Aktualno Aktualno

Darko Polić novi upravitelj zaklade »Spomen-dom bana Josipa Jelačića«

Na 47. sjednici Hrvatskog nacionalnog vijeća, 30. prosinca 2020. godine, za novog upravitelja Zaklade Spomen-dom bana Josipa Jelačića imenovan je Darko Polić, objavio je HNV.

Darko Polić rođen je u Novom Sadu 1975. godine. Završio je studij arhitekture 2003., a 2016. stekao doktorat iz tehničkih znanosti na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Po završetku studija radio u projektnom birou, a od 2004., do danas, radi u JP Urbanizam Zavod za urbanizam Novi Sad.

Član je Odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća za kulturu. Osim toga, ostvario je angažman na sljedećim mjestima: sukoordinator tima projekta Novi Sad 2021 – Europska prijestolnica kulture (2013. – 2016.), stručni član tima na pisanju koncepta za nastup Republike Srbije na Svjetskoj izložbi – Expo Milano 2015, predsjednik Radne skupine za koordinaciju infrastrukturnih projekata na projektu Novi Sad 2021 – Europska prijestolnica kulture (2017. – 2020.), suradnik je na projektima Svjetske banke – Austrija od 2012. do danas. Član je više domaćih stručnih udruga u području urbanizma i arhitekture.

Dobitnik je nagrada i priznanja na međunarodnim salonima urbanizma. Povremeno predaje na stručnim i visokoškolskim institucijama u zemlji i inozemstvu.

Zaklada Spomen-dom bana Josipa Jelačića osnovana je 24. ožujka 2020. godine, kao druga po redu od triju institucija toga tipa koje je osnovalo Hrvatsko nacionalno vijeće. Nakon imenovanja Gorana Kaurića zamjenikom pokrajinskog tajnika za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama, vijećnici HNV-a jednoglasnom su odlukom izabrali Polića za novog upravitelja Zaklade. Prošle je godine ujedno obilježena i 75. obljetnica povratka rodne kuće bana Josipa Jelačića u vlasništvo hrvatske zajednice u kojoj se danas nalazi sjedište Zaklade.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika