Kultura Kultura

Recitiranje na daljinu

Protekli vikend bio je u znaku poezije. Pokrajinska smotra recitatora, XIX. po redu, okupila je djecu iz Vojvodine, koja su učenici cjelovite nastave na hrvatskom jeziku ili koji izučavaju predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture.

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije recitatori koji su govorili na hrvatskom jeziku, kao i na dijalektima (bunjevačkoj i šokačkoj ikavici) »susreli su se« virtualno 5. prosinca putem ZOOM platforme. Bio je to još jedan dokaz da za lijepu riječ ne postoje prepreke.

Smotra dostupna široj javnosti

Organizator smotre - Hrvatska čitaonica iz Subotice, ne samo da nije htjela prekinuti kontinuitet u održavanju Smotre nego je na ovakav način i široj publici otvorila vrata. Smotra je izravno prenošena putem Facebook profila Hrvatske čitaonice, a nakon toga je objavljena i na njihovom YouTube kanalu, te je svi zainteresirani mogu pogledati odgođeno.

Iako je ovakav način održavanja za organizatore pa i sudionike bio nov i nepoznat, predsjednica Hrvatske čitaonice Bernadica Ivanković kaže:

»Svima nam je ovo bilo novo iskustvo, ali sada na kraju mogu reći da sam zadovoljna što smo uspjeli smotru i u ovim uvjetima održati.«

Na ovogodišnjoj smotri sudjelovalo je oko šezdeset recitatora, i to iz Monoštora, Sonte, Berega, Vajske, Plavne, Srijemske Mitrovice, Tavankuta, Đurđina, Male Bosne, Žednika i Subotice.

»U odnosu na prijašnje godine, odziv sudionika je za nijansu slabiji, a vjerojatno je jedan od razloga i to što je ovoga puta trebalo snimiti recitatora i poslati video uradak. Dobra volja je postojala, i ako pogledamo da je prijašnjih godina sudjelovalo oko 80 djece, mislim da u ovakvim uvjetima itekako trebamo biti zadovoljni. Svi znamo da je stariji uzrast djece u online nastavi i da je bilo teško pripremati se, ali je hvale vrijedno da nisu odustali. Dapače, bilo je slučajeva da su se djeca sama javljala da žele sudjelovati«, kaže Ivanković.

Knjiga na dar

Za sudjelovanje na smotri svaki recitator je nagrađen knjigom na hrvatskom jeziku, koja će svima biti poslana, a tko su oni najbolji ocjenjivalo je stručno povjerenstvo koje su činili predsjednik povjerenstva, glumac Narodnog kazališta u Subotici Milan Vejnović, Filip Čeliković i Bernadica Ivanković iz Subotice.

»Vidljivo je da fali još rada s mentorima, no, moramo biti svjesni činjenice da je ovo bio dodatni napor i djeci i mentorima, te da nisu svi imali jednake uvjete za snimanje i rad. Kvaliteta je nešto niža nego prethodnih godina, ali činjenica da su se ljudi odazvali i u ovim uvjetima je puno značajnija«, kaže Bernadica Ivanković i pojašnjava kako se za sljedeću godinu planira organizirati seminar za mentore na kom će biti riječi o tome kako treba raditi i pripremati djecu za recitiranje.

Iako je godinama unazad nagrada za najbolje recitatore bila put u Osijek ili neko mjesto u Hrvatskoj, to je ove godine moralo izostati. Iz Hrvatske čitaonice poručuju kako se nadaju da će već sljedeće godine moći nadoknaditi propušteni put.

Popis svih nagrađenih recitatora možete pogledati na Facebooku Hrvatske čitaonice i na stranicama podlistka za djecu Hrcko, a ako se želite priključiti ovoj sjajnoj ekipi, već sada možete početi promišljati što biste mogli recitirati dogodine.

Održavanje smotre pomogli su: Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Grad Subotica i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Ž. V.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika