Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Uspjeh uvjetovan zajedničkim radom

Obitelj Živković iz Sota se više od dva desetljeća bavi proizvodnjom suhomesnatih proizvoda. Svoju mesnicu i klaonicu otac Ivica Živković otvorio je devedesetih godina u svojoj obiteljskoj kući. Mesarski zanat izučio je 1971. godine u Bačkoj Palanki kod majstora Petrovića, a već ratnih devedesetih godina odlučuje se baviti mesarskim zanatom u svojoj kući. U posao uključuje cijelu obitelj. Već tada njegov trinaestogodišnji sin Stiven počinje pomagati svom ocu, a poslije završene osnovne škole odlučuje nastaviti mesarski zanat. Danas je u kompletan proces proizvodnje i prodaje srijemskih delikatesa uključena cijela Stivenova obitelj: majka Marija, supruga Ružica, kćeri Slavica, Katarina, sin Kristijan, te najmlađa kći Ana Marija. Osim proizvodnje suhomesnatih delicija, ova vrijedna obitelj se bavi i poljoprivredom: hrane goveda, svinje, ovce, a supruga Ružica pravi sir, održava higijenu u svim objektima, prodaje robu i brine o četvero djece.

Prepoznatljiv brend

Budući da svoju mesnicu i klaonicu imaju u svom mjestu u Sotu, koje se nalazi na regionalnoj cesti koja vodi od Šida ka Iloku, Bačkoj Palanki, Novom Sadu, već godinama imaju svoje stalne mušterije koje ih redovito posjećuju i kupuju njihove srijemske delikatese: čvarke, kobasice, šunku, kulen, tlačenice, ali i domaće salame (tirolske) po kojima su Živkovići također prepoznatljivi. Za cijeli proces proizvodnje i prodaje zadužen je Stiven, iako je i otac Ivica, koji je sada u mirovini, uvijek tu da pomogne, kako savjetima tako i u samom poslu.

»Završio sam osnovnu školu u najgore vrijeme, u vrijeme ratnog stanja, kada su se mnoga poduzeća u šidskoj općini zatvarala. Odlučio sam izučiti mesarski zanat i tako pomoći ocu. ‘Krao’ sam zanat od njega, a kasnije sam ga izučio u Srijemskoj Mitrovici. Bilo nam je teško u početku. Uvjeti za rad su tada bili mnogo teži nego danas. Sve se radilo ručno. Ručno smo miješali i pravili suhomesnate proizvode. No, tada je to bilo lakše naplatiti nego danas«, kaže Stiven.

Također navodi da su se nekada proizvodi i više prodavali. Za velike blagdane, rođendane i razna slavlja su se kupovali janjci, odojci, dok se to danas slabo prodaje.

»Najviše se prodaju čvarci, kulen, kobasica, slanina, i to uglavnom dođu kupiti ljudi iz okolnih mjesta. Prije pandemije koronavirusa najveći broj mušterija nam je dolazio iz susjedne Hrvatske. To su uglavnom naše stalne mušterije koje, nažalost, sada zbog ograničenog kretanja i nemogućnosti prelaska granice ne mogu doći kupiti naše proizvode. Moram reći da, iako je nekada bilo manje novca pa čak i za vrijeme inflacije, uvijek je bilo sirovine. Sada su tovljenici jeftini i seljak tu nema nikakve zarade. Ali raditi se mora i mi smo toga svjesni. Zato smo se kao obitelj svi udružili i radimo zajedno. Jer, bolje je da smo svi skupa i da zajedno poslujemo nego da radimo kod privatnika za minimalnu plaću«, navodi mesar iz Sota.

Opstanak zahvaljujući kvaliteti

Kao glavni razlog opstanka ovog tradicijskog obrta Stiven na prvom mjestu ističe upravo zajedništvo, te kvalitetu njihovih proizvoda po kojima su poznati nadaleko.

»Zahvaljujući našem dugogodišnjem radu, uspjeli smo uvesti novu tehnologiju te osuvremeniti proizvodnju u skladu sa svojim mogućnostima, budući da subvencije države nikada nismo koristili. Proizvodimo isključivo domaće proizvode i na prvom mjestu vodimo računa o kvaliteti po kojoj nas stalne mušterije i prepoznaju. Osim u našem mjestu, gdje u svojoj mesnici prodajemo svoje proizvode, redovito sudjelujemo na manifestacijama kao što su Sremska kobasicijada u Šidu i Kulenijada u Erdeviku. Tu nam se pruža mogućnost da naše delicije kušaju i probaju brojni posjetitelji i iz udaljenijih mjesta i susjednih zemalja koji posjećuju te manifestacije«, navodi Stiven.

Kako dalje ističe, mjere zbog pandemije su znatno utjecale na smanjenje prihoda. Trenutno svoje proizvode prodaju samo u mesnici u Sotu.

»Zbog smanjene prodaje proizvoda bili smo primorani smanjiti proizvodnju. Rashodi su nam veliki, a prihodi trenutno mali. Moramo redovno plaćati porez, doprinose, a u ovakvim okolnostima kada nam je onemogućen plasman robe na druga tržišta i kada je smanjena naplata, ne poslujemo pozitivno. Zato smo i smanjili opseg posla. Koljemo dvije do tri svinje tjedno, što je upola manje nego što je bilo prošle godine. Nama nije problem proizvesti proizvode, ali ih nemamo kome prodati«, kaže Stiven.

Recept – dobra sirovina

U vrijeme našeg posjeta zatekli smo ih u procesu klanja i šurenja svinja i proizvodnje srijemskih delicija. U posao je bila uključena cijela obitelj, svatko na svom zadatku. Iskoristili smo priliku da ih pitamo o tajni recepta kvalitetne srijemske kobasice i kulena.

»Nema tu neke velike tajne. Za kvalitetan i dobar kulen i kobasicu potreban je odabir nakvalitetnijih sirovina i njihova dobra obrada, a zatim sam proces pravljenja i sazrijevanja. Ključnu ulogu ima i dobra i kvalitetna paprika, kako zbog ukusa tako i zbog lijepe boje. Naravno da je važno i dugogodišnje iskustvo u ovom poslu. Nama je glavni cilj očuvanje našeg brenda. Zato i nastojimo da kvaliteta naših proizvoda uvijek bude vrhunska kako bi mušterije bile zadovoljne. Na temelju našeg dosadašnjeg rada mogu zaključti da oni to i prepoznaju«, kaže na kraju razgovora Stiven.

Da će se ovaj tradicijski posao nastaviti, potvrđuje zanimanje njegovog sina Kristijana koji već sada pomaže ocu u pripremi proizvoda i njihovom plasmanu na tržište. On trenutno pohađa srednju strojarsku školu u Novom Sadu, ali svaki slobodan vikend dolazi u Sot kako bi pomogao svojoj obitelji. Kako kaže njegov otac, ukoliko bude uvjeta za daljnji rad i napredak u ovom poslu, podržat će ga i pomoći mu da nastavi obiteljski posao i proširi proizvodnju. To je njegova želja iako, kako kaže, trenutne okolnosti i u mesarskom zanatu ne daju nadu da će se stvari uskoro promijeniti na bolje. No, ono što je ključno, kako kaže, jest da obitelj ostane zajedno, jer samo zajedništvom i slogom mogu prebroditi sve nedaće i osigurati bolje uvjete za život.

S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika