Aktualno Aktualno

Darko Polić novi upravitelj zaklade »Spomen-dom bana Josipa Jelačića«

Na 47. sjednici Hrvatskog nacionalnog vijeća, 30. prosinca 2020. godine, za novog upravitelja Zaklade Spomen-dom bana Josipa Jelačića imenovan je Darko Polić, objavio je HNV.

Darko Polić rođen je u Novom Sadu 1975. godine. Završio je studij arhitekture 2003., a 2016. stekao doktorat iz tehničkih znanosti na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Po završetku studija radio u projektnom birou, a od 2004., do danas, radi u JP Urbanizam Zavod za urbanizam Novi Sad.

Član je Odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća za kulturu. Osim toga, ostvario je angažman na sljedećim mjestima: sukoordinator tima projekta Novi Sad 2021 – Europska prijestolnica kulture (2013. – 2016.), stručni član tima na pisanju koncepta za nastup Republike Srbije na Svjetskoj izložbi – Expo Milano 2015, predsjednik Radne skupine za koordinaciju infrastrukturnih projekata na projektu Novi Sad 2021 – Europska prijestolnica kulture (2017. – 2020.), suradnik je na projektima Svjetske banke – Austrija od 2012. do danas. Član je više domaćih stručnih udruga u području urbanizma i arhitekture.

Dobitnik je nagrada i priznanja na međunarodnim salonima urbanizma. Povremeno predaje na stručnim i visokoškolskim institucijama u zemlji i inozemstvu.

Zaklada Spomen-dom bana Josipa Jelačića osnovana je 24. ožujka 2020. godine, kao druga po redu od triju institucija toga tipa koje je osnovalo Hrvatsko nacionalno vijeće. Nakon imenovanja Gorana Kaurića zamjenikom pokrajinskog tajnika za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama, vijećnici HNV-a jednoglasnom su odlukom izabrali Polića za novog upravitelja Zaklade. Prošle je godine ujedno obilježena i 75. obljetnica povratka rodne kuće bana Josipa Jelačića u vlasništvo hrvatske zajednice u kojoj se danas nalazi sjedište Zaklade.

Najava događaja

13.06.2021 - Dužijanca malenih u Subotici

U sklopu subotičke »Dužijance 2021.« bit će održana i festival dječjeg stvaralaštva »Dužijanca malenih«, u organizaciji HKC-a »Bunjevačko kolo«.

Prvi dio manifestacije bit će održan u nedjelju 13. lipnja, kada će u subotičkoj katedrali-bazilici sv. Terezije Avilske, s početkom u 10 sati, biti služena misa zahvalnica za darove njiva koju će predvoditi mons. Stjepan Beretić. Na svetoj misi sudjelovat će i male bandašice i bandaši iz okolnih sela, koji će biti predvođeni bandaškim parom iz Subotice. Ovogodišnja mala bandašica i mali bandaš su Marija Kujundžić i Davor Dulić.

Drugi dio manifestacije koji je zabavno-edukativnog karaktera, bit će održan 11. rujna 2021. godine.

Pokrovitelji manifestacije su: Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije, Grad Subotica i Hrvatsko nacionalno vijeće.

15.10.2021 - HRCKO i KUŽIŠ?!: NATJEČAJ ZA PJESME I PROZU

Dječji i omladinski časopisi »Hrcko« i »Kužiš?!« raspisali su natječaj za literarne radove pod sloganom: »Budi pisac, pjesnik budi / Nek riječi polete iz grudi, u sebi maštu probudi!«.

Radovi (pjesma, proza u obliku kratke priče) mogu biti pisani hrvatskim standardnim jezikom, te mjesnim hrvatskim govorima (bunjevačka i šokačka ikavica).

Pjesme ili priče šalju se na e-mailove: hrcko@hrvatskarijec.rs ili kuzis07@gmail.com.

Prvi rok za slanje radova je kraj školske godine, a drugi do 20. rujna 2021. godine.

Autori najboljih radova bit će nagrađeni na »Danima hrvatske knjige i riječi – danima Balinta Vujkova« u listopadu.

Čeka vas iznenađenje!

Uz svoj rad(ove) potrebno je poslati sljedeće podatke: ime i prezime, razred, naziv škole i mjesta, ime i prezime učitelja, nastavnika ili profesora (mentora).

Organizatori natječaja su: NIU »Hrvatska riječ«, Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatska čitaonica Subotica.

26.06.2021 - Proljetni susret hrvatskih udruga kulture

Hrvatsko nacionalno vijeće u suradnji sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata priređuje redoviti radni susret s predstavnicima hrvatskih kulturnih udruga na temu Nova 'normalnost' u radu hrvatskih udruga kulture i mogućnost nadilaženja izazova. O temi će govoriti Vojislav Temunović, član izvršnog odbora HNV-a zadužen za kulturu i Katarina Čeliković, stručna suradnica za kulturne programe u ZKVH-u, te predstavnici udruga. Susret će biti održan u Baču, u subotu 26. lipnja u Didinoj kući. Program započinje obilaskom franjevačkog samostana u Baču u 15 sati.

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay