Aktualno Aktualno

O obrazovanju u uvjetima pandemije

Pokrajinski pučki pravobranitelj je prošlog petka organizirao online konferenciju na temu »Obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina u uvjetima pandemije«. Skup je organiziran kako bi se ukazalo na pozitivne primjere, ali i nedostatke do sada primjenjivanih alternativnih oblika nastave, objavio je Ured pokrajinskog zaštitnika građana.

Skupu su, uz ombudsmana prof. dr. Zorana Pavlovića i zamjenika ombudsmana za zaštitu prava nacionalnih manjina Jánosa Orosza, prisustvovali i predstavnici Pokrajinskog tajništva za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, nacionalnih vijeća nacionalnih manjina na čijim se jezicima izvodi nastava u vojvođanskim osnovnim i srednjim školama, ravnatelji, nastavnici razredne i predmetne nastave, školski psiholog, kao i predstavnici srpske manjine u Mađarskoj i Hrvatskoj.

Zoran Pavlović je ukazao na potrebu zaštite integriteta nastavnika, kao i zaštite prava na privatnost djece prilikom korištenja elektroničkih uređaja tijekom nastave na daljinu. Pomoćnica pokrajinskog tajnika za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Biljana Kašerić je upoznala sudionike skupa s nadležnostima pokrajinskog tajništva u području obrazovanja, navodeći da je suradnja s nadležnim ministarstvom i nacionalnim vijećima veoma uspješna.

Predstavnici nacionalnih vijeća su iznijeli podatke o broju snimljenih satova, o načinu organiziranja online-nastave. Izrazili su zadovoljstvo suradnjom s Ministarstvom prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja i ukazali na potrebu organiziranja obuka i seminara za nastavno osoblje i u budućnosti.

Predstavnici škola su upoznali sudionike sa svojim neposrednim iskustvima u vezi s funkcioniranjem nastave, provjere znanja, ocjenjivanja u novonastalim okolnostima. Sudionici su se usuglasili u pogledu zaključaka da je za pohvalu promptno reagiranje Ministarstva prosvjete odmah nakon proglašenja epidemije, čime su izbjegnute negativne posljedice zatvaranja škola i izostanka redovne nastave. Uvođenje online nastave na srpskom jeziku je veoma brzo upotpunjeno i predavanjima na jezicima nacionalnih manjina, koja su emitirana preko televizijskih kanala dostupnih na cijelom teritoriju Pokrajine. Adekvatnom reakcijom je i učenicima pripadnicima nacionalnih manjina omogućena nastava, stjecanje znanja i svladavanje nastavnog gradiva na jeziku njihovog školovanja. Nove mjere uvedene početkom tekuće školske godine nametnule su nastavnicima i nova zaduženja. Sudionici skupa su na kraju konstatirali da je stalna međusobna komunikacija svih aktera u obrazovnom procesu u ovom trenutku od izuzetnog značaja.

U radu konferencije je sudjelovala članica Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća zadužena za obrazovanje Margareta Uršal.

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika