Aktualno Aktualno

Velika materijalna šteta i ljudske žrtve, pomoć stiže i iz Srbije

U utorak, 29. prosinca, Hrvatsku je  pogodilo više potresa. Najrazorniji je bio potres koji je Petrinju i šire područje pogodio u 12 sati i 19 minuta. Epicentar je bio pet kilometara jugozapadno od Petrinje na dubini od 11.5 kilometara. Magnituda potresa iznosila je 6.2 prema Richteru.

Nakon tog potresa, uslijedilo je 16  potresa magnitude iznad tri, a  svi su zabilježeni  u Petrinji i okolici na dubini od pet do 10 kilometara. 

Ovim potresima prethodio je potres jakosti 5,2  po Richteru, koji je pogodio u ponedjeljak ujutro sjeverozapadni dio Hrvatske s epicentrom 12 kilometara jugozapadno od Siska.

Tlo na području pogođenom potresima nije mirovalo ni danas (srijeda 30. prosinca). Potres magnitude 4,9 prema Richteru pogodio je u srijedu ujutro središnju Hrvatsku.

Dogodio se u 6,15 sati na dubini od 10 kilometara s epicentrom 37 kilometara jugoistočno od Zagreba i 18 kilometara zapadno od Siska.

Seizmološka služba RH objavila je da je područje Petrinje jutros zatresla serija od tri potresa nakon 6 sati magnitude  4.7, 4,8 i  3,9.

U potresu je stradalo sedmero ljudi, a desetci su povrijeđeni, a materijalna šteta je velika.

Pomoć stradalima

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić rekao je u  kako će Vlada odmah uplatiti 120 milijuna kuna pomoći potresom ugroženim područjima, očekuje i pomoć EU u sanaciji šteta, a građane je zamolio da pomoć uplaćuju službenim kanalima, jer su se pojavili i lažni računi.

Tih 120 milijuna kuna tek su početak pomoći, a bit će odobrena na današnjoj sjednici Vlade iz proračunske zalihe, rekao je Marić.

U pomoć u se uključili brojni građani Hrvatske koji su pokrenuli akcije prikupljanja pomoći, koji su se uključili kao volonteri, koji su upitili materijalnu pomoć ili su ponudili smještaj za obitelji koje su ostale bez svojih domova.

Poruke solidarnosti iz Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je Srbija spremna pružiti svaku vrstu pomoći Hrvatskoj poslije potresa u Petrinji. 

»Nadam se da je prošlo uz minimalne žrtve i pružit ćemo svaku pomoć. Želim im da se oporave i brzo obnove sve objekte«, rekao je Vučić tijekom posjeta Zaječaru, gdje je doznao vijest o potresu u Petrinji, Sisku i okolici.

»Ako možemo bilo kako pomoći kao Srbija, pomoći ćemo. Veoma mi je žao i spremni da pružiti svaki vid pomoći, financijsku, tehničku«, ponovio je Vučić.

Prema pisanju lista Kurir, Vučić je poslao pismo Vladi Srbije u kojem je zamolio da se milijun eura iz slobodnih sredstava prebaci Vladi Hrvatske kao pomoć zbog serije potresa.

Asocijacija neovisnih intelektualaca Skupštine slobodne Srbije pozvala je jučer navečer na solidarnost s građanima Hrvatske pogođenim potresima te ocijenila kako nesretni događaji uvijek podsjete koliko su sudbine ljudi na ovim našim prostorima isprepletene i koliko je važno da se međusobno ispomažemo i podržavamo.

Svim građanima Srbije upućen je poziv da, sukladno svojim mogućnostima, obiteljima Petrinje i okolnih sela koje su ostale bez domova ponude privremeni smještaj.

Nevladina građanska Inicijativa »Ne davimo Beograd« je za danas u podne najavila održavanje skup podrške i solidarnosti s građanima Hrvatske, a skup će biti održan ispred Veleposlanstva Hrvatske u Beogradu.

Poruku suosjećanja i solidarnosti s građanima Hrvatske uputila je i Stranka moderne Srbije.

»Svim srcem smo uz naše komšije i nadamo se da će im vlada Republike Srbije, kako i pristaje u duhu solidarnosti, ponuditi pomoć«, navedeno je u priopćenju, uz poruke najdublje sućuti obiteljima koje su u katastrofalnom potresu izgubili svoje najmilije.

H. R.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika