Aktualno Aktualno

Žurne intervencije za spomeničku baštinu

Na drugom sastanku Radne skupine za rješavanje svih otvorenih pitanja i postizanje sporazuma o suradnji između Grada Novog sada i HNV-a, održanom 7. prosinca, razmatran je plan rada Radne skupine za 2021. godinu. Članovi delegirani od HNV-a zahvalili su se na suradnji vodstvu Grada tijekom organizacije Dana hrvatske zajednice u Petrovaradinu u listopadu, a član Radne skupine Goran Kaurić je informirao o tijeku konzultacija između HNV-a i Kabineta predsjednika Srbije glede osiguravanja sredstava za unutarnje uređenje kuće bana Jelačića.

»Među prijedlozima koje smo iznijeli nalaze se žurne intervencije na spomeničkoj baštini, poput ograđivanja Pilerovog križa u Starom Majuru u Petrovaradinu i njegove obnove, budući da je u ruševnom stanju. Ponovno pokretanje Odluke s konceptualnim okvirom za izradu plana detaljne regulacije Starog Majura u Petrovaradinu, te intenziviranje radova na završetku izrade elaborata o zaštiti prostorne kulturno-povijesne cjeline Stari Majur u Petrovaradinu, dvije su točke na realizaciji kojih očekujemo intenzivne aktivnosti tijekom prve polovice iduće godine. Obnova nadgrobnog spomenika skladatelju hrvatske himne Josifu Runjaninu je prihvaćena kao potreba investicijskog ulaganja«, kazao je član Radne skupine Darko Polić. On je dodao da je diskutirano o prijedlogu o postavljanju spomen-ploče Petrovaradincu Franji Malinu, publicistu, profesoru, prvom kustosu i upravniku Muzeja Matice srpske.

Kao žurne, predložene su intervencije na redovitom uređenju porte crkve Uzvišenja Svetog Križa u Petrovaradinu, kao i obnova križa ispred ulaza u crkvu koji je nedavno, zbog starosti, znatno oštećen. Na isti je način zatraženo redovito košenje i uređenje »centralne« Ulice Starog Majura, Ulice Patrijarha Rajačića, naročito dijela na kojem se ona križa s Ulicom Vladimira Gortana, a gdje se nalazi Pilerov križ. Na sastanku su inicirani ponovni razgovori o izučavanju predmeta Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture na području Grada.

M. T.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika