Kultura Kultura

Osjećajna dječja spisateljica

U ponedjeljak, 7. prosinca, navršilo se 150 godina od rođenja Marije Tomšić Im, hrvatske književnice podrijetlom s prostora današnje Vojvodine. Naime, Tomšić Im je rođena u Srijemskoj Mitrovici 1870. godine, a nakon završenih nižih razreda gimnazije u tom gradu, završava preparandiju u Zagrebu, te službuje kao učiteljica u Slavoniji i Srijemu.

Pisala je pjesme, crtice i novele. Najpoznatija je po književnim djelima za djecu, a objavljivala ih je u časopisima Smilje i Bršljan. Pripada prvom razdoblju hrvatske dječje književnosti. Svoju prvu pripovijest Tri ružice objavljuje 1892. u časopisu Smilje. Njezine pripovijesti za djecu i mladež odlikuju se vrlo jednostavnim stilom, a u njima je preko prepoznatljivog tematsko-stilskoga kompleksa iz prirode progovorila o osnovnim životnim vrijednostima. Marljivo stilizirani didakticizam uspjela je umontirati i u pripovijesti koje su nastale na temelju stvarnih događaja (npr. pripovijesti Jozin duh, 1900., Deda Tuna, 1905.).

Njezine pjesme i prozu obilježava izrazita osjećajnost u doživljaju djece, prirode i događaja iz života. Pjesme su joj prigodne, vezane uz blagdane, svečanosti i godišnja doba, navodi se u informacijama o književnici na internetskoj stranici Knjižnica grada Zagreba.

Crtice i novele objavljivala je u Viencu i Prosvjeti. U prozi stvara tri tipa priče: romantično-ćudoredne priče, zapise o djeci i djetinjstvu te priče uživljavanja u svijet stvari, biljaka i životinja. Pripadala je nizu autorica ženskog slavonskog pisma s kraja 19. i prve polovice 20. stoljeća.

Djela: Pripovijesti (Jednakom mjerom i Mjesto sjaja i bogatstva), Sušak, 1903.; Sabrane pripovijetke i pjesme za mladež, Zagreb, 1909. (knjiga je dostupna i u Digitalnoj zbirci Knjižnica grada Zagreba –www.digitalnezbirke.kgz.hr).

Također, bila je i urednica časopisa za mladež Bršljan. Bršljan je izlazio mjesečno tijekom 18 godišta, od 1873. do 1903. Urednik mu je bio Ljudevit Tomšić, svekar Marije Tomšić Im. Nakon njegove smrti, od 1902. urednica je bila ova književnica.

Uvrštena je u antologiju Hrvatska riječ u Srijemu: antologija srijemskih pisaca iz 1995. godine prireditelja Dubravka Horvatića.

Bila je među prvim članicama Društva hrvatskih književnika osnovanog daleke 1900. godine. Preminula je 30. studenoga 1950. u Zagrebu.

Priredio: D. B. P.

 

 

 

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika