Tema Tema

Sigurni na putu od doma do škole

Prijevoz učenika od kuće do škole i suprotno mnogim je roditeljima jedina opcija da mogu svoju djecu upisati u cjelovitu nastavu na hrvatskom jeziku. O prijevozu se puno govorilo i pisalo, ali na početku svake školske godine se sve počinje iznova, jer se uključuju nova djeca, s novih odredišta.

Donedavno je Hrvatsko nacionalno vijeće kompletan prijevoz dijelilo s Mađarskim nacionalnim vijećem na teritoriju Grada Subotice, no to i nije bilo najbolje rješenje, jer su djeca na pojedinim linijama bila prinuđena presjedati. Događalo se i da kasne na nastavu, jer na teritoriju Grada nije ujednačeno vrijeme početka nastave u svim osnovnim školama.

Prednosti samostalnog prijevoza

»Hrvatsko nacionalno vijeće sustavno prati sve izazove koji postoje u obrazovanju na hrvatskome i većinu uspijeva na pozitivni način i riješiti. Tako je i u slučaju besplatnog prijevoza za učenike nižih razreda koji stanuju udaljeno od škola koje pohađaju. Njih nije mali broj i bilo je zahtjevno sve posložiti i organizirati, a željeli smo da roditelji ne moraju imati nikakvog dodatnog troška«, kaže predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

Tako je od prije dvije godine na liniji 1, koja pokriva postaje Klisa – Šandor – Prozivka – OŠ Ivan Milutinović – OŠ Matko Vuković i nazad, samostalni prijevoz. Na ovoj liniji putuje 19 učenika, a po riječima prijevoznika Josipa Kujundžića putanja od centra Subotice do Klise iznosi oko 14-15 km, a na putu do škole, dakle od Klise do Subotice, kada ih kupi na nekoliko lokacija, ima oko 18-19 km. U povratku je kilometraža obrnuta, što ukupno predstavlja dnevno dva puta po 32-33 kilometra.

»Živimo na salašu, na Čantavirskom putu i organizirani prijevoz nam izuzetno puno znači. Josipa je treći razred, Nikola je drugi, a Marija ide u vrtić Marija Petković-Biser. Kada bismo ih morali sami nositi, morali bismo ostaviti sav posao i cijeli dan biti u autu, a da ne kažem da nam je to i velika financijska pomoć. Ono što je nama još kao roditeljima bitno jest da su djeca sigurna na putu do škole i nazad. Izuzetno smo zadovoljni i zahvalni svima koji su pridonijeli da ovakav način prijevoza zaživi. Iskreno se nadamo da će to tako ostati i u budućnosti«, kaže Mirjana Ivanković Radak.

Linija 2, koja je od ove jeseni samostalna, obuhvaća prijevoz djece na relaciji Crveno selo – Mali Bajmok – OŠ Matko Vuković, a njom svakodnevno do škole dolazi 11 učenika, koji naprave krug u jednom pravcu od 16 kilometara.

»Imamo troje djece, David je u četvrtom razredu, Matea je drugi razred, a Danilo ide u vrtić. S obzirom na to da smo i suprug i ja u radnom odnosu i da radimo u smjenama, prijevoz djece do škole i nazad nam izuzetno puno znači. Do naše kuće ne ide nikakva gradska linija autobusa, a dijete do škole mora proći kroz industrijsku zonu i Buvljak u Malom Bajmoku, koji su sve samo ne siguran put do škole«, kaže Marina Cvijanov.

Jedina linija, koja je za sada dvojna s Mađarskim nacionalnim vijećem, jeste linija 3, Radanovac – Kertvaroš – OŠ 10. oktobar – OŠ Matko Vuković.

»Organizirani prijevoz nam je izuzetno velika pomoć. Stanujemo u Kertvarošu i zapravo ni ne znam kako bi sve izgledalo da nema prijevoza«, kaže Dražen Petrekanić i dodaje: »Supruga i ja radimo i jednostavno bi bilo nemoguće dijete voziti u školu i iz škole tijekom radnog vremena. Martin je sada četvrti razred OŠ Matko Vuković i da nema prijevoza bili bismo prinuđeni upisati ga u neku bližu školu na srpskom jeziku. Mislim da je u današnje vrijeme svakom roditelju najvažnije da je njegovo dijete sigurno na putu do škole i nazad. Također znamo da točno na vrijeme stiže u školu, ali i doma iz škole. Brojne su prednosti ovoga prijevoza i nadam se da će tako ostati i ubuduće.«

Financijska pomoć iz Vukovarsko-srijemske županije

Svega ovoga ne bi bilo da nije osigurano dovoljno financijskih sredstava, jer sav spomenuti prijevoz za djecu je besplatan, no ne i za nalogodavca, a u ovome slučaju to je Hrvatsko nacionalno vijeće, koje u svom proračunu nema sredstva za ovu namjenu.

»Zadaća politike, a onda i političara, je osigurati preduvjete kako bi se određeni cilj ostvario. Svjesni smo da broj učenika koji se obrazuju na hrvatskom, zbog disperziranosti Hrvata na teritoriju Grada Subotice, uvelike ovisi i o dostupnosti obrazovanja na materinskom jeziku, što se uspješno rješava osiguranjem njihova prijevoza. Naravno, to nije besplatno, te smo u dogovoru s načelnikom Općine Stari Jankovci Draganom Sudarevićem za pomoć zamolili i druge gradonačelnike i načelnike općina iz Vukovarsko-srijemske županije, koji su pozitivno odgovorili. I ovom inicijativom koja je uspješno realizirana posvjedočili smo da je DSHV tu radi podrške Hrvatima i njihovim konkretnim potrebama«, kaže predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.

Tako je za organizirani prijevoz učenika i sufinanciranje autobusnih karata osigurano 1.038.540,38 dinara, a novac je došao iz matične domovine.

»Iz dugogodišnjega prijateljstva s Tomislavom Žigmanovim saznao sam i prepoznao probleme s kojima se susreću Hrvati u Vojvodini. Najmanje što sam mogao je s kolegama načelnicima općina financijski pomoći realizaciju projekta prijevoza djece koja su u nastavi na hrvatskom jeziku. Ističem da su se svi rado odazvali i obećali sudjelovati u sličnim inicijativama. Ulaganje u djecu je ulaganje u bolje sutra i budućnost koja je pred nama. Upravo su to bili porivi kojima se treba voditi i nikada ne posustati, jer je to najbolja dugoročna investicija. Drago mi je da su sve kolege načelnici prepoznali zajednicu, Hrvate u Vojvodini, pružili ruku prijateljstva i suradnje uz poruku da niste sami i zaboravljeni od matice«, kaže načelnik Općine Stari Jankovci Dragan Sudarević.

Kada su se osigurala sredstva, bilo je potrebno i organizirati sam prijevoz.

»Tražili smo najpovoljniju ponudu, ali i odgovorne autoprijevoznike kako bi naši mališani bili u sigurnim rukama. Prošle godine smo imali samo jednu liniju samostalno, a druge dvije u suradnji s Mađarskim nacionalnim vijećem. Sada zahvaljujući dobivenim sredstvima imamo dvije zasebne linije i mogućnost prijevoza djece od kućnog praga do škole«, kaže Nataša Stipančević zadužena za obrazovanje u HNV-u.

Prijevoz bi značio svima, ali...

Uz spomenute zasebne linije, koje koristi ukupno 33 učenika, nastavljeno je i sufinanciranje gradskih i prigradskih autobusnih karata za učenike koji su osnovnu školu završili na hrvatskom jeziku i nastavljaju školovanje na hrvatskom jeziku. Tako subvencionirane mjesečne karte koristi još 30 učenika, njih devet na gradskim linijama i 21 učenik u prigradskim linijama.

»Veliku zahvalnost dugujemo gradovima i općinama iz Vukovarsko-srijemske županije iz Hrvatske koji su u svojim proračunima našli sredstva za Hrvate u Vojvodini i našu djecu, te donirali navedeni iznos«, kaže predsjednica Odbora HNV-a za obrazovanje Margareta Uršal, koja pojašnjava kako je riječ o osam općina: Gunja, Vođinci, Lovas, Andrijaševci, Stari Jankovci, Bogdanovci, Ivankovo, Bošnjaci, te dva grada – Vinkovci i Vukovar.

»Cilj nam je jednoga dana obuhvatiti svu djecu osnovnoškolske dobi organiziranim prijevozom, jer su vremena neizvjesna i nesigurna pa bi prijevoz vjerujemo značio svakoj obitelji. Ali, za to je potrebno iznaći dodatna sredstva«, kaže Uršal i dodaje da je ove godine potporu prijevozu učenika osiguralo i HPD Bela Gabrić putem natječaja Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Ono što su istaknuli svi sugovornici jest da je i ovo jedan vid promocije nastave na hrvatskom jeziku, te možda i pravi put da učenika u cjelovitoj nastavi bude još više.

Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika