Tema Tema

Godina iza nas na stranicama »Hrvatske riječi«

Godinu koja je sada već iza nas obilježila je pandemija koronavirusa. Usprkos tome život nije stao. A kako je 2020. godina izgledala na stranicama Hrvatske riječi u pregledu koji je priredio Zvonko Sarić.

Siječanj

U brojevima tjednika objavljenih u prvom mjesecu 2020. godine pišemo kako je Hrvatska u siječnju preuzela predsjedanje Vijećem Europske unije, prvi puta od ulaska u Europsku uniju 2013. godine. Čitatelji su se mogli detaljnije obavijestiti o izbornoj pobjedi Zorana Milanovića, koji je u izbornoj utrci s dotadašnjom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović izabran za predsjednika Hrvatske.

U jednom od tekstova pisali smo o 10 godina statutarne uporabe hrvatskog jezika u svim tijelima AP Vojvodine. Tjednik u siječnju donosi i temu o otvorenju topoteke ZKVH Baština Hrvata u Srbiji. »Imamo velike manjkavosti što se tiče institucija koje se bave očuvanjem baštine – nemamo muzej, nemamo arhiv, nemamo nikakav prostor gdje bi sva ta građa mogla biti pohranjena i zbog toga nam je ova topoteka iznimno važna«, kazao je administrator topoteke Josip Bako, dok stručna suradnica za kulturne projekte i programe ZKVH-a Katarina Čeliković ističe da Zavod od početka svojega rada, odnosno 2009. godine, prikuplja zavičajnu građu koja je arhivirana najprije u knjižnici Biblioteca Croatica, a potom, zahvaljujući projektu Digitalizacije, i na internetskoj stranici ZKVH-a.

Prvi intervju u novoj 2020. urađen je s predsjednikom DSHV-a Tomislavom Žigmanovim, koji, među ostalim, ističe da su »Hrvati u Vojvodini jedina nacionalna zajednica čiji su članovi bili 1990-ih ubijani i pod etnički motiviranim nasiljem protjerivani, a što se sve do danas snažno niječe«.

U siječanskim brojevima tjednika objavljene su i teme o službenoj uporabi hrvatskog jezika u mjestima u Srijemu, o problemima vezanim za osnutak Hrvatskog obrazovno-odgojnog centra u Subotici, o tome kako je Općina Ruma postala novi vlasnik Hrvatskog doma, te o projektima prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija. U povodu 50. obljetnice osnutka HKUD-a Bunjevačko kolo iz Subotice tjednik donosi feljton o povijesti osnutka i rada ovog društva, a čitatelji se mogu obavijestiti i o 10 godina rada Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Objavljeni su i prikazi novih knjiga, među ostalim: Milovana Mikovića Među mnoštvom lica – o pjesništvu vojvođanskih Hrvata u XX. stoljeću i Katice Naglić Božićni običaji Hrvata u Surčinu, Novim Banovcima i Novom Slankamenu. Za djecu su priređene stranice Hrcka, a tu je i tekst o 17. rođendanu tjednika Hrvatska riječ Na korak do punoljetstva.

Veljača

Prelistavanje našeg tjednika nastavljamo s brojevima objavljenim u veljači, u kojima smo pisali o predizbornom zagrijavanju, jer je najavljeno raspisivanje izbora na svim razinama u Srbiji. Tim povodom predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov kazao je kako će ta stranka vrlo skoro donijeti najprije odluku o tome izlazi li uopće na izbore, a nakon toga u kakvom aranžmanu i s kim.

Jedan od tema je nažalost i vandalski čin na Hrvatskom domu u Novom Slankamenu, sjedištu HKPD-a Stjepan Radić, kada su razbijeni prozori i staklo na izlogu doma u noći 4. veljače, a na fasadi objekta ispisana su četiri slova »S«. Čitatelji su mogli pročitati i izvješće o izbornoj skupštini Podružnice DSHV-a Sombor na kojoj je Snežana Periškić izabrana za predsjednicu i izbornoj skupštini Podružnice DSHV-a Banat na kojoj je za predsjednika izabran Goran Kaurić, kao i temu o tome da je nakon najnovijih izmjena Zakona o službenoj uporabi jezika i pisma, koje su se dogodile u lipnju 2018. godine, i Općina Bač izmijenila svoj statut i u službenu uporabu uvela, u Plavnoj i Bođanima, hrvatski jezik. U veljači smo pisali i o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskom državljanstvu, kako lakše do hrvatskih »papira«, kao i o Dnevniku na hrvatskom jeziku RTV Vojvodine koji je deset godina pred gledateljima.

Pisali smo i o tome da je župa u Monoštoru ustupila prostor mjesnoj hrvatskoj udruzi Bodrog, a pisali smo i o promociji didaktičkog materijala na hrvatskom za pripremno-predškolski program, te o promociji upisa prvašića u prvi razred na hrvatskom jeziku, kao i o radnom sastanku članova timova za izradu Strategije informiranja na hrvatskom jeziku u Republici Srbiji i Strategije službene uporabe hrvatskog jezika i pisma, kao i o održanom akreditiranom stručnom skupu – savjetovanju, ovoga puta na temu »Planiranje i izrada udžbenika«.

Jedna od tema našeg tjednika bila je i o radu Srpske pravoslavne opće gimnazije Kantakuzina Katarina Branković u Zagrebu. Čitatelji su se mogli obavijestiti o rušenju Doma kulture u salašima Gradina i o sudjelovanju rumskih Hrvata u izgradnji Hrvatskog doma, kao i o tijeku rekonstrukcije Trga slobode u Subotici.

U vrijeme poklada, izvijestili smo o zabavama, balovima, prelima i maškarama u Lemešu, Tavankutu, Đurđinu, Beregu, Somboru, Monoštoru, Golubincima, Srijemskoj Mitrovici, Novom Slankamenu, Petrovaradinu. I, naravno, 17. Hrckovom maskenbalu »Zabava pod maskama« kada su dobre vile, čarobnjaci, vještice, kraljevići i princeze, kraljice, klaunovi i vampiri, lopovi... fašnički ludi ples zaplesali. Na maskenbalu su se vidjele brojne kreativne i unikatne maske u što se maskiralo oko 270 djece iz vrtića i osnovnih škola širom Vojvodine.

Ožujak

U ožujku je proglašeno izvanredno stanje u Srbiji, uvedene su radikalne mjere u borbi protiv koronavirusa, uveden je policijski sat, počela su masovna testiranja na koronavirus. U tjedniku smo pisali o posljedicama pandemije po ekonomiju, nastavi na daljinu, kao i o proglašenju elementarne nepogode u Zagrebu, jer su osim korone Zagreb pogodili i potresi.

Čitatelji su mogli pročitati i izvješće o izbornoj skupštini MO DSHV-a Sonta i Podružnice DSHV-a Južno Podunavlje, gdje su povjerenje dobili Renata Kuruc (Sonta) i Željko Pakledinac (Južno Podunavlje), kao i o izbornoj skupštini Podružnice DSHV-a Srijem na kojoj je za predsjednika ponovno izabran Krunoslav Đaković.

Pisali smo i o sjednici Vijeća DSHV-a na kojoj je donijeta odluka o izlasku DSHV-a na predstojeće izbore u Srbiji na svim razinama. Za ovu odluku glasalo je 27 članova vijeća DSHV-a, a dva su bila protiv. Čitatelji su mogli pratiti i kako je na sljedećoj sjednici Vijeće DSHV-a odlučilo da stranka na izborima nastupa u koaliciji Ujedinjena demokratska Srbija koju čine članice Vojvođanskog fronta, organizacija Srbija 21, Stranka moderne Srbije i Građanski demokratski forum. Izvijestili smo i o izbornoj skupštini subotičke podružnice DSHV-a, na kojoj je Mirko Ostrogonac izabran za čelnog čovjeka Podružnice u predstojećem mandatnom razdoblju. Pisali smo i o tematskoj sjednici Saborskog odbora posvećenog hrvatskim manjinama u Europi, sjednici Koordinacije nacionalnih vijeća nacionalnih manjina u Srbiji, a doc. dr. sc. Mario Bara pisao je o izazovima bunjevačkog pitanja danas. Brojevi tjednika u ožujku donose i teme o vrtićima u prigradskim naseljima Grada Subotice, nepotpunoj primjeni hrvatskoga jezika koji je u službenoj uporabi u Starom Slankamenu, kao i feljton: 150. godišnjica Bunjevačkih i šokačkih novina i hrvatskog preporoda u Bačkoj.

Pisali smo i o predstavljanju hrvatskih nakladnika iz Vojvodine na novosadskom Sajmu knjiga gdje su svoja najnovija izdanja predstavili nakladnici NIU Hrvatska riječ i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice, te HKUPD Stanislav Preprek iz Novog Sada. Na stranicama tjednika zabilježeno je i objavljivanje dvobroja časopisa Nova riječ za 2019. godinu, kao i »zeleno svjetlo« subotičkog Gradskog vijeća za podizanje spomenika biskupu Ivanu Antunoviću.

Travanj

Stigao je i travanj, a pandemija nije jenjavala. Pisali smo o sličnim mjerama protiv pandemije u tri države – Srbiji, Hrvatskoj i Mađarskoj, kao i o paketu ekonomskih mjera Vlade Srbije kojima se nastoje očuvati radna mjesta i poduzeća. Pisali smo i tome kako je prošlo mjesec dana od kako se nastava odvija na daljinu, odnosno putem interneta i kako učenici, osim od svojih učitelja i nastavnika, nastavu prate i putem malih ekrana. Zabilježili smo i promotivne aktivnosti HNV-a, kada je, s obzirom na tada aktualnu situaciju glede koronavirusa i nemogućnosti djelovanja u javnosti, HNV pokrenulo cijeli niz promotivnih aktivnosti na društvenim mrežama pod nazivom »Izaberi svoje – obrazuj se na hrvatskome jeziku«.

U brojevima tjednika bile su zastupljene i teme o proljetnoj sjetvi za vrijeme pandemije, o aktivnosti Caritasa u izvanrednom stanju, o situaciji u području kulture u doba korone, kao i o odgodi Olimpijskih igara.

Objavljivan je feljton Zarazne i druge bolesti kroz povijest Vojvodine, kao i feljton Reagiranje na mistifikaciju prošlosti i folklorizaciju bunjevačkih Hrvata.

U travnju smo proslavili Uskrs, a vlč. Mihael Sokol, tajnik beogradskog nadbiskupa mons. Stanislava Hočevara i tajnik Prve Sinode Beogradske nadbiskupije, rekao je u intervjuu, među ostalim: »Nadam se, ali i vjerujem da je, koliko god bilo teško ovo vrijeme, upravo to vrijeme i vrijeme milosti, obraćenja i da će mnogi shvatiti kako u životu mogu bez puno stvari i događanja, kako je bitnije posvetiti se onome temeljnom: bližnjemu, vlastitoj obitelji i Bogu«.

U okviru Godine hrvatskih velikana u Vojvodini objavljeni su prilozi u povodu 25. obljetnice smrti pjesnika i svećenika Marka Vukova i 200 godina od rođenja Ambrozije Boze Šarčevića.

Među temama bile su i one o radovima u crkvi sv. Roka u Subotici, koje su vjernici mogli vidjeti samo putem Facebook profila i preko web portala ove župe, jer je na snazi bilo izvanredno stanje, a na stranicama tjednika predstavili smo i vjerski Youtube kanal.

Svibanj

U brojevima tjednika u svibnju jedna od vijesti je bila kako je šestog svibnja Narodna skupština Srbije, na prijedlog predsjednika i premijerke Aleksandra Vučića i Ane Brnabić, ukinula izvanredno stanje, s tim da epidemija i dalje traje uz primjenu ublaženih mjera vezanih uz postupni »povratak u normalu«. Jedna od vijesti je bila da je određen datum izbora u Srbiji za 21. lipnja. Predizborne radnje prekinute 16. ožujka su nastavljene, pa smo tako izvijestili kako se političke stranke hrvatske, crnogorske i rumunjske manjine bore za svoje zastupnike na listi Ujedinjena demokratska Srbija. Čitatelji su se mogli obavijestiti kako je nakon okončanih pregovora DSHV usvojio predizbornu koalicijsku platformu prema kojoj je ova stranka dio političkog saveza Vojvođanski front, kojeg čine, osim DSHV-a, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija, Crnogorska partija, Zajedno za Vojvodinu, Rumunjska partija, Slovaci za Vojvodinu, Liberalno-demokratski pokret Vojvodine, Vojvođanski klub i Forum V21. Kandidati DSHV-a zastupljeni su na svim razinama.

Vijest je bila i da je predsjednik Srbije Vučić primio vjerodajnice novog hrvatskog veleposlanika Hidajeta Biščevića.

Tematski smo obradili 28. obljetnicu progona mještana hrvatske nacionalnosti iz Hrtkovaca – sinonimu protjerivanja Hrvata iz Srijema.

S predsjednicom HNV-a Jasnom Vojnić razgovarali smo o funkcioniranju Vijeća u vrijeme epidemije. »U ovom periodu smo se posvetili izradi Strategije informiranja na hrvatskome jeziku, Strategije službene uporabe hrvatskoga jezika i pisma, izradi biltena o hrvatskim udrugama, izradi brošure o povredama manjinskih prava s analizom slučajeva koji su prikupljani još od 2016. godine, otvaranju Instagram profila, organizaciji nastave na daljinu i online promociji upisa djece u programe i nastavu na hrvatskome jeziku«, rekla je Vojnić.

Vijest je bila i kako je na blagdan sv. Marka, blagoslovom žita, službeno započela Dužijanca 2020. godine. Tjednik je donio i prilog o radovima na uređenju Šokačke kuće u Monoštoru. Hrvatska kulturna udruga Antun Sorgg iz Vajske postala je prije deset mjeseci vlasnik Šokačke kuće, a što su poslije deset mjeseci od svojih planova uspjeli realizirati provjerili su naši novinari.

Pisali smo i o akutalnoj uporabi hrvatskoga jezika u Gradskoj upravi Subotice, jer su na temelju davne odluke Skupštine općine Subotica 1993. godine hrvatski jezik i pismo postali uz srpski i mađarski službeni na cijelom teritoriju Grada. Istražili smo koliko ovo pravo koriste sami korisnici.

U brojevima tjednika se nalaze i prilozi o predstavljanju hrvatskih institucija i organizacija u Vojvodini putem interneta, kao i o znamenitim banatskim Hrvatima.

Lipanj

Početkom lipnja informirali smo naše čitatelje o susretu novog veleposlanika Hidajeta Biščevića s predstavnicima hrvatskih institucija i udruga, kada je veleposlanik Biščević kazao kako želi dinamizirati hrvatsko-srpske odnose, te uložiti veću energiju u rješavanje preostalih otvorenih pitanja – od pitanja granica, preko pitanja nestalih do prava hrvatske manjine.

U predizborno vrijeme razgovarali smo s nekima od kandidatima DSHV-a, stranke koja izlazi na izbore u koaliciji Vojvođanski front, te GG Hrvatski demokratski forum o sudjelovanju na lokalnim izborima u Subotici.

Nakon održanih izbora, pisali smo o rezultatima, apsolutnoj pobjedi SNS-a, dok je DSHV ostao bez mandata u republičkoj i pokrajinskoj skupštini, a osvojio je dva mandata u Subotici i jedan u Baču, jer koalicija Ujedinjena demokratska Srbija, na čijoj listi su bili i kandidati Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, nije prešla cenzus za ulazak u republičku skupštinu, dok je Vojvođanski front prešao cenzus u Pokrajini, ali nije osvojio dovoljan broj zastupničkih mandata da i DSHV dobije zastupnika u Skupštini AP Vojvodine.

Na stranicama tjednika počelo je objavljivanje novog feljtona: 30 godina od osnutka DSHV-a. Izvijestili smo i o sjednici Izvršnog odbora HNV-a, koja je održana u Golubincima, na kojoj je vijećnik HNV-a Goran Kaurić izabran za upravitelja zaklade Spomen-dom bana Josipa Jelačića, te o konstituiranju Upravnog odbora ove nove HNV-ove zaklade, a zatim i o sjednici Odbora HNV-a za obrazovanje koja je održana u Monoštoru, na kojoj su se, među ostalim, na dnevnom redu našle i teme oko upisa djece u vrtiće, osnovne i srednje škole, aktivnosti provedene sa studentima, online promocije upisa, te buduće promocije najuspješnijih učenika i nastavnika u nastavi na hrvatskom jeziku protekle školske godine.

O iskustvima obrazovanja na hrvatskom jeziku na stranicam tjednika govorili su maturanati.

Objavljeni su i prilozi o jednom od četiri praznika hrvatske nacionalne zajednice - Danu rođenja Ivana Antunovića, koji je ove godine proslavljen u Monoštoru i o novom broju ilustriranog časopisa Udruge bunjevačkih Hrvata Dužijanca, kao i o desetoj obljetnici HKD-a Šid.

Srpanj

U brojevima tjednika u srpnju donosimo i temu o tome kako je rodna kuća bana Jelačića vraćena hrvatskoj nacionalnoj zajednici poslije 75 godina, nakon što je kupnju kuće financirala država Srbija, a od prve ideje do konačne predaje ključeva prošlo je 17 godina.

Izvijestili smo i o pozivu predsjednika DSHV-a Tomislava Žigmanova da svi državljani Hrvatske koji imaju prebivalište u Srbiji izađu na predstojeće izbore za novi saziv Hrvatskoga sabora, koji će biti održani 5. srpnja. Nakon ovih održanih izbora pisali smo o pobjedi HDZ-a, debaklu Restart koalicije, kao i tome da Davor Bernardić odlazi s mjesta predsjednika SDP-a.

U srpanjskim brojevima tjednika nalaze se i teme o Trideset godina višestranačja u Srbiji, kao i o građanskim prosvjedima u Beogradu koji su uslijedili dan nakon što je predsjednik Vučić 6. srpnja objavio da se od narednog petka do ponedjeljka u Beogradu uvodi policijski sat. Od te mjere, koju je vlast htjela uvesti kako bi se spriječilo brzo širenje koronavirusa, odustalo se naredni dan.

Za naš list govorio je prvi predsjednik DSHV-a Bela Tonković, a u povodu 30 godina od osnutka stranke.

Obrađena je i tema o drugoj generaciji polaznika koja je završila program lektorata hrvatskoga jezika i književnosti pri Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, program za stjecanje kompetencija iz hrvatskoga jezika, kulture i književnosti s metodikom rada, a namijenjen je nastavnom kadru, kao i tema o gospodarstvenim resursima hrvatske zajednice u Srbiji nakon sastanka gospodarstvenika iz Srijema s upraviteljem Fondacije za razvoj hrvatske zajednice u Srbiji Cro-fond Lazarom Cvijinom i inicijativi Fondacije da se napravi registar gospodarstvenika i poljoprivrednih gospodarstava hrvatske zajednice u Srbiji.

Pisali smo i o početku radova na restauraciji spomenika Presvetog Trojstva u Srijemskoj Mitrovici, dodjeli nagrada sudionicima kviza Čitanjem do zvijezda za srednjoškolce, a objavljen je i prvi dio feljtona: 75 godina od pokretanja Hrvatske riječi.

Čitatelji su mogli riječju i fotografijama imati uvid o dužijancama u Žedniku, Lemešu i Maloj Bosni, ali i o tome kako »Zvono nije zazvonilo«, jer je otkazano Takmičenje risara zbog korone, a čitatelje smo informirali i o zavjetno-zavičajnom danu u Vajskoj, otvorenju XXXV. saziva Prve kolonije naive u tehnici slame u Tavankutu, IX. seminaru bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu. Obrađene su i teme o kulturnom turizmu i zbog čega se sve više obitelji odlučuje za život na selu. U srpnju je započet i serijal Naši gospodarstvenici.

Kolovoz

U kolovozu u tjedniku jedna od vijesti je bila kako je predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković razgovarao s predsjednikom DSHV-a Tomislavom Žigmanovim o položaju hrvatske zajednice u Srbiji, osobito iz vizura rezultata i posljedica nedavnih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj i Srbiji, a pozornost smo obratili i na 25. obljetnicu Oluje kada je na Kninskoj tvrđavi 5. kolovoza obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, 25. obljetnica Oluje i Dan hrvatskih branitelja. Također smo pisali i o znanstvenom-političkom skupu o srpsko-hrvatskim odnosima u Golubiću kod Obrovca.

Čitatelje smo upoznali i o sastanku predstavnika hrvatske zajednice s predsjednikom Vučićem, kada se delegacija HNV-a na čelu s predsjednicom Jasnom Vojnić sastala 18. kolovoza, s predsjednikom u Beogradu. Cilj sastanka bio je iskazivanje zahvale predsjedniku Vučiću za izdvojena sredstva za otkup dijela rodne kuće bana Josipa Jelačića, ali se razgovaralo i o otvorenim pitanjima i izazovima s kojima se suočava hrvatska nacionalna manjina u Srbiji.

Osim Jasne Vojnić, u razgovoru su sudjelovali i potpredsjednik HNV-a Željko Šeremešić, vijećnik HNV-a, upravitelj Zaklade Spomen-dom bana Josipa Jelačića Goran Kaurić i predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov, a o detaljima ovog susreta razgovarali smo s predsjednicom HNV-a Jasnom Vojnić.

Razgovarali smo s Petrom Kuntićem, koji je u trideset godina postojanja stranke, bio predsjednik DSHV-a od 2003. do 2015. godine.

»Bavljenje politikom uglavnom donosi benefite, ali nama koji radimo u manjinskoj, posebno hrvatskoj zajednici, prema kojoj većinsko stanovništvo ima veliki animozitet, to je ogroman teret«, rekao je među ostalim, Kuntić. Razgovarali smo i s aktualnim predsjednikom DSHV-a Tomislavom Žigmanovim o 30. obljetnici stranke koji je naglasio kako »manjinsko »samoupravno« tijelo nema niti jednu izvornu nadležnost u svom djelokrugu rada, osim što daje mišljenja na odluke koje donose tijela vlasti, iz kojih su Hrvati isključeni budući da ne postoje zajamčeni mandati«.

Pisali smo o konstituiranju lokalnih vlasti u Novom Sadu, Subotici i Somboru.

Na pragu nove školske godine pozornost smo obratili i na to kako će prvoga rujna u školske klupe sjesti 19. generacija učenika koja će nastavu pohađati na hrvatskom jeziku. Čitatelji su se mogli obavijestiti i o Dužijanci u Đurđinu i o manifestaciji Zahvala za rod pšenice – Kruh svagdanji u Monoštoru, kao i o Dužijanci 2020. u Subotici, neprekinutoj niti u doba korone, jer sada nema ni karuca, nema ni mnoštva mladih u nošnji, a nije bilo ni povorke. U tišinu i mir katedrale stala je Dužijanca.

Donijeli smo i prilog na stranicama tjednika o novoj monografiji ZKVH-a Tradicijska baština srijemskih Hrvata.

Rujan

Devetnaesta generacija prvaša cjelovite nastave na hrvatskom jeziku 1. rujna sjela je u đačke klupe, a mi smo pisali kako su se istoga dana u predvečerje okupili s roditeljima i učiteljicama na svečani prijem u Hrvatskom nacionalnom vijeću. Njih 27, koliko ih se upisalo ove godine, prvaši su OŠ Matko Vuković, Subotica, OŠ Ivan Milutinović, Subotica i Mala Bosna i OŠ Vladimir Nazor, Đurđin.

Pisali smo i o izazovu upošljavanja jezično stručnog kadra na hrvatskom jeziku, kao i dodjeli nagrada i priznanja najboljim učenicima cjelovite nastave na hrvatskom jeziku za postignute izuzetne uspjehe u nastavnim i izvannastavnim aktivnostima tijekom školske 2019./20. godine, koje dodjeljuje HNV.

Jedna od tema bila je o potpisivanju ugovora između Republičke direkcije za imovinu i HNV-a, čime hrvatska zajednica ima reprezentativne prostorije u glavnom gradu Srbije. Prostor veličine 160 četvornih metara nalazi se u samom središtu Beograda, a bit će korišten za potrebe područnog ureda HNV-a i mjesnih hrvatskih udruga.

Vijesti su bile i o sastanku Radne skupine HNV-a i Gradske uprave Novog Sada za rješavanje svih otvorenih pitanja i postizanje sporazuma o suradnji između Grada Novog Sada i HNV-a, kao i o osnutku Mjesne organizacije DSHV-a u Vršcu, te o posjetu predstavnika institucija bošnjačke manjine ZKVH-u.

Čitelji su se mogli obavijestiti i o prezentaciji izvještaja »Mediji na jezicima nacionalnih manjina – istraživanje i analiza«, čiju je izradu podržala Organizacija za euopsku sigurnost i suradnju, koja je održana putem video konferencije.

Pisali smo i o održanim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, katoličkim sadržajima na malim ekranima i o obljetnici Hrvatske čitaonice Fischer iz Surčina.

Donijeli smo i vijest kako je za novog subotičkog biskupa imenovan mons. Slavko Večerin, pisali smo i o proštenju na subotičkoj Kalvariji i dodjeli nagrada subotičkog Katoličkog društva Ivan Antunović, koje je i ove godine dodijelilo tri nagrade za postignuta ostvarenja i kao poticaj za daljnji rad na području povijesti, kulture i duhovnosti među Hrvatima u Bačkoj, te promicanju kršćanskih vrijednosti.

Na stranicama tjednika obrađena je i tema o stogodišnjici osnutka Bunjevačko-šokačke stranke koja je uživala široku podršku bačkih Hrvata, uglavnom onih iz ruralnih dijelova Subotice i Sombora, a čitatelji su se mogli obavijestiti i o proslavi jubileja 250 godina od izgradnje župne crkve Presvetoga Trojstva u Kukujevcima, Smotri dječjih pjevača i zborova koja je održana online, o 19. Danima hrvatske knjige i riječi – danima Balinta Vujkova, gostovanju Zagrebačke filharmonije u Subotici, izložbi s ovogodišnje Kolonije slamarki u Tavankutu i o 27. Festivalu europskog filma Palić.

Listopad

Među događajima zabilježili smo sastanak predsjednice HNV-a Jasne Vojnić i premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, koji su se sastali u Zagrebu, a jedan od priloga bio je o tome kako je simbolično, 16. listopada, na dan rođenja bana Josipa Jelačića, rodna kuća ovog velikana u Petrovaradinu svečano predana na upotrebu Hrvatskom nacionalnom vijeću, odnosno hrvatskoj nacionalnoj zajednici u Srbiji. Ovome događaju nazočili su i najviši državni dužnosnici iz Srbije i Hrvatske – predsjednik Srbije Vučić i izaslanik premijera Hrvatske Plenkovića, ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman.

Izvijestili smo i o posjetu HNV-u hrvatskih dužnosnika Grlića Radmana i tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonka Milasa s kojim je predsjednica HNV-a u Srbiji Jasna Vojnić potpisala Ugovor o financijskoj potpori za provedbu projekata »Izgradnja Hrvatske kuće u Subotici« i »Kadrovsko snaženje hrvatske zajednice u Republici Srbiji«.

Jedna od vijesti je bila i o otkrivanju spomenika biskupu Ivanu Antunoviću, a na stranicama tjednika donijeli smo i vijest o tome kako je Vijeće DSHV-a usvojilo zaključke o proteklim izborima i da će izborna skupština DSHV-a biti održana čim uvjeti koji su propisani u borbi protiv pandemije covid-19 budu tako što dopuštali.

Nakon što je četiri mjeseca od parlamentarnih izbora sastavljena nova srbijanska Vlada, čitatelje smo informirali o toj Vladi ograničenog trajanja, o novim i novim-starim ministrima i ministricama, o kabinetu premijerke Ane Brnabić koji će imat 21 resor, među kojima su tri nova: Ministarstvo za brigu o selu, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, kao i o izjavi lidera SNS-a i predsjednika Srbije Vučića, koji je rekao poslije sjednice Predsjedništva stranke da će nova Vlada Srbije biti ograničenog trajanja i da će predsjednički i novi parlamentarni izbori biti održani najkasnije 3. travnja 2022. godine

Donijeli smo na stranicama tjednika i izvješće o Prazniku hrvatske zajednice – Danu rođenja bana Jelačića koji je proslavljen u Petrovaradinu, kao i o panel raspravi »Vojvodina između šutnje i zaborava«, koja je organizirana u Novom Sadu, a na kojoj se govorilo o protjerivanju Hrvata iz Petrovaradina i Srijemske Kamenice tijekom 90-ih. Jedna od tema je bila i o istraživanju socijalnih odnosa između etničkih zajednica u Srbiji koje su proveli Centar za istraživanje etniciteta i Institut društvenih nauka iz Beograda uz potporu Fonda za otvoreno društvo, a bavili smo se i temom o odnosu između medija i kulture.

Pisali smo i o udruzi Tragovi Šokaca iz Bača koja je obilježila 10 godina rada, o početku rada prvih jaslica na hrvatskom jeziku, te o XVIII. Pokrajinskom susretu hrvatskih pučkih pjesnika Lira naiva u Somboru, te o završetku 19. Dana hrvatske knjige i riječi – dani Balinta Vujkova u Subotici.

Studeni

Kako je Srbija 28. listopada dobila novu Vladu koju će ponovno voditi dosadašnja premijerka Ana Brnabić, jedna od tema je bila o mandatu te Vlade koji neće trajati uobičajene četiri godine već najdulje do travnja 2022., kada se u Srbiji očekuju izvanredni izbori na svim razinama. Jedna od vijesti je bila i kako su na 4. sjednici Skupštine Vojvodine 13. studenoga izabrani zamjenici pokrajinskih tajnika, među njima iz redova hrvatske zajednice Goran Kaurić, koji je izabran za zamjenika tajnika za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama, te o imenovanju podtajnika i pomoćnika na sjednici Pokrajinske vlade 12. studenoga, među njima i pripadnika hrvatske zajednice Mladena Petreša koji je imenovan za pomoćnika tajnika za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Izvijestili smo i o posjetu veleposlanika Hidajeta Biščevića Somboru, gdje se susreo s predstavnicima gradskih vlasti i hrvatskim udrugama koje djeluju na području Grada Sombora. Pisali smo o obilježavanju 29. godišnjice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu čija je obrana slomljena 18. studenoga 1991. godine. Jedna od tema bila je o zbirki spisa, nakon što je Fond za humanitarno pravo predstavio dosje Logori za Hrvate na teritoriji Srbije kroz koje je prošlo 7.000 ljudi, a predstavili smo i knjigu Hrvati iz Srijema, Banata i Bačke – Progon i etničko čišćenje (1991. – 1995.) autora Zlatka Pintera. Pisali smo i o prvom sastanku ministrice za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordane Čomić s predstavnicima nacionalnomanjinskih vijeća u Srbiji i izvijestili o 44. sjednici HNV-a, na kojoj je Katica Naglić imenovana za upraviteljicu Fondacije Antun Gustav Matoš, Vojislav Temunović za člana Izvršnog odbora HNV-a za kulturu (na mjesto nedavno razriješenog člana Darka Sarića Lukendića), a Bernadica Ivanković je imenovana za članicu Odbora za kulturu, a na sjednici su među ostalim, usvojene i odluke o utvrđivanju ustanova kulture i obrazovanja od posebnog značaja za hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji.

Istražili smo i kako danas žive starosjedioci Gibarca, pisali smo i o društvenom i političkom životu Hrvata u Tavankutu između dva svjetska rata, kao i o premijeri predstave Avaške godine, poetskom prikazu knjige poezije koju je napisao Milovan Miković, u izvedbi glumaca Književno-teatarskog kružoka HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice, a djelo je dramatizirala i režirala voditeljica spomenutog kružoka Nevena Mlinko. Na stranicama tjednika počelo je objavljivanje kronologije o postavljanju spomenika biskupu Ivanu Antunoviću, a izvijestili smo i o premijeri dokumentarnog filma pod nazivom Ovako smo počeli, u kojem 18-ero folkloraša iz prve generacije koja je igrala u tadašnjem Hrvatskom kulturno-umjetničkom društvu Bunjevačko kolo govori o svojim sjećanjima na ta vremena.

U povodu 100 godina od rođenja književnog povjesničara, leksikografa i pjesnika Ante Sekulića pisali smo o njegovom radu i djelu, a tematski je obuhvaćen i aktualni moment književne periodike u Srbiji.

Prosinac

Na koncu godine jedna od vijesti je bila kako je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio Odluku o privremenoj zabrani, odnosno ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Hrvatske kojom su ulasci putnika, uz pojedine izuzetke, dozvoljeni samo uz predočenje negativnog PCR testa na covid-19 ne starijeg od 48 sati. Objavili smo i vijest povodom najnovijeg slučaja uznemiravanja i prijetnji novinaru Dinku Gruhonjiću. Na zgradi u Novome Sadu u kojoj živi novinar Gruhonjić ispisani su niz grafita koji sadrže najbrutalnije elemente govora mržnje, a jedan od grafita sadržavao je i riječ ustaša – termin koji se koristi kada se nekoga želi označiti neprijateljem srbijanskih nacionalnih interesa.

Izvijestili smo i o simboličnom uručenju stiliziranoga ključa, čime je prostor u središtu Beograda, koji je država nedavno ustupila Hrvatskom nacionalnom vijeću, predan na upravljanje novoutemeljenoj Fonaciji Antun Gustav Matoš. Upraviteljici Fondacije Katici Naglić ključeve je uručila predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

Objavili smo i priloge o Konferenciji o manjinskim i regionalnim medijima u Novom Sadu i o konferenciji novosadskog Centra za regionalizam »Utjecaj manjinskih uprava – samouprava – organizacija na proces donošenja odluka na svim razinama vlasti u Srbiji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji«.

Pisali smo o trideset godina od prvih višestranačkih izbora u Srbiji na kojima su se na svim izborima do danas za svoje zastupnike borile i stranke nacionalnih manjina samostalno ili u koalicijama, nastojeći se prilagoditi izbornim uvjetima i pravilima. U prosincu za Hrvatsku riječ govorili smo s Aleksandrom Skenderovićem, dobitnikom priznanja Ban Josip Jelačić i Gordanom Čomić, ministricom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Čitatelje smo informirali i o dodjeli materijalne potpore/stipendije učenicima cjelovite nastave na hrvatskom jeziku, ugovori su potpisani između roditelja/učenika i HPD-a Bela Gabrić, odnosno predsjednice te udruge Margarete Uršal, kao i o potpisivanju ugovora između roditelja i HPD-a Bela Gabrić o sufinanciranju prijevoza učenika, te o obilasku predstavnika udruge Naša djeca škola u kojima se izučava predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture.

Istražili smo i kako živi hrvatska zajednica u selu Vašica, koje se nalazi u šidskoj općini na svega nekoliko kilometara od Šida, jedna od tema je bila i o ugostiteljstvu u Srijemu u vrijeme pandemije koronavirusa, a pisali smo i o rekonstrukciji mosta Šmaguc, na kanalu Dunav – Tisa – Dunav, kod Monoštora koja je konačno završena, jer je od najava rekonstrukcije mosta i obećanja raznih političara prošlo više od jednog desetljeća.

Čitateljima smo predstavili likovnu monografiju pod nazivom Cilika Dulić Kasiba, autorice Olge Šram, u nakladi ZKVH-a. Tematski smo obilježili jubilej 15 godina nakladničke djelatnosti NIU Hrvatska riječ.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika