Kolumne Kolumne

Kamenčići u cipeli

U ovom broju Hrvatske riječi objavili smo popis hrvatskih naziva mjesta u Vojvodini. Onaj službeni, koji je tiskan u Službenom listu AP Vojvodine. Trebali bi ga pročitati i oni kojima je u opisu posla provedba manjinskih prava i spram tog popisa uskladiti ploče sa službenim nazivima mjesta. Trebali bi ga pročitati i oni kojima je u opisu posla kontrola provedbe manjinskih prava. I, naravno, poduzeti mjere da se sve nepravilnosti, nedostatci i isprave.

O provedbi manjinskih prava pišemo u trećem nastavku serijala Sudjelovanje manjinskih zajednica u procesima donošenja odluka. Autor Darko Baštovanović kao problem iznosi što u području participacije nacionalnih manjina Srbija dobija negativne ocjene Vijeća Europe. Baštovanović podcrtava da se ove ocjene posebno odnose upravo na pripadnike novih manjinskih zajednica kao što su Hrvati, Bošnjaci i Albanci, dakle one manjinske zajednice za čije unaprjeđenje položaja pitanje sudjelovanja u procesima donošenja odluka igra ključnu ulogu.

A godina na izmaku mogla bi se nazvati i godinom u kojoj Srbija nije otvorila niti jedno poglavlje u pregovorima s EU. Jedan od kamenčića u cipeli jest vladavina prava i medijske slobode. Tako smo poslije šet godina od otvaranja pregovora s EU došli u godinu u kojoj nije otvoreno ni jedno novo poglavlje. I to se prvi puta desilo od kraja 2015. godine, kada je Srbija otvorila prvo pregovaračko poglavlje.

Za usporedbu može poslužiti primjer Hrvatske koja je u razdoblju od šest godina započela pregovore s EU (2005. godina) i potpisala Ugovor o pristupanju Europskoj uniji (2011. godina).

Šestogodišnje razdoblje pregovora s EU je i iza Srbije, s tom razlikom što je do sada otvoreno tek nešto više od polovine pregovaračkih poglavlja, privremeno su zatvorena tek dva, a ukupno ih je, da podsjetimo, 35. Razumljivo je onda pitanje koliko su realne procjene zvaničnika EU prije dvije godine da bi Srbija u EU mogla ući 2025. godine.

Očito je tada pogrešno procijenjeno koliko je za zemlje zapadnog Balkana (kako ovo područje nazivaju EU zvaničnici) teško istresti kamenčiće iz cipela koje nose kroz desetljeća. Žuljaju, smetaju, usporavaju, kao da su stijene a ne kamenčići, ali se ne istresaju iz cipela.

Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika