Sport i zabava Sport i zabava

Crni pojas peti dan

Predsjednik i prvi trener sonćanskog KK Kumite Tomislav Matin, iako mu je u biti 2020. godina pomela sve planove i nastojanja u omasovljenju seoskog sporta u Sonti, Svilojevu i Bogojevu, na osobnom planu zabilježio je uspjeh dostižan samo rijetkima. Dohvatio je svojevrsni vrh u amaterskom karateu. Koncem lipnja, odlukom nadležnog tijela Shotokan Karate Do postao je vlasnik crnog pojasa 5. dan i nositelj zvanja shihan, odnosno učitelj visoke razine. Napredak od 6. do 10. dana od karatista zahtijeva potpunu profesionalizaciju, nedostižnu za Matina. Iako ga svega tri godine dijeli od punih pedeset, zahvaljujući omiljenom sportu djeluje daleko mlađe i vitalnije. Dob mu odaje jedino srebrna boja na zaliscima.

»U karateu sam već puna tri desetljeća. Iza mene je vrijeme puno odricanja, puno seminara, puno treninga. I, ponad svega, puno rada s djecom i mladima. I danas u sebi imam neki unutarnji nagon za još dalje i još bolje. Svaki pravi karatist to ima, kod nas nema nikakvog eto, to je to, gotov sam. Za neki naredni pojas trebalo bi uložiti još puno rada, kako na sebi, tako i s djecom i mladima i trebalo bi proteći još puno vremena. Svjestan sam svojih godina, ali sam svjestan i da će karate u meni živjeti dok sam i ja živ«, kaže Matin.

Svoje znanje i bogato iskustvo namjerava i dalje prenositi drugima. Osim iskustvenog, poradio je i na teorijskom usavršavanju, pa je na Fakultetu za sport i turizam – tims stekao i zvanje višeg trenera. Danas, kad se veliki postotak seoskih klubova gasi, njegov KK Kumite je u ekspanziji. Matin je utemeljio ispostave i u susjednim selima Svilojevu i Bogojevu.

»Djeca školske dobi pojedinačno su dolazila u naš klub na treninge, radila predano pa i osvajala odličja na natjecanjima. Recimo, iz Svilojeva je Monika Matić, koja je sudjelovala na Svjetskom prvenstvu i osvojila visoko 4. mjesto, što je moj najveći trenerski uspjeh. Na moju veliku žalost, morali smo zbog epidemiološke situacije obustaviti sve aktivnosti. Nadam se da ovo neće još dugo potrajati i da ćemo uskoro krenuti s trenizima, što će za mene biti novi početak, jer se u međuvremenu jedan broj djece s roditeljima iselio, neki su odustali od karatea i našli druga polja zanimanja. No, mi koji smo ostali vjerni klubu nastavit ćemo borbu, sukladno našem geslu: jedanput karatist, zauvijek karatist«, završava priču Matin.

I. Andrašić

Najava događaja

15.10.2021 - HRCKO i KUŽIŠ?!: NATJEČAJ ZA PJESME I PROZU

Dječji i omladinski časopisi »Hrcko« i »Kužiš?!« raspisali su natječaj za literarne radove pod sloganom: »Budi pisac, pjesnik budi / Nek riječi polete iz grudi, u sebi maštu probudi!«.

Radovi (pjesma, proza u obliku kratke priče) mogu biti pisani hrvatskim standardnim jezikom, te mjesnim hrvatskim govorima (bunjevačka i šokačka ikavica).

Pjesme ili priče šalju se na e-mailove: hrcko@hrvatskarijec.rs ili kuzis07@gmail.com.

Prvi rok za slanje radova je kraj školske godine, a drugi do 20. rujna 2021. godine.

Autori najboljih radova bit će nagrađeni na »Danima hrvatske knjige i riječi – danima Balinta Vujkova« u listopadu.

Čeka vas iznenađenje!

Uz svoj rad(ove) potrebno je poslati sljedeće podatke: ime i prezime, razred, naziv škole i mjesta, ime i prezime učitelja, nastavnika ili profesora (mentora).

Organizatori natječaja su: NIU »Hrvatska riječ«, Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatska čitaonica Subotica.

20.05.2021 - Poziv za »Liru naivu 2021.«

Hrvatska čitaonica i Bunjevačko-šokačka knjižnica Ivan Kujundžić pri Katoličkom društvu Ivan Antunović Subotica upućuju poziv za devetnaesti susret hrvatskih pučkih pjesnika pod nazivom Lira naiva 2021.

Zainteresirani pjesnici trebaju poslati 3-5 svojih (neobjavljenih) pjesama koje mogu biti pisane standardnim hrvatskim jezikom ili ikavicom (bunjevačkom ili šokačkom), a bit će objavljene u zbirci. Pokrajinski susret pjesnika Lira naiva 2021. bit će održan 29. svibnja 2021. godine u Vajskoj.

Pjesme i prijavu (s kraćom biografijom te fotografijom/portret), u wordu, treba poslati do 10. travnja 2021. na adresu: Hrvatska čitaonica, Bele Gabrića 21, 24000 Subotica ili putem elektroničke pošte na adresu: katarina.celikovic@gmail.com

Detaljnije informacije mogu se dobiti putem telefona broj +381/64-6590-752.

31.05.2021 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha ovoga festivala je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

Propozicije:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja 2021. godine.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XXI. »Festival bunjevački pisama«

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay