Širom Vojvodine Širom Vojvodine

U pripremi za novo ruho

Krajem studenoga započeli su dugo očekivani radovi na energetskoj sanaciji Osnovne škole Matko Vuković. Prva faza radova na sanacija i hidroizolaciji podruma je u tijeku, a nakon toga je u planu zamjena svih prozora i ličenje cijele unutrašnjosti.

Vrijednost kompletnih spomenutih radova iznosit će 150 tisuća eura, a sredstva su osigurana putem IPA projekta Srbija – Hrvatska, dok radove izvodi tvrtka Gat iz Novog Sada.

Zgrada škole – pod zaštitom

Oko zgrade OŠ Matko Vuković su postavljene skele, a učenike u dvorištu i samoj zgradi škole zamijenili su majstori i građevinski materijal. Veliki je posao u pitanju s obzirom na to da je sama zgrada pod zaštitom Međuopćinskog zavoda za zaštitu spomenika.

»Ono što nam je dodatno otežalo posao jest činjenica da se zgrada nalazi pod zaštitom, te je Međuopćinski zavod za zaštitu spomenika morao dati svoj prijedlog i suglasnost za radove. Tako prozori moraju biti drveni, bijele boje i istog oblika kao do sada, kako se ne bi narušio izgled zgrade koja je sagrađena još 1892. godine«, kaže ravnateljica škole Mirjana Stevanović i dodaje kako se nada da će uspjeti osigurati i sredstva za ličenje fasade:

»Sredstva su nam dodijeljena za hidroizolaciju i sanaciju podrumskih prostorija, za zamjenu prozora i ličenje čitave škole, te su to sada prioriteti koji se rade, ali želja mi je naći i sredstva za fasadu, kako bismo mogli završiti kompletno uređenje naše škole.«

Spomenuti radovi za koje su osigurana sredstva trebaju biti završeni početkom ožujka.

»Mi se nadamo da će radovi biti gotovi i prije roka, ali ukoliko drugo polugođe i počne s redovitom nastavom, bez obzira na epidemiološku situaciju, naši učenici od 5. do 8. razreda će još jedan, nadamo se kratki period, morati nastavu pratiti online«, kaže Stevanović.

Prekogranična suradnja

Ovaj projekt je rezultat prekogranične suradnje Srbije i Hrvatske, odnosno Grada Subotice i Općine Satnica Đakovačka iz Đakova, a temelji se na uspostavljanju energetski efikasnijih javnih zgrada - E2P2. »Osnovna škola Matko Vuković je stara više od jednoga stoljeća i ovo je početak rekontrukcije. Sama zgrada do sada nije imala nikakvih ozbiljnijih ulaganja. Stolarija u školi je zaista dotrajala i vidna su brojna oštećenja. Ujedno ne pružaju dovoljnu zaštitu u smislu termičke izolacije, stoga se radi zamjena stolarije. Također, bila je neophodna sanacija i hidroizolacija podruma gdje su vidljiva oštećenja uzrokovana podzemnim vodama i vlagom. U okviru ovoga projekta u planu je i energetska sanacija Osnovne i srednje škole Žarko Zrenjanin, te se planira postavka solarnih panela na devet objekata javne namjene u Subotici i to na Tehničkoj školi Ivan Sarić, Domu za djecu ometenu u razvoju Kolevka, PU Naša radost, na zgradi Nove općine, Otvorenog sveučilišta, na zgradi Osnovne i srednje škole Žarko Zrenjanin, na bazenu Prozivka, Politehničkoj školi i na OŠ Sonja Marinković. Ovakvi prekogranični projekti su od izuzetne važnosti za Suboticu, oni su ujedno velika olakšica proračunu grada, te jedan vid suradnje. Nastavljamo u tom pravcu«, kaže član Gradskog vijeća zadužen za kulturu i obrazovanje Miloš Nikolić.

Nova godina u znaku jubileja

Matko Vukov, osim centralne zgrade u kojoj se trenutno izvode radovi, ima još dva objekta, i to objekt u Gatu (Mala škola) i u Malom Bajmoku. Kada je u pitanju objekt u Gatu, na ovoj zgradi su promijenjeni svi prozori 2018. godine, dok su isti radovi na zgradi u Malom Bajmoku obavljeni tijekom ljeta 2020. godine. Zanimljiv je podatak da je ova zgrada (u Malom Bajmoku) izgrađena 1984. godine novcem od samodoprinosa mještana, dok je školu u Gatu izgradila Općina Subotica.

Godina koju smo započeli će, po riječima ravnateljice, za školu Matko Vuković biti jubilarna.

»Naši učenici, skupa s nastavnicima koji vode sekciju povijesti, a uz pomoć arhivatora u Subotici su pronašli nastariji pisani dokument koji govori o našoj školi, a potječe iz 1846. godine. Također smo pronašli dokument da su prve matične knjige škole vođene od 1871. godine i da je tada u školi bilo 100 učenika. Tako ćemo ove godine biti u znaku nekoliko jubileja: 175 godina od kako se spominje naša škola i 150 godina od prve matične knjige«, kaže s ponosom Mirjana Stevanović.

Po njenim riječima prvi nastavni jezik u školi je bio mađarski, s time da je bilo dopušteno učiteljima govoriti tadašnjim dalmatinskim jezikom. Između dva rata je, osim hrvatskog, u školi bio i srpski jezik, a škola se tada zvala Kralj Aleksandar. Nakon Drugog svjetskog rata zgrada škole je jedno vrijeme bila prihvatilište za Crveni križ, a nakon toga se ponovo vraća obrazovanju. Tada je bila četverogodišnja, a od 1950. postaje osmogodišnja škola. U zapisima škole stoji da se zvala Pučka škola, Narodna škola, Kralj Aleksandar, Rundovska škola, a od 1962. godine nosi ime Matko Vuković. S obzirom na to da se u njenoj blizini nalazila Golupčija peca, u narodu je još znana pod imenom Golubova škola.

Danas centralna zgrada, ili kako je učenici zovu Velika škola, zauzima 1.100 četvornih metara koju svakodnevno koristi 350 učenika, dok skupa s druga dva objekta u školi ima ukupno 626 učenika. Nastavni jezici u školi su srpski i hrvatski, te je od početka nastave na hrvatskom jeziku održan kontinuitet cjelovite nastave na hrvatskom jeziku. Tako ove školske godine nastavu na hrvatskom jeziku, od 1. do 8. razreda, pohađa 105 učenika.

Sve njih, kad se vrate iz online škole, sačekat će stara škola u novom ruhu.

Ž. V.

ANTRFILE

Proračun projekta

Ukupni proračun ovoga IPA projekta između Grada Subotice i Općine Satnica Đakovačka iznosi više od 1,4 milijuna eura. Oba partnera u ovome projektu dobit će oko 700 tisuća eura, a kada je u pitanju Grad Subotica donacija Europske unije je viša od 600 tisuća, dok je iznos vlastitog dijela nešto viši od stotinu tisuća eura. Rok do kada se moraju završiti kompletni radovi na ovome projektu je 14. prosinac 2021. godine.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika