazova. O temi će govoriti Vojislav Temunović, član izvršnog odbora HNV-a zadužen za kulturu i Katarina Čeliković, stručna suradnica za kulturne programe u ZKVH-u, te predstavnici udruga. Susret će biti održan u Baču, u subotu 26. lipnja u Didinoj kući. Program započinje obilaskom franjevačkog samostana u Baču u 15 sati.

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay